Полуниця – ягода, яку полюбляють усі, однак її також дуже люблять шкідники, тож безліч садівників ламає голову, як позбутися личинок хруща (борозняків), слимаків та довгоносиків.
Чи існують способи вивести усіх цих шкідників, які не лише псують урожай полуниці, але й нищать самі посадки? Звісно, є. Нижче я розповім вам про народні способи боротьби зі шкідниками полуниці, а тоді про перевірені професійні.

Личинки хрущів, які виїдають корені полуниці

Оспівані Тарасом Шевченком хрущі над вишнями – це шкідники, які зимують у ґрунті у вигляді чималих білих личинок-хробаків, яких часто називають борозняками. Як же позбутися хруща? Ці шкідники живляться молодими корінцями як щойно висадженої розсади, так і рослин, що вже ростуть у ґрунті з ранньої весни. Скопуючи землю на посадку картоплі, личинки хруща легко помітити, які тільки й чекають, аби накинутися на улюблений овоч. Якщо висаджена вранці розсада томату або полуниці зів'яла, а стебло легко витягнути з лунки – знайте, корінці стали їжею личинки хруща.

Одна із культур, що найбільше потерпає від ґрунтових шкідників – полуниця. І все від того, що борозняки відмінно себе почувають в необробленій та неораній землі: ми ж не перекопуємо полуничні грядки щорічно, а тільки переносимо їх на інше місце в кращому випадку раз на три роки.

Серед народних способів боротьби із личинками хруща один з найдієвіших – відлякати їх високою концентрацією азоту. Це не означає, що міжряддя полуниці треба засипати аміачною селітрою. Достатньо засіяти їх білою конюшиною, на коренях якої живуть азотфіксуючі бактерії, здатні насичувати азотом ґрунт.

Не люблять личинки хрущів і настою із цибулиння. Назбирайте багато лушпиння, як ви це робите для крашанок, складіть у відро і залийте водою. Через тиждень настій розведіть навпіл водою і полийте грядки. Це не зашкодить полуниці та іншим рослинкам, а от апетит у борозняків відіб’є. Поливають таким розчином раз на тиждень від весни аж до кінця літа.

Серед перевірених професійних засобів найкраще впорається із завданням препарат з красномовною назвою Антихрущ: 10 мл треба розчинити в 5 л води та рясно полити полуницю під корінь; цього об’єму вистачає на 0,2 сотки. Таку обробку я обов’язково проводжу навесні та інколи після збору ягід для більшої впевненості. Однак однієї обробки за сезон достатньо, щоб позбутися широкого спектра ґрунтових шкідників: личинок хруща, дротяника, вовчка (ведмедки).

Слимаки – як позбутися шкідників

Інша напасть, яка не обмежується полуницею, а нападає на всі овочі та квіти на ділянці без розбору – слимаки. Їх яйця є в ґрунті або затишних темних вологих місцях: слимаки полюбляють вологу кислу землю. Не поливати город, звісно, не вихід, проте знавці радять серйозно зайнятися зниженням кислотності землі, рекомендуючи одну сірникову коробку деревного попелу на метр квадратний. Або ж вдатися до вапнування: раз на 3–4 роки вносити 1 кг гашеного вапна на 10 кв. метрів кислого ґрунту, адже процеси розкислення відбуваються повільно. Також хороші розкислювачі – сидерати, наприклад, гірчиця. Ці способи підходять, щоб вивести слимаків на ділянках, які готовлять під посадку полуниці чи інших культур. Із професійних засобів я застосовую Авангард Антислимак від Аптеки Садівника.

Також можна ознайомитися зі статтею про види ґрунтів, їхню кислотність та розкислення.

Якщо полуниця вже почала набирати масу й достигати, а до неї добралися слимаки, раджу розсипати у міжряддя спеціальний препарат Авангард Антислимак. Це препарат на основі заліза, 30 г якого розсипають на 30–40 кв. м між грядками на відстані 20 см до рослин. Шкідники внаслідок контакту із речовиною гинуть, а рослини додатково підживлюються сіркою, залізом та азотом. Препарат безпечний для людей та домашніх тварин.

Обробка полуниці від довгоносика

Як же боротися із довгоносиком на полуниці, що не менше дошкуляє?

Це товстенький коричнюватий жучок із хоботком, який обожнює об’їдати квітконоси багатьох ягідних культур. Замість цвіту після його візиту залишаться лише обірвані стебельця. Садівники помітили, що цей жук здатен знищити третину врожаю. Живуть довгоносики в опалому листі, а щойно потепліє, вилазять на молоді рослини полуниці та відкладають яйця в бутони. Згодом в них з’являються білі гусениці, які живляться листям полуниці.

Серед народних способів радять збирати довгоносиків уранці вручну. Можна також обприскувати настоєм деревного попелу: на 10 л води розмішують 3–4 кг порошку разом із половиною бруска господарського мила. Цей спосіб дієвий у період бутонізації. Також обприскують настоями гірких трав.

Я раджу скористатися до періоду бутонізації вітчизняним препаратом широкого спектра АТО Жук: 1,5 мл розчиніть на 5 л води і обприскайте кущі полуниці з розрахунку на 1 сотку. Або ж можна використати новітню розробку – препарат Гудвін з розрахунку 1,5–2,0 мл на 3–5 л води на сотку. Повторну обробку (за необхідності) проведіть після цвітіння.

Збирати урожай полуниці можна через 45 днів після останньої обробки. Для кращого прилипання препарату до листочків і, як наслідок, подовження ефекту від препарату, додайте в розчин прилипач Тандем від Аптеки Садівника.

Шкідники на городі – частина природи. Ми можемо їх відлякувати народними засобами, а можемо полегшити собі життя і скористатися розробками вітчизняних спеціалістів. У будь-якому випадку, важливо пам'ятати, що більш ефективні препарати, а народні засоби швидше допоміжні.