Щоб вибрати потрібний сорт для посадки на своєму городі, бажано знати, які бувають кавуни взагалі, їх характеристики та головні відмінності. За формою плоди поділяються на круглі та овальні. За вагою бувають великі, середні, маленькі. Забарвлення шкірки зустрічається жовте, зелене, смугасте, чорне, біле. М’якуш всередині може бути пофарбований у червоні, рожеві, жовті кольори. За терміном дозрівання врожаю рослини поділяються на ультраранні, ранні, середні та пізні.

Дізнатися, які сорти кавунів бувають, правильно зорієнтуватися у величезному асортименті, підібрати найкращі засоби захисту баштанних культур можна на офіційному сайті ТМ «Аптека Садівника». Наші фахівці консультують городників, – як, коли й чим треба обробляти рослини, щоб постійно збирати багатий урожай кавунів.

Ранні сорти кавунів

Клімат України ідеально підходить для повсюдного вирощування ранньостиглих та ультрашвидких сортів у відкритому ґрунті. Отримати швидше врожай ранніх сортів кавунів допомагає розсадний метод. До періоду, коли мине небезпека заморозків (середина травня), рекомендований вік розсади — не менше 1 місяця. Розсаду краще вирощувати в пластикових стаканчиках або горщиках торф’яних, щоб при пересадці не пошкоджувалася коренева система. При посіві насіння в ґрунт можна прискорити появу сходів, замочивши насіння в розчині стимулятора «Авангард Гроу Аміно» на 3–4 години.

Одними з ранніх сортів кавуна по праву вважаються:

● Український гібрид «Ранок», перші плоди якого можна скуштувати через 58–60 днів після появи сходів;

● «Порційний» (60–63 дні), дегустаційний бал — 4,7–4,9;

● Овальний «Тамтам» із червоною солодкою м’якоттю, період вегетації 56–60 днів;

● Гібрид «Лівія», плоди якого досягають 15 кг при посадці у відкритому ґрунті;

● «Емір» турецької селекції за 2 місяці вегетації зростає до 10 кг.

Для повноцінного розвитку рослинам необхідний полив, підживлення поживними речовинами («Авангард NPK+M/E Овочеві»), прополювання бур’янів та розпушування ґрунту.

Середньостиглі сорти

Сорти кавунів в Україні середнього терміну зрілості можна забирати через 70–85 днів після формування сходів. У північних областях, де нерідко трапляються нічні заморозки в серпні, культуру краще вирощувати через розсаду. Прискорює появу сходів процедура попереднього пророщування насіння. Посадковий матеріал із зачатками, які проклюнулися, розкладають по 1–2 штуки в лунки, залишаючи між ямками 70–100 см відстані. Якщо земля суха, варто змочити ґрунт перед викладкою насіння.

Найкращі сорти кавунів вітчизняної селекції: «Схід», «Альянс», «Козацький», «Легінь», «Таврійський». Високою врожайністю характеризуються: «Бедуїн», «Візир», «Соренто», «Оцелот».

Пізні сорти кавунів

Вегетація пізніх сортів кавунів закінчується через 3 та більше місяців після масової появи сходів. У північних регіонах країни не варто вирощувати культури у відкритому ґрунті. Плоди рослин, навіть вирощених із розсади, не встигають повністю дозріти, досягти сортового смаку та цукристості.

Українські селекціонери створили унікальні зимові сорти кавунів:

● «Сніжок» дозріває за 3,5 місяці. М’якуш червоний, солодкий, з підвищеним вмістом вітаміну С. Досягає ваги 6 кг. Дегустація — 5             балів.

● «Новорічний» достигає через 89–95 діб.

● «Райдужний» відрізняється рожевою солодкою м’якоттю, гарною транспортабельністю, стійкістю до хвороб.

Найпопулярніші сорти

Найзатребуваніші види кавунів — це перевірені часом та власним досвідом районовані в Україні сорти місцевої та зарубіжної (частіше за голландську) селекції, які гарантовано дають високий урожай. Бажано виділити під ранні та середні культури по 40% площі. П’яту частину грядки можна залишити під пізні сорти та для дегустації новинок. Незмінною популярністю користуються: «АУ Продюсер», «Крімсон Світ», «Леді», «Чарльстон Грей». А також: «Північне Сяйво», «Сніжок», «Вогник», «Цукровий Малюк» та інші.

Сорти кавунів для відкритого ґрунту

У світі відомо понад 1200 сортів солодкої ягоди. Щороку список поповнюється новими гібридами. Для вирощування у відкритому ґрунті центральних та північних районів України підходять сорти кавунів раннього та середнього терміну дозрівання. Пізні сорти наражаються на небезпеку весняних або ранньоосінніх заморозків, які нерідко трапляються в цих широтах. Бажано вибирати культури, стійкі до різких коливань температурного режиму. Для посадки часто вибирають скоростиглі гібриди («Крісбі», «Леді», «Ред Стар», «Чарльстон Грей», «Крімсон Світ», «Медовий Гігант», «Смугаста Торпеда») або перевірені районовані сорти («Порційний», «Вогник», «Цукровий Малюк», «Кармінний», «Орфей», «Мрія»).

Клімат півдня України ідеально підходить для обробки практично будь-яких різновидів культури.

Сорти для теплиць

Основна перевага тепличного вирощування — можливість коригувати мікроклімат у приміщенні. Баштанним рослинам для нормального розвитку потрібна температура приблизно 25-30°C, вологість 60%, оптимальна кислотність ґрунту 6–7 pH, яскраве освітлення. Мінімальна висота теплиці — 1,7 м. Розсаду висівають в окремі ємності, краще в торф’яні стаканчики, щоб не пошкодити кореневу систему при пересадженні. Для тепличного вирощування найбільше підходять сорти кавунів із невеликою довжиною ліан і вагою плодів до 6 кг. Щоб виключити обрив, ягоди, що дозрівають, поміщають у пластикову сітку. Процедуру запилення частіше проводять вручну, стикаючись із чоловічою квіткою з кількома жіночими. Найкращі сорти для тепличного вирощування: «Вогник», «Принц Альберт», «Скорик», «Ультраранній», «Цукровий Малюк», «Красень», «Хелен» та інші. Бажано використовувати сорти, стійкі до грибкового ураження.

Солодкі сорти кавунів

Цукровість, смак плодів залежить від сорту та забезпечення відповідного догляду за культурами. Ягоди, вирощені на Півдні, завжди відрізняються більшою насолодою, ніж у північних регіонах. Найсолодші сорти кавунів — пізні за терміном дозрівання — у центральній та північній частині країни рекомендується вирощувати розсадним методом. Розсаду висаджують у ґрунт, коли не страшні заморозки на ґрунті — у другій половині травня. Також зменшується відсотковий вміст цукру в плодах при нестачі поживних речовин та вологи, прохолодній або похмурій погоді. Варто вибирати для грядки височину з південним напрямком.

Вміст цукру в плодах понад 10% вважається добрим показником. Вимогам відповідають сорти: «Юммі», «Астерікс», «АУ Продюсер», «Бедуїн», «Карнаката», «Ізумруд». Підвищеною насолодою відрізняються сорти та гібриди української селекції: «Каховський», «Таврійський», «Спаський», «Херсонський». Також найсолодшими можна назвати кавуни сортів: «Анвік», «Схід», «Княжич», «Чарівник», «Райдужний», «Сніжок», «Прем’єр» та інші.

Сорти жовтих кавунів

З кожним роком в Україні все більше мають попит жовтоплідні культури городньої ягоди. Агротехніка при вирощуванні практично не відрізняється від червоних побратимів. Можна сіяти насіння відразу у відкритий ґрунт, вирощувати розсадним або тепличним методом. Тонкі стебла вимагають обережного догляду при прополюванні та поливанні.

Популярні гібриди та сорти жовтих кавунів: «Помаранчевий медок», «Яносик», «Оранж Глоу», «Сонячне Сяйво», «Місячний», «Голден Грейс», «Жовтий Дракон», «Принц Гамлет». Плоди збирають через 2–3 тижні після припинення зростання.

Сорти без кісточки

Секрет вирощування безнасінних ягід відомий понад 50 років. Для насіння потрібно два види рослин із певним хромосомним набором, посаджені поруч. У результаті схрещування отримують одноразовий посадковий матеріал, з якого можна виростити кавуни без кісточок сортів «Ортал», «Феліп», «Титанія», «Кідман», «Лінкс», «Оцелот», «Бостон», «Тигріс», «Фасінейшн»», «Екстазі», «Цукровий Малюк», жовтокорий «Подарунок Сонця». У процесі вирощування рослини виявляють досить «капризний» характер:

● Низька схожість — рекомендується садити пророщеним насінням;

● Сприйнятливість до коливань температури повітря — краще вирощувати розсаду в горщиках або накривати грядку плівкою, агроволокном;

● Легко заражаються грибковими інфекціями — варто профілактично обробляти посадки фунгіцидами «Цілитель», «Енергодар». Не підходить для вирощування лужного типу ґрунту.

Гібриди

Батьківщиною рослини вважається спекотна Африка, тому на півдні України плоди виростають більшими й солодшими. У північних регіонах бажано вирощувати гібридні сорти та види кавунів, які пристосовані до прохолодного клімату, мають короткий термін вегетації. Заслуженою популярністю користуються голландське насіння великоплідних сортотипів «Крімсон Світ» та «Чарлстон Грей», «Маракеш», «Баронесса», «Міракл», «Топ Ган», «Лівія», «Бархан», «Паладін» та інші.

Щоб отримати врожай великих плодів, необхідно:

● забезпечити прискорене проростання посадкового матеріалу, попередньо замочивши насіння в розчині препарату 

   «Авангард Стимул» на 3–4 години;

● варто виростити розсаду в окремих стаканчиках, наповнених сумішшю перегною, торфу, піску в рівних частках;

● у процесі вегетації бажано регулярно підгодовувати молоді рослини добривом хелатного типу «Авангард NPK+M/E Овочеві».

Поки не замкнеться листя, рекомендується ретельно полоти й розпушувати землю.

Кормові кавуни

Плоди, що використовуються на корм худобі, зовні мало відрізняються від звичайних кавунів. Рослина потужніша: стебло-ліана досягає 5 метрів у довжину, бічних відгалужень налічується приблизно 8–10 штук, на кожному формується 1–3 ягоди. Кормові кавуни легко переносять спеку та похолодання. Стрижневий корінь дістає вологу з глибини 5–6 метрів, бічні корені розташовуються у верхньому шарі до 60 см. М’якуш плодів пофарбований у жовтуватий, зеленуватий або білий колір. У складі є білки, пектини, суха речовина, цукор (до 2,5 %), вода. Додавання в раціон плодів і бадилля рослини підвищує удій молока, покращує смакові якості м’яса та сала, сприяє несучості птиці.