Фермери та городники, які займаються вирощуванням овочів та фруктів, бажають отримати гарний, а головне — здоровий врожай. Та якщо ви хоча б раз у житті щось вирощували на ділянці, то знаєте, що зробити це заважають різноманітні шкодочинні комахи. Вони здатні не лише зіпсувати зовнішній вигляд рослин, порушити їхнє зростання, а й взагалі знищити посадки, якщо не контролювати їхню чисельність.

На жаль, боротися зі шкідниками механічними способами практично неможливо. Наші бабусі, до прикладу, збирали колорадського жука з картоплі руками. Однак це не допомагає позбутися шкідника, особливо якщо він встиг відкласти яйця. До того ж деякі шкідники живуть у ґрунті або настільки дрібні, що майже непомітні оку. Тому найбільш дієвий спосіб позбутися шкідників та захистити рослини — це інсектициди.

Сьогодні існує чимало різних інсектицидів — препаратів для захисту та боротьби зі шкідниками. Одні впливають на дорослі особини, інші — на личинки та яйця, деякі з них мають додаткову дію проти кліщів. Поділяють такі препарати також за способом дії, класом безпеки. Перед тим, як обрати інсектицид, варто більш детально розібратися, який саме підійде у вашому випадку.

Які бувають інсектициди

Перш ніж купити інсектициди, пропонуємо дізнатися, які вони бувають за способом дії:

- Контактні — починають діяти при взаємодії зі шкідником. Оброблені частини рослини захищаються від шкідника, при цьому препарат рослинами не вбирається. Особливість таких інсектицидів у тому, що вони залежать від погодних умов.

- Системні — мають довший захисний період та не залежать від умов погоди. Однак поглинаються рослиною та рухаються до пагонів судинною системою. Такі рослини стають отруйні для шкідників.

- Кишкові  — діють, коли потрапляють всередину організму шкідника після поїдання оброблених частин рослини.

- Фуміганти  — проникають через дихальні шляхи, порушують роботу дихальних органів, викликають смерть від асфіксії та інші види отруєнь.

Засоби захисту від колорадського жука

Один з небезпечних шкідників, який кожного року не дає спокою городникам, є колорадський жук. Найбільше шкоди завдає шкідник картоплі та томатам, хоча інші пасльонові також страждають. За оптимального температурного режиму личинки колорадського жука живляться листками рослин і вдень, і вночі. Така ненажерливість, якщо її не контролювати, здатна знищити значні посадки картоплі. До того ж колорадський жук може переносити вірусні хвороби.

Інсектициди для картоплі є кількох видів. Деякі з них застосовують під час вегетації по листку, а деякі — для обробки бульб перед посадкою. До останніх належить АС-Кольд Дуо. Це протруйник, який захищає не тільки від колорадського жука, а й личинок хруща, дротяників, несправжніх дротяників, ведмедки, попелиць. Застосувати інсектицид можна і на розсаді томатів чи інших овочевих культур. Перед тим, як висадити її, замочіть кореневу систему у розчині на 3-4 години.

Купити інсектициди від колорадського жука, щоб обробити картоплю під час вегетації, можна комбінованої дії. До прикладу, АТО Жук — він містить три діючі речовини з різними механізмами дії, тому ефективний навіть проти таких злісних шкідників як колорадський жук та попелиці.

Для знищення колорадського жука можна застосувати й інсектицид Гудвін. Цей препарат контактно-системної дії ефективний проти шкідників, які мають стійкість до інших інсектицидів. Крім колорадського жука на картоплі застосувати Гудвін можна проти попелиці, совок, трипсів, клопів. За сезон можна провести дві обробки, але враховуйте терміни очікування від обробки до збору врожаю.

Засоби захисту від личинок хруща

Від ґрунтових шкідників страждають не тільки овочеві культури. Наприклад, личинки хруща пошкоджують також плодово-ягідні, декоративні, сільськогосподарські та навіть лісові культури. Личинки хруща підгризають коріння рослин, в результаті чого порушується процес їхнього живлення. Імаго ж пошкоджує бруньки та листки.

В інтернеті існує чимало народних порад, як позбутися цього шкідника. Однак найбільш дієвими залишаються інсектицидні протруйники. Існують препарати як для замочування бульб картоплі, так і кореневої системи розсади овочевих. Для повноцінного захисту рослин від личинок хрущів та інших ґрунтових і наземних шкідників, радимо застосувати інсекто-фунгіцид АС-Селектив. Цей інсекто-фунгіцидний протруйник для капусти та інших овочевих захищає також від комплексу хвороб. Замочувати в розчині потрібно кореневу систему безпосередньо перед висадкою її на грядку. Не менш небезпечну ведмедку, дротяників та несправжніх дротяників також контролює цей інсектицид. Щоб захистити картоплю від личинок хруща та інших шкідників, бульби потрібно обробити перед посадкою. Розкладіть їх в один шар та обприскайте робочим розчином, дайте підсохнути й садіть.

Інсектициди проти оленки волохатої

Страждають дерева та кущі в садку не лише від ґрунтових шкідників. У кого на ділянці росте хоча б кілька яблунь чи груш, зустрічався з таким шкідником як оленка волохата. Зимує цей шкідник у ґрунті, а навесні з’являється на поверхні і виїдає тичинки та маточки, обгризає пелюстки спочатку на кульбабі, декоративних квітах, а далі перебирається на кісточкові, зерняткові, ягідні в період їхнього цвітіння. Оленка волохата здатна пошкодити до 90% квіток у саду. Щоб захистити плодові та ягідні від цього шкідника, важливо проводити обробіток ґрунту, де він зимує, знищувати бур’яни в садах, а також застосовувати інсектициди для саду.

У період цвітіння плодово-ягідні культури потрібно обробити комплектом препаратів Колібріс + Страж. Колібріс — це інсектицид, що захищає сад від поширених шкідників (оленка волохата, яблуневий квіткоїд, плодожерка, попелиця). Страж дозволяє захистити рослини від хвороб: борошнистої роси, моніліозу, кучерявості листя, парші. Інсектицид і загалом комплект найменш токсичний для бджіл, тому й підходить для обробки в період, коли відсутній масовий літ бджіл (зазвичай це ранкові або вечірні години).

Загальні рекомендації щодо застосування інсектицидів

Аби інсектицид, який ви обрали для захисту рослин, подіяв і дав максимальний ефект, потрібно дотримуватися рекомендацій щодо їхнього застосування:

- Готуйте робочий розчин у день обробки та дотримуйтеся норм, вказаних в інструкції. Не потрібно додавати більше препарату, ніж вказано на упаковці.

- Додайте у ємність для приготування робочого розчину 1/3 норми води та необхідну кількість препарату. Перемішайте і через кілька хвилин долийте води до 2/3 об’єму ємності, знову перемішайте.

- Не забувайте про засоби індивідуального захисту. Навіть якщо інсектицид має найменший ступінь токсичності, все одно слід одягати респіратор, рукавички та спеціальний одяг, який знімете по закінченню обробки.

- Перегляньте прогноз погоди перед обробкою: погода повинна бути суха, безвітряна, температура не вище 25 °C. Влітку це зазвичай ранкові та вечірні години.

Який би інсектицид ви не обрали, враховуйте, що багаторазове використання одного й того ж препарату викликає у комах звикання. Тому за сезон краще чергувати обробки різними препаратами.