Скільки разів, обробляючи листя винограду розчинами від грибкових хвороб, вам доводилося спостерігати, як рідина швидко стікає і скапує на землю? Якщо до цього додасться ще й вітер, то практично половина препарату стече з рослини. Може, це тому, що листя винограду гладенькі й від нього все відскакує? Але згадайте, ви напевно обприскували і помідори, у яких волохаті листочки, і розчини так само стікали і майже не контактували з рослиною.

Насправді це еволюційна особливість – якби листя намокало повністю кожен раз, коли йде дощ, воно обламувалось би під власною вагою і рослина згодом загинула б. Щоб такого не допустити, природа і придумала подібний механізм. Часто поверхня листової пластини вкрита восковим нальотом, що також захищає рослини від спор грибка й деяких вірусів, а також і від того, щоб будь-яка рідина не затримувалась довго на листку. Агрономи давно придумали, яким способом можна підвищити прилипання препарату до листя і яку користь від цього отримають город і сад – це можна зробити за допомогою прилипача.

Давайте нижче розглянемо найефективніші варіанти сучасних прилипачів.

Народні засоби як прилипачі

Найпоширеніший засіб, який застосовують городники і садівники – господарське мило. Хтось радить використовувати 50 г, а хтось 100 г (брусок) на відро води чи настою, яким обробляють рослини. І вже тоді рідина точно не стече з листя. Окрім мила, застосовують також шампунь і засоби для миття посуду. Всі ці мийні засоби містять поверхнево-активні речовини. Це означає, що вони здатні нейтралізувати захисну плівку на листі рослин і добре закріпитися на них. Отже, фунгіциди, гербіциди й інсектициди довше триматимуться на оброблюваних поверхнях і препарати встигнуть подіяти.

Якщо обробка передбачає використання мідного або залізного купоросу, до них також додають мило. Цілком екологічний спосіб – молочна сироватка, яка обволікає листя плівкою. Вона тримається не дуже довго, тому до неї також додають 40–50 г господарського мила. Крім цього, обприскування настоями попелу та гірких трав краще проводити з прилипачем.

Професійний прилипач для рослин

Восковий наліт, що захищає від грибків та вірусів, виявляється надійним бар’єром і при обприскуванні препаратами. Однак під час обприскування навіть професійними рідинами існує загроза стікання – наприклад, ви приготували розчин, обробили, а одразу ж після оброблення пройшла злива або навпаки, яскраве сонце висушило одразу все листя. Невже всі зусилля марні? Зовсім ні! Просто додайте до розчину спеціально розроблений прилипач. У склад прилипача також входять поверхнево-активні речовини, які випробувані на рослинах. Прилипач не такий агресивний, як мийні засоби, адже зберігає восковий наліт рослини, одночасно сприяючи проникненню діючих речовин у клітини. Таким чином дія препаратів стає тривалішою та посилюється. Під час оброблення культур сумішшю препарату з прилипачем на поверхні рослин утворюється однорідна плівка. Завдяки цьому розчин не стікає і не випаровується надто швидко, а препарати можна використовувати практично у будь-яку погоду.

До робочих розчинів я раджу додавати прилипач Тандем (10–15 мл на 10 л води). Спершу змішайте потрібні препарати, а в кінці додайте прилипач. Якщо робити це в іншому порядку, утвориться шапка піни. Не лякайтесь, вона згодом осяде, але наступного разу зробіть усе правильно. Застосовуючи цей прилипач, ви можете бути впевнені, що ефективність препаратів буде максимальною. Великий плюс Тандема також у тому, що він є цілком безпечним для людини та навколишнього середовища.

Отже, озброївшись знаннями про правильну обробку рослини за допомогою прилипача, ви отримаєте максимальну вигоду: зможете суттєво підвищити ефективність препаратів, зекономити гроші (бо через те, що розчин не стікатиме на землю, не треба купувати більше препаратів) та отримаєте гідний вкладених зусиль урожай. Адже саме в якісному обробленні, як і в лікуванні дітей хорошими ліками, і полягає відповідальний підхід дбайливого господаря.