Коли всі рослини на городі здорові та чудово ростуть – це просто втіха для ока городника. Але на жаль, постійно так не буває, й кожне літо господарі отримують нові виклики. Наприклад, із фітофторозом, який вражає не лише помідори, а й картоплю, баклажани та перець, доводиться боротися регулярно. Це одна з найбільш агресивних хвороб, від якої зрілі рослини можуть загинути за лічені дні. Спори цієї грибкової хвороби зберігаються у ґрунті та розносяться з вітром або краплями дощу.

Ознаки хвороби

Перші ознаки фітофторозу – пожовтіння та побуріння, що з'являється на нижньому боці листків. За кілька днів плями поширюються на зовнішній бік листя, стрімко буріють і всихають. Вражені фітофторозом листки обпадають. Якщо в цей час не зібрати заражені частини та не обробити рослину препаратами, грибок пошириться на листя та стебло та вразить зав’язь.

Але найчастіше фітофтороз проявляється під час активного плодоношення. Тоді листя починає масово гинути, а всередині зелених плодів з’являються осередки гниття. На більш стиглих помідорах коричневі плями видно на поверхні плодів.

Сприятливі умови для розвитку фітофторозу

- Дощі, які йдуть більше трьох днів у поєднанні з холодними ночами – менше 15 °С.

- Надмірне підживлення помідорів азотом та нестача міді, яка чинить антигрибкову дію.

- Невидалені старі уражені нижні листки.

Задощити може також в другій половині червня або під кінець липня. Та щойно погода зіпсувалася, настає час профілактичної обробки помідорів від фітофторозу. Інакше інфекція поселиться у недозрілих плодах і проявиться коричневою гниллю в період дозрівання.

Профілактика чи ліки?

Здоров’я рослин в наших руках, тому вчасна профілактика врятує життя не лише томатного куща, а й збереже більшу частину врожаю помідорів. Турботливі господарі піклуються про обприскування томатів від фітофторозу спеціальними препаратами вже через тиждень після посадки у відкритий ґрунт, повторюючи обробку двічі через 10 днів. Особисто я раджу надзвичайно ефективні препарати:

Цілитель, який діє як профілактично, так і має лікувальні властивості, та Тройсет від Аптеки Садівника як більш потужний засіб у випадку, якщо хворобу вже знайдено на рослинах. Норма витрати препаратів становить 25–30 г на 5 л води на одну сотку та 20-25 г на 5 л води на ту ж саму площу.

Крім цього, я раджу вчасно вносити фосфорно-калійні добрива, або принаймні підживлювати помідорні кущі стимулятором росту Авангард Стимул. Така своєрідна піджива підвищуватиме стійкість культури до грибкових хвороб.

Перша допомога

Найперше, що треба зробити власнику зараженої фітофторозом грядки – видалити та спалити усі листки, на яких з’явилися жовті чи коричневі плями.

Популярна серед городників 1% бордоська рідина може на певний час відкласти розвиток фітофторозу, але не слід сподіватися на диво.

Для її приготування 100 г мідного купоросу розводять в 1 л гарячої води у неметалевому посуді (це важливо!). Те саме роблять і з вапном. Потім обидва розчини доводять до об’єму по 5 л холодною водою, вливаючи тонкою цівкою мідний купорос в розчин вапна. Отримаєте 10 літрів бордоської рідини.

Розчином кроплять листя помідорів за умови, що протягом 3–4 годин його не змиє дощем.

Як доступну та ефективну допомогу я раджу препарат Гарт від Аптеки Садівника. 25–30 г розводять на 5–8 л води (на 1 сотку) і обробляють помідори.

Препарати, перераховані вище, підходять як для профілактики, так і для лікування хвороби, але хочу зазначити, що обробка до появи перших ознак хвороби дасть кращі результати!

Найкраще обробити рослини 2 рази з інтервалом 10–14 днів. Збирати плоди після обприскування можна вже за 14 днів.

Як боротися з іншими хворобами томатів, читайте тут.

Сорти, стійкі до фітофторозу

Втомившись боротися з грибком, господарі все частіше обирають стійкі до фітофторозу сорти помідорів. Зазвичай це ранньостиглі томати, на яких завдяки короткому терміну вегетації, спори грибка не встигають прорости. Дуже добре зарекомендували себе сорти Дубок, Жайворонок F1, Оранжеве чудо, Маленький принц.

Фахівці виявили, що дрібноплідні сорти, які генетично ближчі до своїх дикоростучих родичів, є стійкішими до фітофторозу.

Тому менше мороки маємо із різновидами улюблених сливочок Де Барао, а чері та коктейльні томати (наприклад, німецькі сорти Прімавера та Прімабелла) взагалі виведені з імунітетом до широкого спектра хвороб.

Кожен обирає те, що йому ближче: вирощувати невибагливі та стійкі до фітофтори сорти томатів чи ловити момент, щоб не допустити розвитку грибка на листі.

Щоб не відмовлятися від пізніх крупноплідних помідорів, важливо пам’ятати про зв’язок між погодою та розвитком хвороби. А зі знанням основних правил догляду за культурою ефективний контроль фітофторозу виявиться під силу кожному городнику!