Попелиця (тля) ‒ настільки поширений шкідник, що її не впізнає хіба що та людина, яка ніколи не мала справи з землею. Тому чаcто ставлять питання як боротися з тлею, зокрема й в Україні. У природі налічується близько 2000 видів   попелиці, з них 1000 видів ‒ в Європі. Ось чому знайдена попелиця в саду потребує знань як боротися з попелицею у саду ефективно.

Існує попелиця різних видів і кольорів: чорного, зеленого, рожевого і білуватого. Засоби боротьби з нею однакові. Єдиний нюанс полягає в тому, яка саме культура уражена. Нижче в статті я розповім про дієві народні і професійні засоби як боротися з попелицею.

Як боротися з попелицею: боротьба з мурахами

Зазвичай попелиця зимує в залишках бур'янів або опалому листі. Дуже часто її яйця зимують в мурашниках, куди їх ховають самі мурахи. З плином еволюції вони стали партнерами-симбіонтами, тобто обидві сторони отримують вигоду від сумісного існування. Мурахи харчуються виділеннями попелиці, захищаючи її від хижих комах.

Навесні тля виповзає з мурашників і зазіхає на соковиті зелені листочки, виробляючи солодкуваті виділення, якими і харчуються мурахи. Таке партнерство вигідне, а ось самій рослині доводиться туго: часто вона в'яне, засихає і гине. Та й дачники отримують великі збитки і недобір врожаю, адже за літо виводиться кілька поколінь шкідливої комахи. Якщо не вжити заходів, вона може повністю знищити посадки.

Активізується шкідник, коли повітря прогріється до 20°С, зазвичай в травні-червні. Чим спекотніше погода, тим він активніший, тим більше солодкого сиропу виділяє.

Багато видів попелиці спеціалізуються на окремих культурах, але є і «універсальні», які паразитують одночасно на декількох. Великої шкоди овочам завдає баштанна (кавуни, перець, баклажани). Помідори, картопля, огірки, тютюн поїдає персикова (оранжерейна). Картопляна тля ‒ постійний житель парників і теплиць, паразитує на всіх культурах. Зате на ягідних чагарниках вона зовсім окрема. Так, смородину пошкоджує смородинова тля, малину ‒ малинова, калину ‒ калинова. Практично біля кожного виду ви помітите її господарів ‒ мурах, від яких також краще позбутися, як і від попелиці. Як боротися з мурахами? Я рекомендую розкладати по городу борну кислоту або приманку від ТМ «Аптека Садівника» – Антимураха.

Знати як боротися з тлею дуже важливо, оскільки скручене поїдене листя не відновиться, бутони і зав'язі засохнуть, а відтак не буде врожаю в поточному році. А іноді це може вплинути і на врожайність наступного року. При рясному зараженні деревця попелицею воно може і не оговтатися. Крім того, липкий наліт на листках від виділень шкідника є чудовим середовищем для розвитку сажистого грибка і вірусних інфекцій. Тому є доцільним задуматися, як боротися з тлею. В цілому вона переносить близько півсотні хвороб.

Як боротися з тлею: народні та професійні засоби

Мене часто просять порадити ефективний засіб проти попелиці. Перш ніж радити будь-який препарат, я перевірив на своїй ділянці і народні засоби, і вітчизняні професійні препарати.

В результаті визначив для себе ефективні засоби і хочу поділитися з вами, як боротися з тлею, щоб досягти успіху.

При невеликому зараженні боротьба з попелицею на городі обмежується народними засобами. Також не забудьте розкласти препарати від мурах. Далі зможете дізнатися, як боротися з тлею.

- Розчиніть 150 мл (10 ст.л.) оцту в 10 л води. Обприскуйте цим «маринадом» рослини раз в тиждень і через кілька обробок від попелиці не лишиться і сліду.

- Розмішайте 100 г порошку сухої гірчиці в 10 л води. Настоюйте годину і приступайте до обробки.

- Подрібніть 1 кг часникових стрілок, стебел, зубків. Залийте відром води на добу. Важливо використати весь розчин за 3-4 дня.

- Задаючись питанням як боротися з тлею, можна спробувати звичайний супермаркетовський засіб. Купіть 2 л кока-коли або пепсі. Долийте 1 л води і обприскуйте листя. Попелиця відреагує на солодкий соік, який крім цукру містить ще й ортофосфорну кислоту. Остання згубно на неї діє, а рослини одержать ще і позакореневе підживлення. Якщо додати господарське або рідке мило, розчин буде краще триматися на рослині і утворюватиме плівку на тілі шкідника, не даючи йому дихати. Цим же солодким засобом можна вивести мурах, наливши його в мурашники.

- Як боротися з тлею за допомогою настоїв гірких трав. Залийте окропом чистотіл, полин, тютюн або пижмо (не менше 0,5 кг свіжої трави). Через годину розведіть настій водою до 10 л і обприскуйте рослини через день.

- Ефективним є обпилювання золою по листю. Крім обпилювання, можна також обприскувати заражені рослини настоєм золи (100 г на 10 л води).

На великих площах використання народних засобів потребує витрачати багато часу та сил. Якщо мене запитають, як боротися з тлею, я відразу скажу, що обираю препарати із тривалою та безпечною дією. Рекомендую для тривалого захисту суміш препаратів Антигусінь + Самшит  (4 мл на 3-5 л води з розрахунку на 1 сотку) або АТО Жук (1,5 мл на 3-5 л води з розрахунку на 1 сотку). Буде достатньо двох обробок за сезон з перервою в 14 днів, щоб забути про попелиць. Не забувайте, що остання обробка повинна бути не пізніше, ніж за 30 днів до збору врожаю.

Щоб боротьба з попелицею не припинялася і в дощ, а розчин добре тримався на листочках а, додайте в бакову суміш прилипач Тандем.

Якщо ви дбаєте про свої рослини, поливаєте їх, боретеся з бур'янами, прополюєте і вчасно обробляєте, ймовірно, ви й думати забули, що є такий шкідник як попелиця. Але не впадайте у відчай, якщо виявили її у себе на ділянці. Як боротися з тлею я для вас детально описав вище.