Хвороби столового буряка доволі поширені. Інша справа, що відрізнити їхні ознаки для неспеціаліста досить важко. Зверніть увагу, якщо коренеплоди з якоїсь причини погано ростуть або гниють, напевно, причиною цього може бути церкоспороз буряків, фомоз чи інша грибкова хвороба.

Близько 80% хвороб буряка виникає через грибкові інфекції, чому сприяє вирощування буряків на важких глинистих ґрунтах із застоєм води та на бідний землі з дефіцитом мікроелементів. Поява ж плям на листі, викликаних вірусними захворюваннями, зазвичай діагностується в кожному четвертому випадку. У дощові роки втрати врожаю можуть сягати 50%.

Нижче в статті я розповім, як визначити хвороби буряків та як їх лікувати.

Хвороби буряка столового на листі та коренеплодах

Церкоспороз – одна з найпоширеніших хвороб буряків, яка проявляється малиновими й коричневими плямами із сірою серединкою на листі. Частіше вражаються нижні і старі листки. При сильному ураженні коренеплоди дрібні, не солодкі на смак. При перших ознаках плям обприскуйте грядку 1% бордоською рідиною.

Більше про приготування бордоської рідини читайте тут.

Пероноспороз (несправжня борошниста роса) – грибкова хвороба, яка проявляється сірим або фіолетовим нальотом на нижньому боці молодих листочків. Зелене листя скручується, потовщується, може втрачати колір і засихає. Уражені коренеплоди більш вразливі до гнилі під час зберігання. Під час появи плям можна зарадити обприскуванням 1% бордоської рідини.

Альтернаріоз – грибок, впізнати який можна за коричнево-чорними плямами на листі. З розростанням плям листя засихає. Ослаблені рослини утворюють дрібні коренеплоди. Невилікувана рослина дає заражене насіння, яке даватиме вразливі до коренеїда (хвороби) сходи. Щоб попередити появу хвороби, столовий буряк краще сіяти в удобрений ґрунт (краще обрати комплексне мінеральне добриво із марганцем і бором у складі).

Фомоз – під кінець літа на старих листках буряку утворюються коричнюваті круглі плями. З часом і після дощів плями чорніють, а грибок перекидається на насінники. Визначити фомоз на буряку, який закладено на зберігання, неважко: ззовні в місці ушкодження видно сірий наліт, а всередині буряк чорніє. Врятувати рослини можна обприскуванням борною кислотою (3 г на 10 л води). Зберігати заражений урожай можна тривалий час, якщо зібрати його до заморозків.

Іржа – на неї вкажуть руді цятки і крупинки на листі буряків. Грибок активний усе літо, в місцях зараження утворюються розриви. Рослини від іржі уповільнюються в рості й гірше переносять посуху.

Коренеїд буряку – комплексна грибкова хвороба, яка атакує бурячки відразу після проростання. Ознаки хвороби: почорніння корінців, пожовтіння й в’янення листочків. Якщо грибок пристане до дорослої рослини, то наслідком будуть чорні плями на коренеплодах. Такий буряк дрібнішає, втрачає цукристість. Щоб запобігти активності грибка, слід знизити кислотність ґрунту, підживити його органічними добривами та дотримуватися сівозміни. Також важливо сіяти протруєне насіння в ґрунт із температурою не нижче 6–7 °С та розпушувати землю після сходів.

Більше про підживлення ґрунту та види добрив читайте у цій статті.

Борошниста роса – в середині літа на бурякових грядках можна побачити білий наліт на листі, на якому пізніше з’являються чорні цятки. Це поширене грибкове захворювання буряку, що часто активізується у спекотну й суху погоду. Від нього в’яне і засихає листя, що негативно впливає на живлення буряку і як наслідок, виростають менші за розмірами коренеплоди.

Хвороби буряка: методи боротьби

Народні засоби зазвичай не настільки ефективні, як професійні, але здебільшого деякі хвороби і шкідники буряка відступають і перед ними. Наприклад, опилення деревним попелом із тютюновим пилом навпіл (1 склянка суміші на 1 кв. м) покращує мінеральний склад ґрунту, відлякує бурякову міль та блішку, водночас пригнічуючи спори грибків.

Втім, один із найефективніших народних засобів проти хвороб буряка – бордоська рідина.

Якщо хвороба сильно пошкодила всю рослину або ви хочете убезпечити свої грядки від хвороб, краще до народних засобів підключити спеціальні протигрибкові препарати.

Я рекомендую проводити профілактичні обробки під час вегетації препаратами Самшит 3 мл + Антигусінь 4 мл на 3–5 л води на 1 сотку. Також можна скористатись Цілитель 25 на 3–5 л води + Фас 1,5–2 мл на 3–5 л води на 1 сотку.

Хвороби буряків завдають відчутних збитків на великих площах вирощування. Оскільки на своєму городі не потрібно вирощувати стільки ж буряків, як картоплі, набагато легше запобігти розвитку хвороб дотриманням сівозміни та захистом. А із застосуванням професійних препаратів здорові солодкі бурячки вам просто гарантовані!