Автоматичний полив саду – унікальне за простотою та користю рішення для економії сил, часу та води. Крапельне зрошення рослин водою під корінь удвічі економить витрату води, до того ж регулярність зволоження –  запорука хорошого здоров’я рослин. Нижче в статті я розповім про переваги, які має крапельний полив для дерев та як його можна облаштувати.

Крапельний полив для саду

Прийнявши рішення обладнувати автоматичний полив, можна піти двома шляхами: придбати готові системи з трубами чи шлангами або зробити їх своїми руками із підручних матеріалів. Насамперед потрібна велика ємність для води (наприклад, бочка), яку ставлять на підвищення близько 1,5 м. Від неї прокладають труби з розгалуженням дрібних трубочок прямо до культур. У шлангу чи трубі біля кожної рослини роблять отвір. Тиск води регулюють краном між баком та розгалуженням труб (шлангів). Подача води залежить від розміру рослини, діаметра отвору, температури повітря, сухості ґрунту. Зазвичай у середньому це 2–3 краплі за хвилину. Необхідно вирахувати, скільки води потрібно під кущ чи дерево в середньому і потім поділити цю норму навпіл.

Перш ніж стати до створення автоматичного поливу, потрібно вивчити норми поливу різних дерев та періоди, в які вони найбільше потребують води. Організуючи крапельний полив для саду, пам’ятайте, що періоди підвищеної необхідності рослин у волозі – рання весна, період цвітіння, формування зав’язей, а також пізня осінь (для підготовки до морозів). Також майте на увазі, що недостатньо розмістити трубки поблизу стовбура, дерево таким чином не напоїти. Шланги крапельного поливу для дерев розкладають за лінією крони, щоб могли напитись і бокові корінці.

Автополив саду забезпечує рівномірне зволоження землі біля коренів, що гарантує отримання мінеральних речовин із ґрунту і підвищення імунітету рослин. Розраховуючи, як організувати крапельний полив дерев, до норми витрати води додають одне відро за рік росту (якщо поливати напряму, то додавайте 2–3 відра).

Крапельний полив для дерев є набагато кращим рішенням, ніж полив дощуванням. Втім, під час засухи не зайвим буде обприскати листя, щоб знизити температуру та змити пил.

Автоматичний полив газону

Автоматичний крапельний полив підходить городнім культурам, особливо які ростуть на агроволокні або плівці. Якщо ж метою є зволоження поверхневого шару землі на великій площі, то кращим способом буде дощування. Автоматичний полив газону гарний тим, що його можна вмикати в різний час доби й вода, яка розбризкується на певну відстань, рівномірно зволожить всю ділянку.

Автоматичний полив газону передбачає використання одного або кількох віяльних дощувальників, деякі можуть ще й крутитися. Окрім прямого призначення, це ще й чудова розвага для дітей та домашніх тварин, а також можливість рівномірно вносити добрива чи препарати від хвороб (для газону рекомендую Фундазим від ТМ Аптека Садівника).

Переваги автоматичного поливу газону полягають у тому, що його можна встановлювати безпосередньо після посіву рослин, не боячись того, що від поливу вимиється насіння.

Кожного разу, дивлячись на чергового садовода, який облаштовує автоматичний полив дерев, я радію, розуміючи, що це оптимальне рішення для поливу рослин, особливо з врахуванням посушливих періодів влітку, яких побільшало останнім часом.