На шляху до здорового та багатого врожаю городникам та садівникам доводиться докладати чимало зусиль. Шкодочинні комахи з приходом першого весняного тепла активізуються та починають завдавати шкоди культурним рослинам. Страждають від них овочеві культури, плодові дерева та чагарники, декоративні рослини.

Залежно від виду шкідника він може пошкоджувати листя рослин, бруньки, черешки, плоди. А коли настає пора збирати врожай, господар отримує частину пошкоджених плодів або ж не отримує їх зовсім. Тому чисельність шкідників важливо контролювати, щоб вони не заполонили вашу присадибну ділянку та не знищили на ній все живе. Для знищення шкідливих комах застосовують кілька методів, найбільш дієвий з яких — використання засобів захисту рослин. Однак не можна оминути й інші способи боротьби зі шкідниками, про які теж поговоримо.

Найпоширеніші шкідники саду та боротьба з ними

Шкідники плодових дерев та чагарників — проблема, з якою знайомий чи не кожен садівник в Україні. Адже навіть після обробки саду від шкодочинних комах вони все одно можуть перебратися на вашу ділянку від сусідів.

Яблунева плодожерка

Один із найпоширеніших шкідників саду, адже зустрічається у різних регіонах України. Шкоди яблуні, груші, сливі, абрикосу, персику, айві, горіху завдають гусениці. Вони вгризаються у м’якуш плодів та роблять там ходи, заповнюючи їх екскрементами. А ще гусениці виїдають насіння в насіннєвій камері. Якщо не реагувати на “роботу” плодожерки в саду, можна втратити до 70% врожаю яблуні.

Окрім засобів захисту рослин проти плодожерки, про які ми розкажемо нижче, важливо виконувати інші профілактичні заходи. Варто очищати старі дерева від відмерлої кори, адже там полюбляють зимувати гусениці в коконі. Також проводити обробіток ґрунту у пристовбурних колах, дезінсекцію тари та сходів плодосховищ.

Оленка волохата

Цей шкідник має досить привабливий зовнішній вигляд, однак хай це не вводить вас в оману. Адже він здатен знищити квіти на груші, яблуні, винограді, абрикосі та інших культурах. Оленка волохата — досить небезпечний шкідник, який виїдає тичинки, маточки та обгризає пелюстки квітів.

Спочатку жуки живляться цвітом кульбаби, потім переходять на нарциси та тюльпани, а згодом — на кісточкові, зерняткові та ягідні культури. В саду цей шкідник може знищити до 90% квіток.

Вишнева муха

Личинки вишневої мухи пошкоджують плоди вишні, черешні, жимолості, абрикосу. Вони об’їдають м’якуш навколо кісточки, в результаті чого цей м’якуш загниває, а плоди стають непридатні для споживання та приготування консервації.

Личинки, завершивши розвиток, покидають плід і залягають у верхніх шарах ґрунту. Там вони перетворюються на лялечок і зимують, щоб навесні почати літ і відкладати яйця.

Попелиця

Якщо говорити про комах-шкідників рослин, не можна не згадати про попелицю. Вона висмоктує сік із молодого листя. Видів попелиці є досить багато (яблунева, вишнева, сливова), однак шкоду кожен із цих видів завдає однакову.

Зазвичай з’являється попелиця там, де є мурашники. Мурахи живляться солодкими виділеннями цього шкідника.

Щитівка

Видів щитівок існує багато, і кожен із них має свої харчові вподобання. Зрештою, жертвами щитівок можуть стати зерняткові, кісточкові культури, декоративні дерева й кущі, хвойні рослини.

Якщо в саду з’явився цей шкідник, боротися з ним досить складно. Зверху він вкритий ніби щитком, який досить міцний і захищає комах навіть від засобів захисту рослин. Однак боротися з ним можна, обравши правильний препарат та застосувавши його у фазі "бродяжки" шкідника.

Захист садових культур від шкідників

Одразу зазначимо, що проблему зі шкідниками можна вирішити, якщо підійти до неї комплексно. Найкращий захист саду від плодожерки, листовійки та інших шкідників — це застосування інсектицидів. Якщо поширення шкідників масове, таких обробок може бути багато за сезон. Однак це вбереже дерева та чагарники в наступні роки.

Окрім обприскування протягом сезону, важливо проводити й інші агрозаходи, які в комплексі допоможуть знищити небезпечних шкідників саду. Восени важливо перекопувати пристовбурні кола, адже у ґрунті зимує багато шкідників. Діставши їх із глибоких шарів землі, ви покращуєте шанси, що шкідники не переживуть морози та не докучатимуть вашому саду наступного року. Не менш важливо збирати опале листя та плоди, знімати з дерев муміфіковані плоди й виносити їх за межі саду. На них також можуть знаходитися личинки шкідників.

Для захисту саду від гусениці плодожерки можна застосувати інсектицид Ато Жук. Особливість цього препарату в тому, що в ньому поєднуються три діючі речовини. А значить у шкідників не виникає стійкості до нього. Окрім плодожерки, застосовувати препарат можна проти щитівки та попелиці. На 5-8 л води потрібно взяти 2 мл препарату.

Захистити рослини від Оленки волохатої, плодожерки, попелиці, вишневої мухи можна за допомогою інсектициду Колібріс. Для обробки 3-5 мл препарату розводять у 5-8 л води. Його особливість у тому, що препарат найменш токсичний для корисних комах, тому його можна застосовувати в період цвітіння культур.

Щоб одночасно знищити шкідників плодових дерев і ягідників та захистити рослини від грибкових хвороб, радимо застосувати бінарний комплект Антигусінь + Самшит. Обробки можна проводити як для профілактики, так і за перших ознак появи шкідників на рослині. На 5-8 л води візьміть 4+3 мл препаратів.

Захищаємо городні культури від шкідників

Овочеві культури страждають від засилля шкідливих комах не менше, ніж плодові дерева та ягідники. Чи не кожен городник докладав щороку зусилля, щоб позбутися колорадського жука або ведмедки. Для знищення шкідливих комах на овочах застосовують, здебільшого, професійні засоби, адже вони найбільш ефективні. Однак існують також інші способи, народні. Про них також більш докладно розповімо.

Колорадський жук

Хто не знає цього небезпечного шкідника пасльонових культур? Він щороку завдає збитків господарям, які вирощують картоплю, томати чи перець. Колорадський жук має досить характерну будову та забарвлення, що вирізняє його з-поміж інших комах. Личинки колорадського жука знищують листові пластини рослини і переходять до іншої. Жуки ж поїдають листки та бульби. Окрім того, що шкідник поїдає самі рослини, він ще може переносити вірусні хвороби.

Суху гірчицю в суміші з оцтом використовують проти колорадського жука. Гірчичний порошок (200 г) додають на відро води та дають постояти 12 годин. Потім додають 150 г оцту і такою сумішшю обробляють рослини. Запах гірчиці відлякує колорадського жука, тому він покидає ділянки, де присутній її запах. Однак мінус такого народного способу в тому, що через певний час жук знову може повернутися і далі знищувати рослини.

Якщо колорадського жука на ділянці розвелося вже багато, окрім інсектицидів цій проблемі зарадити важко. Добре справляється з цим шкідником інсектицид Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води). Інсектицид контролює й інших шкідників картоплі та томатів.

Застосувати проти колорадського жука можна препарат Ато Жук — його особливість у тому, що він дієвий навіть за помірно високих температур повітря. Надійний захист від колорадського жука забезпечує інсектицид Гудвін. Він працює проти шкідників, які виробили стійкість до інших інсектицидів.

Ведмедка

Капустянка звичайна або ведмедка — шкідник, який може завдати шкоди овочевим, плодово-ягідним та сільськогосподарським культурам. Цей шкідник знаходиться в ґрунті і рідко з’являється на поверхні. Дорослі особини й личинки знищують висіяне насіння, сходи культури, підгризають підземні частини коріння, а в коренеплодах та бульбах вигризають дупла.

Щоб захистити культурні рослини від ведмедки, потрібно подбати про посадковий матеріал, обробивши його протруйниками. Так, перед посадкою картоплі ґрунт обприскують препаратом Антихрущ. Потрібно 10 мл препарату розвести в 5 л води. Коріння розсади томатів, перцю та інших овочевих замочують у розчині (10 мл на 1 л води). Антихрущ контролює ґрунтових шкідників на ранньому етапі розвитку рослин та має додаткову дію проти кліщів.

АС-Селектив — інсекто-фунгіцид, який використовують для замочування бульб картоплі перед посадкою або кореневої системи розсади. Він ефективний не лише проти ведмедки, а й інших ґрунтових шкідників: личинок хрущів, дротяників. До препарату можна додати добриво Авангард Комплекс Картопля, що містить макро- та мікроелементи в хелатній формі.

Капустяна міль

Гусениці капустяної молі завдають шкоди редисці, капусті, редьці та іншим капустяним культурам. Спочатку вони прогризають м’якуш листа і живляться всередині нього, утворюючи короткі ходи. Потім гусениці виходять назовні і живляться з нижнього боку листка.

До заходів захисту від цього шкідника належить знищення рослинних решток, на яких зимує міль, та бур’янів родини Капустяних. Що стосується засобів захисту, можна застосувати згаданий раніше препарат Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води), Ато Жук (1-1,3 мл на 3-5 л води) або Жук OFF (1,5 мл на 3-5 л води). Останній контролює більше 100 різних видів шкідників, серед яких не лише капустяна міль, а й попелиці, совки, трипси.

Вказані препарати ефективні також проти такого поширеного шкідника капустяних як хрестоцвіті блішки. Зрозуміти, що на рослині з’явився цей шкідник, можна за дрібними дірками на листі. Поступово листя капусти та редису стає густо всіяне такими дірками, в результаті чого рослини слабшають і можуть загинути.

Павутинний кліщ

Говорячи про комах-шкідників сільського господарства, не можна не згадати про павутинного кліща. Адже він пошкоджує більше 200 видів овочевих, плодово-ягідних та сільськогосподарських культур.

Шкідник розміщується з нижнього боку листка і живиться соками з клітин. Пошкоджені тканини в результаті жовтіють і відмирають. Коли чисельність кліща збільшується, листок повністю покривається павутиною. Процес фотосинтезу погіршується, листя жовтіє, а ріст сповільнюється. Усе це може спричинити загибель усієї рослини.

Якщо павутинний кліщ тільки-тільки з’явився на рослині і його чисельність незначна, можна вдатися до народних способів боротьби з ним. Одним із таких є настій цибулиння. Половину відра наповнюють цибулинням, а потім заливають до краю окропом і настоюють добу. Обробляти настоєм потрібно ретельно, особливо з нижнього боку листка.

Та коли чисельність кліща велика, потрібно вдаватися до засобів захисту рослин, які здатні за одну обробку знищити цього шкідника. Радимо застосувати препарат Антикліщ Про. Дія препарату помітна одразу після обробки, яку проводять за появи шкідників на рослині. Інферно — це контактний фунгіцид, що має додатковий акарицидний ефект. На 8-10 л води потрібно взяти 50-60 г препарату.

Морквяна та цибулева муха

Личинки морквяної мухи пошкоджують коренеплоди, роблячи в них ходи. Листя набуває фіолетового відтінку, потім жовтіє і засихає. Коренеплоди, де побував цей шкідник, втрачають смакові якості та непридатні до споживання. Довго зберігатися вони також не можуть.

Личинки цибулевої мухи пошкоджують у більшості випадків цибулю, інколи — часник. Вони проникають всередину цибулини і виїдають її. Такі цибулини гниють, їхнє листя в’яне та гине.

Для боротьби з морквяною та цибулевою мухою радимо застосувати препарати Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води), Ато Жук (1-1,5 мл на 3-5 л води), Гудвін (1,5 мл на 3-5 л води). Не забувайте проводити глибоку оранку ґрунту восени, щоб дістати шкідників на поверхню.

Агротехнічний метод захисту рослин від шкідників

Захист саду від шкідників та хвороб включає також і агротехнічний метод, тобто такі, що мають профілактичний характер:

- Дотримання сівозміни. Правильне чергування культур знижує згубну дію шкідників та хвороб.

- Обробіток ґрунту. Більшість шкідників певну частину свого життя проводять у ґрунті. Під час обробітку ви дістаєте їх із глибоких шарів ґрунту на поверхню. Після цього їх поїдають птахи, а яйця та личинки висихають або вимерзають.

- Внесення добрив. Своєчасне та правильне підживлення рослин підвищує їхню стійкість до шкідників та хвороб.

- Знищення бур’янів, які сприяють більш активному розмноженню деяких шкідників.

Дотримуючись цих агрозаходів у сукупності зі своєчасними обробками інсектицидами, можна не переживати за свій врожай. Адже він буде надійно захищений завдяки комплексному підходу до проблеми.