Маленькі кущики полуниці дарують нам чималі ягоди з яскравим насиченим смаком. А щоб рослина і далі радувала нас, а плоди були великими та соковитими, їй необхідне підживлення.
Але як у будь-якій справі, тут має бути міра. Наприклад, перегодована гноєм полуниця не матиме міцного смаку. Ягоди дійсно будуть рекордних розмірів, як і сам кущ із листям, але на смак вони будуть водянистими, без цукристості. Таку полуницю господарі здебільшого вирощують на продаж.
Про правила вирощування та догляду за полуницями читайте тут.
Нижче в статті спробуємо розібратися, чим краще підживлювати наші ягідки, щоб не наїстися нітратів.

Підживлення полуниці навесні

Ранньої весни, коли листя полуниці пускається в ріст, поміж кущами розсипають гранули карбаміду. Це азотне добриво, яке в цей час дуже потрібно для нормального росту листя. Зважаючи на те, що полуниця добре відгукується на це добриво, достатньо 20 г на 1 кв. м. Окрім сечовини також можна підживити ягідні грядки нітроамофоскою – 15 г на 10 л води, по півлітра під кущ.

Також як підживлення для полуниці ранньої весною можна внести по 2 склянки попелу на квадратний метр.

Дуже гарні результати щодо врожаю дає курячий послід. Розчиніть 1 кг добрива в 12 л води, витримайте тиждень, щодня помішуючи розчин. Потім поливайте по 0,5 л під кущик. Майже таку ж дію має коров’як: його розводять у пропорції 1:10 і поливають так само, як і розчином курячого посліду.

Через місяць після першого підживлення перед цвітінням повторюють полив або розчином коров’яку, або мінеральними добривами, які забезпечать якість та смак ягід. У 10 л води розчиняють 20 г нітроамофоски та 10 г сірчанокислого калію. Таким розчином можна поливати по 0,5 л під кущик перед цвітінням.

Підживлення полуниці дріжджами

Одним із найкращих підживлень для полуниці є пекарські дріжджі. За своїм складом вони є і добривом, і стимулятором росту. Наприклад, у дріжджах міститься фосфорна кислота, калій, цинк, залізо, мідь, йод, кальцій, азот, білки й жири, вітаміни групи В, а також стимулятори росту цитокініни, ауксин.

Під час обприскування або поливу дріжджами у полуниці поліпшується імунітет до хвороб, що гарантує у випадку раптового заморозку неушкодженість кущиків. Єдине, на що важливо зважати при цьому, це те, що полив дріжджами вимиває з ґрунту калій і кальцій, відновити баланс яких можна, розсипавши у міжряддях попіл.

Для того щоб підживити полуницю дріжджами, розчиніть 100 г живих дріжджів у 10 л теплуватої води з 2 столовими ложками цукру. Потім поставте розчин у тепле місце на добу. По готовності поливайте або обприскуйте готовим розчином по 0,5 л під корінь.

Коли проводити підживлення? Розчином дріжджів поливають тричі за сезон: в період бутонізація та цвітіння, в період достигання ягід та у липні-серпні, щоб відновити сили рослини після плодоношення.

Підживлення полуниці під час цвітіння

Під час цвітіння кущики полуниці обприскують розчином сірчанокислого цинку (0,02%) та борною кислотою (3–5 г на 10 л води). Це підживлення посприяє збільшенню кількості зав’язей. Також можна обприскати рослину по листю розчином коров’яку (0,5 л на 10 л води).

Калій дуже важливий для цвітіння та плодоношення, тому перед самим розпусканням бутонів полуницю добре підживити калійною селітрою (1 чайна ложка на 10 л води). Про дефіцит калію говорять червонуваті краї листочків, що часто може ввести в оману під час збирання ягід.

Також у період цвітіння можна підживити полуницю настоєм жалкої кропиви. Для цього повне відро нарізаної кропиви утрамбовують і заливають водою. Настоюють 2–3 дні, помішуючи час від часу, та поливають по 0,5–1 л під кущик.

Наступне основне підживлення припадає на осінь. Якщо плануєте посадку полуниці на наступний рік або точно будете пересаджувати її на нове місце, внесіть 8 кг перегною та 30 г нітроамофоски на 1 кв. м – це забезпечить збалансоване живлення рослинам. Полуницю на постійних грядках полийте у вересні рідким добривом – в 10 л води розчиніть 30 г калієвої селітри або іншого калійного добрива, 40 г нітроамофоски та 100 г деревного попелу. Поливайте по 1 л добрива під корінь.

Також не зайвим буде замульчувати полуницю перегноєм на зиму так, щоб не засипати точку росту в розетках.

У підживленні полуниці немає нічого складного, важливо робити це регулярно. Краще чергувати підживлення, обираючи деревний попіл, мінеральні або органічні добрива у вказаних вище пропорціях. Так всі рослини отримають правильний набір елементів і дадуть смачні та соковиті ягідки.