Бордоська суміш: як застосовувати розчин зі столітньою репутацією

Бордоська суміш: застосування, рецепт | Аптека садівника
Провідний експерт

Бордоська рідина – найпопулярніший протигрибковий засіб серед українських городників. Його винайшли близько 100 років тому у французькому місті Бордо. Ця рідина містить мідь та вапно, що разом діють ефективіше проти грибкових інфекцій на майже всіх садових та городніх культурах і квітах.

Секрет ефективності речовини – протигрибкова дія міді. Деякі городники навіть протикають мідними дротами стебла томатів, вірячи у цілющу дію цього елемента. За умови дотримання технології приготування бордоської рідини та використання у сприятливий час захисний ефект триває до місяця, хоча досвідчені городники радять повторювати обробки кожні два тижні.

Є думка, що сполуки міді здатні до місяця захищати рослину також і від деяких шкідників, наприклад, хрущів, дротяників та попелиці.

Бордоська суміш: застосування, рецепт | Аптека садівника

Що таке бордоська суміш

Бордоська суміш – це поєднання у певних концентраціях розчину мідного купоросу та негашеного вапна. При цьому концентрація визначається вмістом саме мідного купоросу. Садівники та городники використовують 1% та 3% бордоську рідину.

Зазвичай у сільськогосподарських магазинах продають готову суміш порошків, яку господарі розчиняють у воді за певним рецептом на упаковці.

Рецепт бордоської суміші

Дуже важливо дотримуватись як пропорцій, так і послідовності змішування компонентів задля отримання бажаного ефекту.

Пропорції для приготування 1% розчину бордоської суміші:

на 10 л розчину – 100 г мідного купоросу + 100 г негашеного вапна.

Пропорції для приготування 3% розчину бордоської суміші:

на 10 л розчину – 300 г мідного купоросу + 300 г негашеного вапна.

Бордоську рідину готують у пластикових чи емальованих відрах та уникають металевої тари, яка може окислюватися.

Спершу розводять «молоко» – вапно розчиняють у 2 літрах гарячої води (не більше 50 °С); в такій самій кількості гарячої води окремо розводять мідний порошок.

Далі обидва розчини доводять холодною водою до об’єму по 5 л кожен.

Потім купорос повільно вливають у вапняний розчин, постійно розмішуючи до однорідності. Бордоську суміш необхідно постійно розмішувати, щоб всі крупинки максимально розчинилися. Під час приготування обов’язково вдягніть гумові рукавички та маску, аби запобігти потраплянню розчину на шкіру.

Після приготування варто виміряти концентрацію міді в готовому розчині. Це робиться або за допомогою лакмусового папірця – він має стати сірувато-синім. Або ж просто взяти залізний дріт чи довгий цвях та занурити у розчин – він не повинен покриватися рудим нальотом, що означатиме надлишок міді у розчині.

Якщо рідина приготовлена правильно, вона набуває блідо-блакитного кольору.

Якщо концентрація таки завелика, в такому випадку слід додати трохи більше вапняного розчину і знову перевірити концентрацію міді.

Якщо ж міді забагато – оброблюване листя рослин отримає опіки, а виноградні лози призупинять ріст на певний час. Також є рекомендація обов’язково використовувати розчин у день приготування.

Якщо цього не вдається зробити, на відро суміші розчиняють 1 столову ложку цукру, яка збереже властивості препарату.

Від чого допомагає бордоська суміш

Найперше, від чого захищає бордоська суміш – чорна ніжка на овочевій розсаді, кучерявість листя та парша на плодових деревах.

Найчастіше її застосовують на деревах, винограді, ягідних кущах, томатах, картоплі, огірках та перці.

Садівники ефективно використовують бордоську рідину при лікуванні моніліозу на яблуні, айві, груші, плодовій гнилі, хворобах вишень і слив, кучерявості листя персика, абрикоса. Для цього ранньою весною застосовують 3% розчин бордоської суміші, а згодом – 1% розчин тричі на сезон.

3% розчином обприскують також кущі смородини, аґрусу, малини, а також суниці до розпускання листя. Це вбереже від плямистості листя.

Якщо хворіти починають кісточкові дерева, кількість 1% обробок збільшують до 4 за сезон – це стосується абрикоса, персика, черешні, сливи.

Виноград обприскують до 6 разів, а полуницю та малину – двічі. Огірки та помідори – 3–4 рази за сезон, а от картоплю рятують від фітофторозу до 10 разів за літо.

Гарбузи, буряки і цибулю теж обприскують 2–3 рази за вегетаційний період. При цьому обробки варто припинити за два-три тижні до збирання урожаю.

Фахівці розробили чимало спеціальних препаратів, які містять не лише мідь, але й інші, подібні за дією речовини, які мають набагато потужнішу протигрибкову дію від різних хвороб. Тоді й сил на приготування та численні обробки піде значно менше.

З найбільш відомих і дієвих препаратів, які містять мідь та застосовуються на вище перелічених культурах, є препарат Гарт від вітчизняного виробника, який містить 770 г/кг гідроксиду міді та не потребує попередньої підготовки до обприскування.

Вдаватися до обробки всього саду та городу бордоською сумішшю – увесь сезон із перервою на два-три тижні, чи обмежитися одно-дворазовою профілактикою професійними препаратами – вибір кожного.

Я раджу пробувати новинки.

Супутні товари
Гарт

Пакування

43.00 грн
Віоліс

Пакування

595.00 грн
Захват Ойл 500 мл
150.00 грн
Колібріс 15 мл
41.00 грн
Туріл

Пакування

17.00 грн
АТО Жук

Пакування

44.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Шкідники на груші та боротьба з ними

Галовий кліщ на груші, листовійка на груші, попелиця на груші – ці та інші шкідники здатні позбавити спокою і сну тих садівників, які посадили грушеві дерева і розраховують отримати високий урожай. Тим більше, що груші коштують набагато дорожче за яблука, і втратити хороший урожай означає втратити хороший прибуток.

Що ж робити, якщо шкідники вже оселились на плодовому дереві? Як боротися з ними? Давайте спробуємо разом вияснити, як правильно боротися зі шкідниками груші, тим більше, що часто вони приносять із собою і спори грибків, які викликають хвороби груші, що тільки погіршує становище.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Щеплення груші: для різноманіття, запилення і омолодження

Як щепити грушу – питання, яке хвилює багатьох садівників-початківців. Зазвичай це дерево обділене увагою садівників, бо майже не завдає клопоту. Але ті, хто займається щепленням плодових дерев, часто експериментують і з грушевими деревами, прищеплюючи на них нові сорти.

Навіщо щепити груші? Як і з іншими деревами, найперше для вирощування гілок нових сортів на одному дереві та прискорення плодоношення. Також щеплення старої груші омолоджує її. Окрім цього, щеплення поліпшує запилення, адже більшість груш потребують інших сортів для зав’язування плодів. Так, дослідження показали, що запилення бджолами однієї груші після інших сортів збільшує кількість зав’язей у десять і більше разів.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Обрізка груші: правильна технологія та терміни

Обрізка груші – найменш клопітна справа для садівника. Це дерево росте прекрасно і без обрізки, але для хорошого врожаю гілки час від часу треба вкорочувати. Якщо ви задаєтесь питанням, як обрізати грушу та коли, кращий час для цього – рано навесні.

Більшість груш – сильнорослі, міцні дерева, тому важливо контролювати висоту грушевого дерева до 4–4,5 м. А вже після досягнення грушею потрібної висоти можна розслабитися і приблизно років 30 збирати щорічні врожаї.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Поширені хвороби груші

Щоб хвороби грушевого дерева не завдавали додаткових клопотів власникам садових ділянок, компанія «Аптека Садівника» представляє комплексну програму захисту зерняткових культур від більшості хвороботворних збудників — грибків груші, профілактики бактерій, поширених в Україні. Слідуючи рекомендаціям досвідчених агрономів інтернет-магазину, можна без проблем та особливих зусиль підтримувати сад у здоровому стані. Досить за запропонованою схемою проводити регулярні захисні обробки культури фунгіцидами, інсектицидами, боротися з бур’янами за допомогою гербіцидів, підгодовувати рослини потрібними добривами. Хвороби груші та інших плодових дерев набагато простіше попередити, ніж намагатися вилікувати за появи первинних або вторинних симптомів.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Осінній догляд за сливою
Від успішності агрозаходів восени залежить і подальший ріст та розвиток сливи
Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Як підготувати плодові дерева до зими
Підготовка дерев до зими включає цілу низку заходів
Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Захист культур від попелиці
Ми розберемося які бувають види попелиці, а також розповімо про способи боротьби зі шкідником.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Як захистити врожай від шкідників
На шляху до здорового та багатого врожаю городникам та садівникам доводиться докладати чимало зусиль.
Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Ранні та пізні сорти груш: обираємо кращий | Аптека Садівника
Підживлення дерев навесні та восени: обираємо добрива
Підживлення плодових дерев актуально для саджанця трьох-чотирьох років. До цього часу запас поживних речовин, закладених при посадці дерева, вичерпується. І що ближче до початку плодоношення, то важливіше підживлення дерев. Нижче у статті я розповім, як правильно підживлювати дерева, коли це треба робити та які обрати добрива для плодових дерев.