Поширення: по всій території України.

Культури, які пошкоджує: баштанні (огірок, диня, кабачки, кавун, гарбуз), баклажани, перець та інші. Шкоди завдають: личинки, дорослі особини (імаго).

Характер пошкодження: шкодить більш, ніж 330 видам рослин із 25 родин. Попелиці поселяються на найбільш ніжних частинах рослин – верхівкових пагонах і молодих листках, проколюють їх хоботком і вводять в тканини виділення слинних залоз. В результаті цього тканини руйнуються. Листки, що були пошкоджені у більш пізній період, скручуються, зморщуються і часто опадають. Рослини, пошкоджені в період утворення плодів, скидають бутони та зав’язі. Як результат, втрати врожаю можуть сягати 20%. Місця живлення попелиць часто покриваються липкими цукристими виділеннями, на яких поселяються сажкові 96 Гарбузові культури гриби. Утворений наліт порушує процеси фотосинтезу та дихання, що призводить до ослаблення рослин. Крім цього, попелиці здатні переносити вірусні хвороби.

Розвиток: крилаті самки-розселювачки виходять із місць зимівлі та заселяють культури за температури повітря вище +12°С. Період розвитку одного покоління (від личинки до імаго) складає 9-12 діб. В теплицях, оранжереях і парниках попелиця може розмножуватися протягом усієї зими. Оптимальні умови для розвитку баштанної попелиці – температура +16…+22°С та вологість 60-80%, в умовах закритого ґрунту – температура +23...+25°С, відносна вологість повітря – 80-85%.

Плодючість: безкрила самка відроджує 40-60, крилата – 30-40 личинок.

Кількість поколінь: 9-15 (в закритому ґрунті – до 20).

Зимуюча стадія: безкрилі партеногенетичні самки та личинки на прикореневій частині бур’янів (молочаю, грициків, подорожника).

Заходи захисту: знищення бур’янів, обробка інсектицидами: Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води), Антиколорад Макс + Тандем (2 + 10 мл на 6-10 л води), Ато Жук (1-1.5 мл на 3-5 л води), Ато Жук + Авангард Стимул (3 + 10 мл на 6-10 л води), Гудвін (1.5 мл на 3-5 л води), Гудвін + Авангард Гроу Аміно (5 + 10 мл на 10-15 л води), Ескаліп (4-6 мл на 2.5-3.5 л води), Фас (2 мл на 3-5 л води)