Питання, коли краще садити малину, навесні або восени, актуальне постійно. Прихильники того чи іншого методу перераховують свої доводи й переваги. Визріли за літній період стебла культури з розвиненою мичкуватою кореневою системою краще ростуть і розвиваютьсяза посадки малини восени. Агрономи ТМ «Аптека Садівника» радять допомогти рослині подолати отриманий стрес: підгодувати поживними речовинами й мікроелементами, убезпечити від навали шкідників, знищити бур’яни, розпушити ґрунт, збагачуючи родючий шар киснем, провести профілактику поширених захворювань.

Коли садити малину восени

Вибираючи час, коли садити малину восени, садівники ґрунтуються на особливостях кліматичних умов регіону проживання. Необхідно встигнути висадити чагарник приблизно за місяць до настання постійних морозів. Коріння малинових саджанців мають прижитися й пустити пагони на новому місці, інакше рослина вимерзне взимку.

Підбираючи кущ для поділу, варто віддати перевагу посадковому матеріалу з двома-трьома однорічними пагонами й потужною кореневою системою. Бажано перевірити стан бруньок. Розділивши маточник на окремі саджанці, рекомендується скоротити їх довжину до 35 см.

Підготовчі роботи перед посадкою культури

Розміщують малинник на садовій ділянці в добре освітленому місці, що обігрівається сонцем. Чагарник воліє дренованих, добре удобрених органікою ґрунтів. Рослина погано росте при розташуванні ґрунтових вод ближче 1 метра від поверхні, не переносить перезволоження, погано плодоносить у тіні. Брак сонячного світла сприяє переміщенню плодових бруньок у зону верхівки пагонів. У результаті значно знижується урожай солодких ягід.

Способи посадки малинового чагарнику

Твердо вирішивши посадити малину восени, необхідно вибрати оптимальний спосіб розміщення саджанців культури:

Ямковий метод полягає в посадці культури окремими пагонами — кожен в індивідуальну ямку. Оптимальна відстань між саджанцями — 40–50 см, міжряддя становить 150–200 см.

Посадка малини восени в траншею — найбільш поширений і вигідний метод. Довга яма завширшки 40–50 см і такої ж глибиною заповнюється на третину родючим ґрунтом з органікою. Рекомендований напрямок смуг (північ-південь) покращує освітлення малинників у ранкові та вечірні години. Саджанці розміщують із відстанню 40–50 см.

Розміщення пагонів малини на шпалерідає змогу отримувати більш високі врожаї. Підстава конструкції — траншея, у якій рослини висаджують по 2 штуки на відстані 80 см. По одній стороні розташовують опорні стовпчики з висотою 2 метри над поверхнею. На висоті 30, 100, 150 см натягують оцинкований дріт перерізом не менше 0,4 см. У перший рік підв’язують малинові пагони до середнього рівня опори, залишаючи відстань між гілками не менше 10 см. У наступні роки зміцнюють пагони знизу і зверху. Відстань між рядами — 180–200 см. Можна утеплювати теплолюбні сорти агроволокном прямо на шпалері.

Підготовка плану посадки

Садити малину восени можна кущовим або стрічковим способом. У першому варіанті в якості саджанців вибирають молоді кущі з 3–8 пагонами різної довжини. Рослини садять у підготовлені ямки з параметрами 40х40х40 см. Відстань між кущами 100–120 см, міжряддя залишають не менше 1,5 метра. У разі стрічкового вирощування рекомендована ширина рядка становить 30–40 см. Між рядами вільний простір становить 1,5–2 метра.

Підготовка ґрунту під посадку

Підготовчі заходи бажано почати за 1,5–2 місяці до осінньої посадки малини:

● обрану ділянку необхідно звільнити від бур’янів, обробивши препаратом «Антибур'ян» за 14 днів до посадки;

● ямки або борозни готують за 2–3 тижні до посадки;

● необхідно внести перегній або компост у лунки, заповнивши поглиблення на ⅓ об’єму.

Обробка саджанців малини перед посадкою

Рекомендується перед висадкою малини в ґрунт замочити коріння в спеціальній «бовтанці». Для цього необхідно змішати очищену від сміття червону глину, перегній і воду до отримання консистенції сметани. Найкраще співвідношення інгредієнтів — 1,5:1,6:2. В отриманий розчин додають протруйник «Антихрущ» і фунгіцид «Фундазим». Препарати захищають кореневу систему рослини від комплексу шкідників, що підгризають і поширених грибкових захворювань.

Передпосадкова обробка малини допомагає корінню культури краще адаптуватися на новому місці в саду. Глиняний розчин перешкоджає утворенню повітряних порожнинпід час висадки.

Як садити малину

Посадка ремонтантної малини восени здійснюється декількома способами. Поодинокий варіант вибирають для посадки потужних рослин із 6–8 довгими пагонами. Щоб кущ не розсипався, гілки закріплюють на шпалері. Можна обв’язати його по колу міцним дротом на висоті 50–70 см і закріпити на кількох стовпчиках. Рослина розвиває сильну кореневу систему, менше хворіє і пошкоджує шкідниками. Найкраще освітлення сприяє отриманню рясного врожаю. Чагарник зі стиглими ягодами виглядає досить декоративно. При стрічковому і траншейному способі посадки оптимальна глибина ями становить 50–60 см. Між рослинами рекомендується витримувати відстань у 70–90 см.

Терміни посадки малини восени залежать від погодних умов, кліматичної зони. На півдні України можна садити культуру в жовтні-листопаді. Для північних і центральних областей оптимальний період настає із середини вересня.

Пересадка малини

Необхідність пересадки малини восени настає, коли потрібно просто перенести молоді кущі з одного місця на інше або провести омолоджуючу процедуру.

У першому варіанті саджанці викопують із грудкою землі та висаджують у заздалегідь підготовлені лунки більшого розміру. Землю акуратно ущільнюють із боків поглиблення. Пересадженим рослинам потрібен рясний полив (3–4 літри води під 1 кущ).

При омолодженні необхідно викорчувати старий чагарник і вибрати один або кілька міцних пагонів. Якщо саджанців багато, варто вибрати траншейний спосіб посадки. Борозну глибиною 40–50 см і такою ж шириною викопують на 1–1,5 місяці раніше задуманих заходів. На дно можна викласти трухляві гілки, дошки, солому, бур’яни без насіння, щоб забезпечити рослини добривом, що довго розкладається. За відсутності відповідних матеріалів варто використовувати перегній або компост. Саджанці розміщують на відстані 50 см один від одного. Припинити появу порослі можна установкою з боків шматків шиферу на всю глибину траншеї. Коріння рослин треба розправити, щоб кінці попрямували вниз. Необхідно ретельно ущільнити ґрунт, і полити кущі водою. Ґрунт бажано замульчувати, оберігаючи посадки від вимерзання і втрати вологи.

Терміни пересадки малини восени практично не відрізняються від посадкового періоду. Рослині також необхідно близько місяця, щоб розвинути й наростити міцне коріння.

Догляд за малиною відразу після посадки

Осінній догляд за рослинами відразу після посадки складається з наступних заходів:

  1. Висаджені рослини рясно поливають — на квадратний метр прикореневої зони потрібно 15 літрів рідини. Волого зарядний підзимній полив малини на глибину 35–40 см потрібно тільки в посушливу осінь. Якщо хоча б раз у тиждень йде дощ, а температура повітря не підіймається вище 15–20°C, рослині досить вологи, що міститься в ґрунті.
  2. Восени в малини вирізають тонкі пагони, які не виносять зимові морози. Підрізання малини потрібно, якщо висота пагонів перевищує 1 метр. У ремонтантних сортів, що плодоносять тільки восени, зрізається вся надземна частина. Завдяки такій обрізі виростають навесні пагони практично не пошкоджуються шкідниками та хворобами.
  3. Під час  посадки в лунку або траншею закладаються органічні добрива, кількості яких вистачає для розвитку кореневої та надземної системи. Тому додаткова підгодівля малини відразу після посадки не потрібно.

Прикореневу зону необхідно покрити 10–15 см шаром мульчі, яка зберігає вологу, захищає коріння від вимерзання, перешкоджає росту бур’янів.