Господарі на своїх присадибних ділянках намагаються виростити різноманітні культури. Тут і плодові дерева та ягідні кущі, і овочі, і декоративні рослини. Не варто забувати і про пряні культури. Адже це рослини, яким завжди знайдеться місце на вашій кухні. І якщо кріп та петрушку вирощують багато городників, то ми сьогодні згадаємо й менш популярні культури, яким варто відвести грядку.

Як щодо того, аби виростити тим’ян, майоран або мізуну? Ці рослини не займуть багато місця на грядках, але стануть незамінними під час приготування страв.

Грядки із пряних трав

Вирощувати пряні культури можна суто із практичного погляду. А можна створити декоративну клумбу із пряних трав. Починати підготовку можна взимку, щоб добре розпланувати таку клумбу і не поспішати.

Кілька порад щодо створення такої клумби:

· Враховуйте, наскільки та чи інша культура любить тепло, світло та полив. Краще не сіяти поруч культури, у яких різна потреба у зволоженні або освітленні.

  • Розташовуйте клумбу так, щоб зручно було вийти з кухні, підійти до неї і відщипнути потрібну зелень.
  • Якщо ви любите геометричні композиції, можна підібрати рослини, які будуть приблизно однакової висоти. А якщо ви за більш природний вигляд клумби, сміливо сійте різні пряні трави на одній клумбі.

Розмарин

Вирощують розмарин часто на підвіконні, однак і на ділянці йому можна знайти місце. Враховуйте, що ця рослина не любить низьких температур і потребує багато світла. Сіяти насіння розмарину краще в місцях, захищених від холодних зимових вітрів. Також на зиму рослини можна викопати і зберігати в контейнерах.

Розмарин краще вирощувати на легких ґрунтах із хорошим дренажем. Що стосується догляду, навесні і влітку його краще підживлювати раз на місяць, а також підрізати — це стимулює гілкування рослини.

Молоді пагони та листя розмарину використовують свіжими або сушать — таку пряну приправу додають до м’ясних та овочевих страв. Також сушений розмарин додають у чай. Цінується розмарин за приємний камфорний аромат та злегка гострий смак. Найкраще заготовляти пагони і листя під час цвітіння рослини.

Ще одна особливість розмарину (якщо до цього ми вас не переконали його виростити) — із квітня по червень розмарин квітне і має гарний декоративний вигляд.

Коріандр (кінза)

Коріандр містить багато вітамінів і каротин. Молоде листя культури використовують, щоб додавати в супи та салати. Використовують його і для овочевих солінь, під час приготування страв із м’яса та риби. Висушене листя коріандру можна зберігати у скляних ємностях. То чому б не виростити коріандр на ділянці?

Це холодостійка однорічна рослина, яка зовні трохи схожа на петрушку. Сіяти коріандр можна ранньою весною, адже воно починає сходити вже за температури 6 °C. Культура любить світло, за нестачі якого рослини призупиняють ріст. Під час росту і цвітіння варто також забезпечити рослинам гарний полив.

Майоран (орегано)

Майоран як пряну культуру сьогодні використовують у різних частинах світу, щоб додавати у перші страви, салати, до страв з овочів та риби. Використовувати можна і свіжу зелень, і висушену.

Городниками майоран культивується як однорічна культура. Сіяти насіння можна одразу у відритий ґрунт або ж на розсаду (оскільки насіння дуже дрібне і на грядці може не зійти).

Під час посіву на розсаду майорану використовують загальні ящики, а у віці двох справжніх листків розсаду пікірують. Перед тим, як пересадити рослини на грядку, їх краще загартувати. Висаджують рослини у підготовлені лунки, коли мине загроза весняних заморозків. Перед пересаджуванням кореневу систему рослин можна замочити у розчині препарату Авангард Гроу Аміно. Це добриво-антистресант для стимулювання росту та розвитку культур.

Зрізати листя майорану можна двічі за сезон: влітку, а потім ще раз восени. Зрізані гілочки зв’язують у пучки і сушать.

Тархун (естрагон)

Залежно від сорту висота рослини тархун становить від 30 до 150 см. Має вузьке довге листя, яке можна заготовляти 3-4 рази протягом сезону до того, як з’являться квіти. Стебла зрізають разом із листям і висушують. До речі, листя з пагонами можна і заморозити: для цього помийте і просушіть зелень, розкладіть у пакети і зберігайте у морозильній камері.

Тархун — це багаторічник, і варто підібрати йому вдале місце. Рослина любить добре освітлену ділянку з легким ґрунтом без застою води. При цьому рослина потребує регулярного, але помірного поливу. Після цього землю треба розпушити і одночасно видалити бур’яни. Інколи городники мульчують грядки з тархуном, щоб зменшити появу бур’янів.

Тим’ян (чебрець)

Ця багаторічна рослина широко використовується як приправа до страв із м’яса, овочів, перших страв. Її використовують під час приготування соусів, маринованих огірків і навіть чаю. Сушений чебрець додає стравам інтенсивний пряний аромат.

Вирощувати чебрець можна з насіння, посіявши його одразу на ділянці. Також вирощують тим’ян і через розсаду. Чебрець любить сонячне місце. Обирайте для нього або монопосадки, або ж комбінуйте з іншими рослинами на ділянці.

Перед тим, як посіяти насіння або пересадити розсаду, можна внести у ґрунт комплексні добрива, якщо земля недостатньо родюча. Поливати чебрець потрібно помірно, в міру того, як висихає земля.

Обрізати рослини на заготівлю рекомендується під час цвітіння — тоді вони мають більш насичений аромат. Рослини збирають у пучки і сушать.

Мізуна

Цю рослину родом з Японії називають ще японською гірчицею. Вона досить швидко росте і може вирощуватися на грядці для використання потім в кулінарії. Однак у кімнатних умовах мізуну також вирощують.

Рослина формує гостре розсічене листя зеленого або червоного кольору, яке трохи схоже на руколу. Однак смак її відрізняється — мізуна має ніжнішу текстуру і пряний смак.

Сіяти насіння мізуни можна прямо у відкритий ґрунт ранньою весною, адже сходи витримують навіть короткочасні невеликі заморозки. Це культура короткого світлового дня, тому вдруге посіяти насіння можна у другій половині липня. Ділянку для неї оберіть сонячну і подалі від капусти, редьки та редиски, адже вона уражується тими ж хворобами, що й інші капустяні.