Обприскування томатів – важлива частина догляду за цією культурою, як і позакореневе живлення, яке є профілактикою розвитку хвороб. Основна турбота більшості господарів – обробка томатів від фітофторозу, адже він часто призводить до загибелі цих рослин.

Перша обробка томатів

Більшість господарів вирощують томати через розсаду, щоб бути впевненими в отриманні раннього урожаю. Тому першу обробку потрібно провести на цьому етапі. Так, замочування корінців перед посадкою захистить рослини від хвороб та ґрунтових шкідників. Наприклад, щоб захистити розсаду від хвороби чорна ніжка, можна замочити корінці в розчині марганцівки. На жаль, від ґрунтових шкідників марганцівка не допоможе, але є ефективний засіб – препарат Антихрущ. В 1 л води розчиніть 10 мл препарату і витримайте корінці томатів 1–2 години. Так ви на тривалий час захистите розсаду від личинок колорадських жуків. Або ж альтернативний варіант – замочіть розсаду в новітньому препараті від хвороб і шкідників АС-Селектив + Авангард Комплекс Картопля (10 мл на 1 л води на 3–4 год), який забезпечує не лише захист, а й повноцінне підживлення томатів на початку росту.

Сироватка для томатів – як бальзам

Один із найпопулярніших народних засобів у боротьбі з хворобами помідорів – сироватка. Обробляти нею починають із початку цвітіння, а не в період росту. Сироватка суттєво знижує розвиток фітофторозу до початку рясних дощів. Молочнокислі бактерії підвищують імунітет рослин, а плівка, яка утворюється на листках після обробки, добре захищає від хвороб. Щоб сироватка принесла користь, обприскувати потрібно хоча б раз на тиждень і треба поновлювати обробку після кожного дощу. Обприскують сироваткою або нерозведеною, або розбавленою з водою навпіл.

Обробка томатів йодом

Йод – один із найдоступніших препаратів, який застосовують від хвороб рослин. Дійсно, обробка томатів йодом допомагає не лише попередити, але й стримати розвиток фітофтори та інших грибів. Обробка томатів йодом є водночас добрим позакореневим підживленням для томатів, бо підвищує імунітет, нейтралізує деякі гриби та бактерії, а також сприяє формуванню потужних зав’язей.

Обирати концентрацію йоду треба обережно, щоб не спалити листя, зазвичай вистачає 5 крапель йоду на 1 л розчину. Часто йод розчиняють не у воді, а в сироватці чи молоці. Сироватку з йодом можна застосовувати в чистому вигляді або розведеною з водою (1:1 або 1:9 л води).

Обробка томатів від шкідників

Обприскування томатів від попелиці, совки та білокрилки народними засобами допомагає стримати ріст цих шкідників.

- Обприскують настоєм попелу (1 л банка золи на 10 л води, витримати добу, помішуючи час від часу) один раз на тиждень.

- Обробка часниковим розчином (200 г стрілок і стебел часнику залийте 10 л води, витримайте 5–6 днів і обприскуйте раз-два на тиждень). Комахи, яких приваблювали солодкі соки рослин, втрачають апетит, якщо листя та стеблі обприскати гіркими настоями.

- Настій тютюну (заваріть 1 л сухого листя тютюну, а через годину-дві розведіть у 10 л води) – давній ефективний засіб від шкідників рослин. Замість тютюну можна використати чистотіл, пижмо або полин. Перед обприскуванням натріть у відро води брусок господарського мила для кращого прилипання настою.

Обприскування томатів проводять один раз на 1–2 тижні. Трьох обробок має бути достатньо.

Професійні засоби для обробки томатів

Господарі, які вирощують помідори з дотриманням усіх вимог агротехніки, обирають гарантований захист своїх грядок. Особливо, якщо площа посадок чимала. Завдяки безпечним новітнім препаратам обробка томатів суттєво економить час та сили.

Про хвороби та шкідники томатів можна почитати у моїх статтях, а які препарати використати найкраще, я розповім далі.

Проти фітофторозу, альтернаріозу у період бутонізації обприскуйте препаратами Цілитель, 25–30 г або Енергодар, 30 мл на 5л води на 1 сотку.

Пізніше скористайтесь препаратоми від хвороб – Гарт (25–30 г на 5–8 л води на 1 сотку), а від шкідників – Антиколорад Макс (1,0 мл на 3–5 л води на 1 сотку) або Ато "Жук" (1,0-1,5 мл на 3–5 л води на 1 сотку). На мій погляд, найкращий варіант – обробка препаратами в бакових сумішах, додаючи прилипач Тандем для максимальної ефективності.

Ви можете обрати будь-який спосіб обробки помідорів, щоб захистити ваші рослини від хвороб та шкідників. Але якщо ви бачите, що народні методи не діють, скористайтесь професійними засобами: вони безпечні, якісні та ефективні.