Бордоська суміш: як застосовувати розчин зі столітньою репутацією

Бордоська суміш: застосування, рецепт | Аптека садівника
Провідний експерт

Бордоська рідина – найпопулярніший протигрибковий засіб серед українських городників. Його винайшли близько 100 років тому у французькому місті Бордо. Ця рідина містить мідь та вапно, що разом діють ефективіше проти грибкових інфекцій на майже всіх садових та городніх культурах і квітах.

Секрет ефективності речовини – протигрибкова дія міді. Деякі городники навіть протикають мідними дротами стебла томатів, вірячи у цілющу дію цього елемента. За умови дотримання технології приготування бордоської рідини та використання у сприятливий час захисний ефект триває до місяця, хоча досвідчені городники радять повторювати обробки кожні два тижні.

Є думка, що сполуки міді здатні до місяця захищати рослину також і від деяких шкідників, наприклад, хрущів, дротяників та попелиці.

Бордоська суміш: застосування, рецепт | Аптека садівника

Що таке бордоська суміш

Бордоська суміш – це поєднання у певних концентраціях розчину мідного купоросу та негашеного вапна. При цьому концентрація визначається вмістом саме мідного купоросу. Садівники та городники використовують 1% та 3% бордоську рідину.

Зазвичай у сільськогосподарських магазинах продають готову суміш порошків, яку господарі розчиняють у воді за певним рецептом на упаковці.

Рецепт бордоської суміші

Дуже важливо дотримуватись як пропорцій, так і послідовності змішування компонентів задля отримання бажаного ефекту.

Пропорції для приготування 1% розчину бордоської суміші:

на 10 л розчину – 100 г мідного купоросу + 100 г негашеного вапна.

Пропорції для приготування 3% розчину бордоської суміші:

на 10 л розчину – 300 г мідного купоросу + 300 г негашеного вапна.

Бордоську рідину готують у пластикових чи емальованих відрах та уникають металевої тари, яка може окислюватися.

Спершу розводять «молоко» – вапно розчиняють у 2 літрах гарячої води (не більше 50 °С); в такій самій кількості гарячої води окремо розводять мідний порошок.

Далі обидва розчини доводять холодною водою до об’єму по 5 л кожен.

Потім купорос повільно вливають у вапняний розчин, постійно розмішуючи до однорідності. Бордоську суміш необхідно постійно розмішувати, щоб всі крупинки максимально розчинилися. Під час приготування обов’язково вдягніть гумові рукавички та маску, аби запобігти потраплянню розчину на шкіру.

Після приготування варто виміряти концентрацію міді в готовому розчині. Це робиться або за допомогою лакмусового папірця – він має стати сірувато-синім. Або ж просто взяти залізний дріт чи довгий цвях та занурити у розчин – він не повинен покриватися рудим нальотом, що означатиме надлишок міді у розчині.

Якщо рідина приготовлена правильно, вона набуває блідо-блакитного кольору.

Якщо концентрація таки завелика, в такому випадку слід додати трохи більше вапняного розчину і знову перевірити концентрацію міді.

Якщо ж міді забагато – оброблюване листя рослин отримає опіки, а виноградні лози призупинять ріст на певний час. Також є рекомендація обов’язково використовувати розчин у день приготування.

Якщо цього не вдається зробити, на відро суміші розчиняють 1 столову ложку цукру, яка збереже властивості препарату.

Від чого допомагає бордоська суміш

Найперше, від чого захищає бордоська суміш – чорна ніжка на овочевій розсаді, кучерявість листя та парша на плодових деревах.

Найчастіше її застосовують на деревах, винограді, ягідних кущах, томатах, картоплі, огірках та перці.

Садівники ефективно використовують бордоську рідину при лікуванні моніліозу на яблуні, айві, груші, плодовій гнилі, хворобах вишень і слив, кучерявості листя персика, абрикоса. Для цього ранньою весною застосовують 3% розчин бордоської суміші, а згодом – 1% розчин тричі на сезон.

3% розчином обприскують також кущі смородини, аґрусу, малини, а також суниці до розпускання листя. Це вбереже від плямистості листя.

Якщо хворіти починають кісточкові дерева, кількість 1% обробок збільшують до 4 за сезон – це стосується абрикоса, персика, черешні, сливи.

Виноград обприскують до 6 разів, а полуницю та малину – двічі. Огірки та помідори – 3–4 рази за сезон, а от картоплю рятують від фітофторозу до 10 разів за літо.

Гарбузи, буряки і цибулю теж обприскують 2–3 рази за вегетаційний період. При цьому обробки варто припинити за два-три тижні до збирання урожаю.

Фахівці розробили чимало спеціальних препаратів, які містять не лише мідь, але й інші, подібні за дією речовини, які мають набагато потужнішу протигрибкову дію від різних хвороб. Тоді й сил на приготування та численні обробки піде значно менше.

З найбільш відомих і дієвих препаратів, які містять мідь та застосовуються на вище перелічених культурах, є препарат Гарт від вітчизняного виробника, який містить 770 г/кг гідроксиду міді та не потребує попередньої підготовки до обприскування.

Вдаватися до обробки всього саду та городу бордоською сумішшю – увесь сезон із перервою на два-три тижні, чи обмежитися одно-дворазовою профілактикою професійними препаратами – вибір кожного.

Я раджу пробувати новинки.

Супутні товари
Гарт 30 г
42.00 грн
Гарт 60 г
75.00 грн
Віоліс 1 л
595.00 грн
Захват Ойл 500 мл
147.00 грн
Колібріс 15 мл
41.00 грн
Туріл
17.00 грн
АТО Жук 15 мл
45.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Сорти квасолі: яку квасолю краще вирощувати?
«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Квасоля – це чудовий білковий продукт, який зберігається кілька років. Тож давайте вияснимо, які ж сорти квасолі найбільш популярні?
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Сорти бобових культур

Незаслужено забуті бобові культури знову мають попит в Україні. Види бобових культур, що вирощуються в нашій країні, налічують десятки сортів та найменувань. Плоди містять цінні для раціону людини білки, які засвоюються організмом краще за м’ясні продукти. Бадилля кормових рослин підвищує продуктивність м’ясного та молочного тваринництва. Зелень і коріння сидератів покращують структуру та родючість ґрунту. Зернобобові рослини, мета вирощування — зерно, що найчастіше використовуються в їжу людиною. Бобовий список складається із сочевиці, арахісу, квасолі, сої, бобів, нуту та гороху, які успішно вирощуються городниками на присадибних ділянках.

Вирощування корисних продуктів на городі залежить від наступних чинників: родючість ґрунту, показник кислотності, рослини попередники, погодні умови, наявність сезонних захворювань, чисельність комах шкідників. Як регулярно отримувати високий урожай, використовуючи препарати ТМ «Аптека Садівника», консультують наші агрономи експерти.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2023 рік: лютий
Лютий — це також старт певних робіт, які плавно переростуть у весняні
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2023 рік: січень
Як би нам не здавалося, що січень — це час для суцільного відпочинку, насправді це не так.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Коли садити цвітну капусту
Коли найкращий час сіяти капусту на розсаду чи у відкритий ґрунт
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2022 рік: Грудень
Оскільки агрозаходи, що плануються у грудні, не такі трудомісткі, є час підбити підсумки року.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Посів огірків на розсаду
Виростити розсаду огірків можна самостійно з насіння. Це не так складно
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Посів капусти на розсаду
Білоголова капуста чи не один із найпопулярніших овочів серед городників