Цілий сезон яблуні, груші, сливи та інші плодові активно росли та розвивалися, щоб віддати вам щедрий врожай великих та смачних плодів. Тому настав час віддячити своєму саду та зайнятися підготовкою рослин до зимівлі. Вчасно та правильно проведені всі агрозаходи забезпечать плодовим деревам успішну зимівлю, щоб із приходом тепла вони знову почали вегетацію та віддали не менший врожай, ніж цьогоріч. 

Плодові дерева, формуючи врожай, витрачають дуже багато поживних речовин. Крім того, протягом вегетації їх могли пошкоджувати шкідники та уражувати хвороби. Тому підготовка дерев до зими включає проведення підживлення, обробку від зимуючих стадій шкідників та хвороб, а також обрізку, захист від гризунів, вологозарядний полив. Усі ці заходи необхідні рослинам для того, щоб добре пережити несприятливі погодні умови. 

Обрізка дерев восени

Обрізка дерев — обов’язкова процедура, яку проводять, щоб регулювати їхній розвиток та плодоношення. Обрізка виконує формуючу та санітарну функції, адже проріджує крону та звільняє її від сухих та хворих гілок. 

Обрізка дерев на зиму, зокрема яблунь, груш, слив, необхідна для того, щоб видалити сухі, зламані чи підгнилі частини крони. Обрізають яблуні, груші, сливи, коли листя з дерева вже опало. Проводити процедуру варто, доки температура повітря знаходиться на позначці вище 0. Якщо ж несподівано прийшли морози, не рекомендується проводити обрізку, адже рани не встигнуть зажити, в результаті чого гілки підмерзнуть і можуть загинути. Санітарну обрізку вишні, абрикосу, персика також проводять восени для того, щоб підготувати дерева до зимівлі.

Тож, як обрізати плодові дерева, щоб підготувати їх до зими:

- Спочатку видаліть великі сухі гілки.

- Із тих гілок, які дуже близько одна до одної розташовані, видаліть найслабші.

- Видаліть ті гілки, що розташовані під гострим кутом.

Рани, що утворилися після обрізки, обробіть садовим варом. Гілки, що обрізали, потрібно знищити.

Осіння обробка від хвороб та шкідників

З настанням осінніх прохолодних та дощових днів не лише дерева готуються до зимівлі. Комахи, серед яких і шкідливі, шукають, де б перечекати морози і навесні знову атакувати ваші плодові дерева. На зимівлю вони можуть ховатися в купі органічних відходів, ґрунті під деревом або ж у корі самого дерева. Спори грибка також шукають собі комфортне місце для зимівлі. Навесні, за сприятливих погодних умов, вони прокидаються раніше, ніж дерева, і швидко поширюються по всьому саду. Тому не дивно, що обприскування дерев на зиму — важливий етап підготовки рослин восени. 

Перш, ніж розпочати обробку дерев, варто згадати основні правила обробки:

- Уважно вивчіть інструкцію, зазначену виробником, та дотримуйтеся дозування. Перевищення норми дозування може зашкодити рослинам, а низька концентрація — не дасть бажаного ефекту.

- Не нехтуйте правилами особистого захисту: використовуйте респіратор та рукавиці, не вживайте їжу та не пийте воду під час обробки. Після закінчення обприскування потрібно зняти робочий одяг та взуття, вмитися, а краще — прийняти душ.

- Обробити варто не лише стовбур та гілки, а й ґрунт навколо дерева, адже багато шкідливих організмів ховаються саме у землі. 

- Перед тим, як проводити обробку, приберіть бур’яни, опале листя тощо. Органічні рештки — чудове місце зимівлі шкідників та спорів грибка.

Восени, після того, як зібрано весь урожай, радимо обробити дерева від зимуючих стадій шкідників та збудників хвороб препаратом Захват Ойл (40 мл) та залізним купоросом (500 г на 10 л води). Захват Ойл — це ад’ювант, який підвищує ефективність ЗЗР та має додаткові інсектицидні властивості. Приготувавши робочий розчин, його потрібно використати у той же день. Виберіть час, коли температура повітря не опустилася нижче 4 °C та немає поривчастого вітру. Обробку дерев на зиму можна проводити у вересні чи жовтні, залежно від погодних умов у вашому регіоні. День може бути похмурий або ясний, аби не було опадів у день обробки та протягом кількох днів після.

Підживлення дерев перед зимівлею

Оскільки протягом сезону дерева активно розвивалися, нарощували зелену масу, формували та віддавали врожай, восени їх потрібно як слід підживити. Весняно-літнє підживлення не може замінити осіннє, оскільки внесені добрива забезпечують вдалу зимівлю. Підживлення садових дерев проводять коли вони досягнуть віку 3-4 років. До цього часу вичерпується запас поживних речовин, які вносилися під час посадки. 

Осіннє підживлення дерев проводять, починаючи із середини жовтня, коли вже повністю зібрано врожай. Не можна у цей час давати рослинам азотні добрива, адже це простимулює ріст нових пагонів. До зими вони не встигнуть здерев’яніти і загинуть. Тому восени під плодові вносять фосфорно-калійні добрива. Вони потрібні для підтримання правильного обміну речовин. Внісши їх восени, до весни у ґрунті вони набувають для рослин більш доступної форми.

Які ж добрива і в якій кількості можна вносити перед зимівлею? Можна використати 15 г калійної солі та 10 г суперфосфату (на 1 м.кв.), які розподіляють в межах пристовбурного кола. Замінити такі добрива можна деревним попелом, який вносять із розрахунку 200 г на 1 м.кв. Такі добрива варто чергувати з перегноєм. Під рослини, яким 3 роки, вносять по 5 кг перегною на 1 м.кв. Через рік норму збільшують до 8-10 кг на 1 м.кв. пристовбурного кола. Добре дерева реагують і на курячий послід. Восени його слід вносити сухим (до 400 г на 1 м.кв).

Для чого потрібні фосфор та калій плодовим деревам:

- Фосфор потрібен для визрівання як надземних, так і підземних частин рослини. Він дає рослинам стійкість до хвороб, різких змін температури, посухи. Особливо гостро реагують на нестачу фосфору молоді дерева. Якщо їм не вистачатиме цього елементу, вони так і залишаються слабкими і часто хворітимуть.

- Калій відповідає за водний баланс, цукристість плодів, покращує стійкість рослин до хвороб, такі рослини краще переносять морози. Дерева, яким не вистачає калію, не утворюють плодові бруньки, бутони, не будуть формувати зав’язь. Нестача калію робить рослину більш вразливою до морозних зим.

Радимо під час осіннього підживлення використовувати не лише мінеральні добрива, а й закладати перегній. Він насичує покращує структуру ґрунту та насичує його корисними мікроорганізмами. Мінеральне підживлення радимо чергувати з перегноєм, адже у деяких випадках мінеральні можуть підвищувати кислотність ґрунту, що негативно позначається на деяких рослинах.

Вологозарядний полив

Для чого поливати рослини, якщо восени і так ідуть рясні дощі, а на вулиці постійно мокро і сиро — запитаєте ви. Однак така погода швидко зміниться морозами, які в деякі зими бувають досить лютими. А такі зміни погоди досить відчутні для рослин.

Із настанням морозів земля промерзає, коріння фактично не постачає вологу, а морозне повітря висушує тканини рослин. До приходу тепла багато таких дерев просто не доживе. Тому сад восени потребує однієї важливої процедури — вологозарядного поливу. Основне завдання такого поливу — як слід промочити ґрунт під кожною рослиною. 

Проливаючи землю на достатньо велику глибину, садівник підвищує її теплопровідність, допомагає підвищити температуру у верхніх шарах ґрунту. Як результат — коріння, розташоване у цих шарах, більш комфортно переживає зиму. Після вологозарядного поливу землю можна ще й замульчувати, щоб ізолювати ще теплий ґрунт від зимового холодного повітря.

Деревам восени проводять вологозарядний полив, коли вулична температура триматиметься на позначці 1-3 °C. Якщо провести полив занадто рано, коли погода ще тепла, є ризик, що дерева почнуть вегетацію і, як наслідок, загинуть взимку. Занадто пізній полив небажаний тим, що верхній шар ґрунту вже підмерзає.

Що стосується норм поливу, вони залежать від культури та віку рослини. Наприклад, дорослій яблуні потрібно 50-60 л на 1 кв.м. пристовбурного кола, а молодим зернятковим культурам — 35-40 л на 1 кв.м. Кісточкові культури поливають із розрахунку 35-50 л на 1 кв.м. 

Вологозарядний полив не потрібен, якщо у регіоні йшли часті й рясні осінні дощі. Не проводять такий полив на збитих ґрунтах зі щільною структурою, а також на ділянках, де ґрунтові води залягають близько.

Захист від гризунів

Зима — справжнє випробування для плодових дерев. Їм потрібно пережити морози (нерідко безсніжні), хуртовини, а також “набіги” польових мишей та інших гризунів. Взимку їм складно шукати харч у лісах та полях, тому вони часто приходять як незвані гості до сховищ та садів. Тому захист саду восени включає також заходи, які убезпечують рослини від пошкоджень гризунами. Особливо страждають від зайців та мишей молоді саджанці.

Найпростіший спосіб захистити дерева від гризунів — обмотати стовбури укривним матеріалом. Для цього використовують мішковину, ялинове гілля, спанбонд, залізну сітку тощо. Огортають дерева таким матеріалом на висоту до 1 м. 

Використовувати проти гризунів можна і різноманітні принади. Так, принада для знищення гризунів Капкан використовується як і приміщеннях, так і на присадибних ділянках (закладається в нірки). Така принада не потребує попереднього підгодовування гризунів та добре поїдається шкідниками. Невеликі за розміром брикети та фільтр-пакети зручно закладати в нори гризунів. При цьому контакт людини з принадою практично неможливий.

Отруйну принаду Захисник також можна закладати у нори гризунів. Вона не пліснявіє, не розмокає та не втрачає свого призначення у сирих місцях. Отруйна дія принади настає вже після першого поїдання.

Перекопування пристовбурних кіл

Обкопування дерев восени — це важливий етап догляду за рослиною. У пристовбурному колі часто ростуть бур’яни із сильною кореневою системою або ж зимують шкідники. Під час осіннього перекопування є шанс їх позбутися. Перед тим, як проводити перекопування, потрібно прибрати підгнилі плоди, які опали, листя та гілки. 

Зазвичай осіннє перекопування пристовбурних кіл поєднують із внесенням добрив. Після того, як внесли добрива та перекопали землю, її можна замульчувати. У якості мульчі можна використати тирсу з листяних дерев, сіно або нетканий матеріал.

Що ще важливо?

Усі агрозаходи, які ми перерахували вище, важливі під час осіннього догляду за плодовими деревами. Та не можна забувати і про регулярні роботи, наприклад, прибирання листя.

Оскільки листя опадає нерівномірно, садівнику доводиться час від часу прибирає його в саду. Оскільки робити це доводиться часто, деякі садівники вирішують “забути” про опале листя до весни. Чи доречно це? 

Опале листя не можна використовувати як мульчу. Під час дощів воно намокає і ущільнюється, тому не пропускає повітря до коренів, а ґрунт не може випаровувати вологу. Крім того, часто під опалим листям зимують шкідники або спори гриба. Навесні вони прокинуться рано і відразу почнуть атакувати дерева, які знаходяться поруч. Опале листя слід збирати не лише в саду, а й з газону. Газонна трава, на якій лежить листя, почне випрівати, в результаті чого на газоні утворяться пусті ділянки. Їх доведеться заново засівати.

Ще одна процедура, яку виконують садівники восени — побілка стовбурів дерев. Для чого взагалі вона потрібна:

- Основна ціль — захистити плодові дерева від впливу сонячного проміння взимку.

- Знищення мікроорганізмів, які знаходяться під корою дерева.

- Один із способів відлякування гризунів.

Білять дерева зазвичай після того, як опаде листя, але до настання морозів. Виконуйте роботу в суху погоду, коли температура не опустилася нижче 0. Перед тим, як білити дерева, стовбур потрібно очистити від моху та відшарування кори. Помітивши рани чи тріщини, їх попередньо обробляють садовим варом. 

Роботи в саду восени, які стосуються підготовки плодових дерев до зимівлі, дуже важливі. Їх потрібно виконувати вчасно, щоб із настанням морозів рослини повністю були готові до довгих холодних місяців. Внесення підживлення, осіннє обприскування дерев, санітарна обрізка — усі ці агрозаходи націлені на те, щоб забезпечити рослинам комфортні умови зимівлі. З приходом тепла такі дерева швидко відновлять вегетацію та подарують вам багатий врожай.