Найбільші та найсолодші сорти груш

Блог
Провідний експерт

Груші в саду – це завжди прикраса, особливо, коли дерева увішані солодкими соковитими плодами, які до того ж зберігаються не гірше за яблука. Кращі сорти груш дарують щедрий урожай, і навіть посадивши лише декілька грушевих дерев, ви не пожалкуєте – їх можна висушити і використовувати в узварах, робити желе та варення.

Блог

Груші в саду – це завжди прикраса, особливо, коли дерева увішані солодкими соковитими плодами, які до того ж зберігаються не гірше за яблука. Кращі сорти груш дарують щедрий урожай, і навіть посадивши лише декілька грушевих дерев, ви не пожалкуєте – їх можна висушити і використовувати в узварах, робити желе та варення.

 

Ранні сорти груш

Ранні сорти можуть зберігатися кілька тижнів, як і яблука. Особливість ранніх сортів – м’яка груша, яку можна їсти прямо з дерева.

Мліївська рання – плоди достигають на початку серпня. Плоди солодкі, напівмаслянисті, вагою до 100 г. Дерево виростає до 5 м заввишки.

Молдавська рання – плоди достигають на початку серпня. Плоди кисло-солодкі, маслянисті, масою до 150 г. Дерево високоросле.

Улюблениця Клаппа – цьому сорту американської селекції більше, як півтора століття. Плоди дозрівають на початку серпня. Плоди кисло-солодкі, маслянисті, масою 140–230 г. Дерево середньо- і високоросле.

Липнева рання – плоди достигають у середині липня. Грушки кисло-солодкі, ніжні, масою 130–160 г. Дерево високоросле.

 

Пізні сорти груш

Осінні сорти груш мають більш щільну м’якоть, грубішу шкірку. Такі грушки зберігаються зазвичай 2–3 місяці, до Нового року.

Карола – шведський сорт із дуже великими плодами (250–300 г). Збирати їх можна у вересні-жовтні, зберігати до лютого. Спочатку груша зелена, потім стає золотистою з рум’янцем. М’якоть солодка, дрібнозерниста. Дерева високорослі.

Ноябрська – пізньоосінній сорт молдавської селекції. Еталонний сорт, якому майже 70 років. Плоди соковиті, кисло-солодкі, маслянисті, великі – до 360 г. Урожай зберігається до січня. Дерева високорослі.

Давид – груша німецької селекції. Дозріває на початку жовтня, зберігається до 6 місяців. Плоди зелено-жовті, кисло-солодкі, масою до 300 г. Дерева низькорослі.

Бере Боск – груша французької селекції. Дозріває у вересні-жовтні, не осипається, але зберігається недовго, лише місяць.  Плоди жовті, м’якоть солодка, соковита, щільна. Маса грушок – 150–250 г. Дерева високорослі.

 

Зимові сорти груш

Як ви вже здогадались, зимові груші мають ще більш щільну м’якоть, а розмірами часто перевершують осінні та літні грушки. Я раджу садити випробувані в Україні зимові сорти груш:

Дельбарью – сорт французької селекції. Груші достигають у кінці жовтня, зберігаються в холоді 6 і більше місяців. Плоди соковиті, маслянисті, масою 300–400 г. Дерево низькоросле.

Тающая – кримський сорт. Плоди зривають у вересні, вони довго не обсипаються. Грушки зеленувато-жовті, солодкі з кислинкою, маслянисті, масою 370–400 г, інколи – 700–900 г. Урожай в холоді зберігається до кінця січня.

Яблунівська – український сорт. Плоди зривають у серпні. Грушки жовті, щільні, кисло-солодкі, маслянисті. Маса – 220–250 г. Дозрівають на початку грудня, зберігаються в холоді до весни. Дерево високоросле.

Марія – кримський сорт. Плоди зривають на початку жовтня. Грушки зеленувато-жовті, м’якоть масляниста, кисло-солодка. Грушки масою 220–350 г. Урожай в холоді зберігається до травня. Дерево середньоросле.

Бланка – чеський сорт. Плоди зривають у жовтні. Грушки зеленувато-жовті, м’якоть середньої щільності, масляниста, кисло-солодка. Грушки масою 300–500 г, інколи до 800 г. Урожай може зберігатися до квітня. Дерево низькоросле.

 

Груша: сорти, які заполонили прилавки

Один із найпопулярніших сортів груш, які можна знайти в магазинах – груші англійської селекції Вільямс. Вважають, що сорт вивели у XIX ст., а пізніше з’явилися вже різновиди сорту: Вільямс літній (Дюшес), Вільямс зимовий (Кюре), Вільямс червоний (Руж Дельбара). Зараз дуже цінується літній сорт Пакхам – «брат» Дюшеса. Його у 1890 році вивів австралієць Чарльз Пекхам. Цей сорт вирощують в Австралії, Чилі, Аргентині, ПАР, у наших краях він не росте, на відміну від інших варіацій Вільямса. Розберемо їх детальніше.

Вільямс літній (Дюшес літній) – еталонний пізньолітній сорт. Плоди достигають під кінець серпня, можуть зберігатися 1,5 місяці. Дерево середньоросле, до 3 м заввишки. Врожайність – 80–120 кг із дерева. Плодоносити сорт починає на 6–7-й рік.

Вільямс зимовий (Кюре) – плоди збирають в кінці серпня; зберігаються вони до початку грудня. Дерево виростає до 6 м. Врожайність – до 250 кг із дерева. Плодоносити починає на 5-й рік.

Червона груша Вільямс (Руж Дельбара) – плоди з червоною шкіркою достигають до кінця серпня. Дерево має характерну червонувату кору на гілках, виростає до 3 м заввишки. Урожайність нижча, ніж у Дюшеса. Плодоносити починає на 5-й рік.

Груша Пакхам – сорт не вирощують у нашому кліматі, хоча селекціонери роблять спроби її прищепити на наші підщепи. Плоди достигають у південних країнах у лютому, вони зберігаються до вересня і на наших прилавках їх можна побачити навесні. Цінність сорту – в солодкому смаку та мускатному ароматі хрумких плодів.

Китайська груша (Наші, Азійська, Японська) – види груш (серія), які вирощують як в Азії, так і в Європі. Особливість сорту – форма плодів, яка нагадує яблуко. На смак – солодкі та хрумкі (сколюються). Плоди збирають у вересні, а зберігання різних сортів може розтягтися до 6 місяців. Китайська груша плодоносить на другий рік після посадки, стійка до парші, борошнистої роси та багатьох інших хвороб. Урожайність на 6-й рік – до 80 кг, згодом – 200–500 кг. В Україні грушу Наші вирощують в окремих садах, саджанці пропонують окремі розплідники. Зауважте, що саджанець на підщепі з айви за рік-два гине, тому найкраще купувати саджанець на грушевій підщепі.

Звісно, асортимент сортів грушевого дерева з тисячолітньою історією величезний і неможливо описати у статті переваги кожного сорту. Обирайте з новинок селекції сорти, які вам сподобались, та насолоджуйтеся грушевим смаком від літа до весни!

 

Також вам може бути цікаво:
Блог
Шкідники на груші та боротьба з ними
Галовий кліщ на груші, листовійка на груші, попелиця на груші – ці та інші шкідники здатні позбавити спокою і сну тих садівників, які посадили грушеві дерева і розраховують отримати високий урожай. Тим більше, що груші коштують набагато дорожче за яблука, і втратити хороший урожай означає втратити хороший прибуток.
Блог
Щеплення груші: для різноманіття, запилення і омолодження
Як щепити грушу – питання, яке хвилює багатьох садівників-початківців. Зазвичай це дерево обділене увагою садівників, бо майже не завдає клопоту. Але ті, хто займається щепленням плодових дерев, часто експериментують і з грушевими деревами, прищеплюючи на них нові сорти.
Блог
Як правильно обрізати грушу: технологія та терміни
Обрізка груші – найменш клопітна справа для садівника. Це дерево росте прекрасно і без обрізки, але для хорошого врожаю гілки час від часу треба вкорочувати. Якщо ви задаєтесь питанням, як обрізати грушу та коли, кращий час для цього – рано навесні.
Блог
Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Блог
Підживлення дерев навесні та восени: обираємо добрива
Підживлення плодових дерев актуально для саджанця трьох-чотирьох років. До цього часу запас поживних речовин, закладених при посадці дерева, вичерпується. І що ближче до початку плодоношення, то важливіше підживлення дерев. Нижче у статті я розповім, як правильно підживлювати дерева, коли це треба робити та які обрати добрива для плодових дерев.
Блог
Все про крапельний полив саду: автоматичний полив дерев і газону
Автоматичний полив саду – унікальне за простотою та користю рішення для економії сил, часу та води. Крапельне зрошення рослин водою під корінь удвічі економить витрату води, до того ж регулярність зволоження –  запорука хорошого здоров’я рослин. Нижче в статті я розповім про переваги, які має крапельний полив для дерев та як його можна облаштувати.
Блог
Прилипач – щоб препарати краще діяли
Скільки разів, обробляючи листя винограду розчинами від грибкових хвороб, вам доводилося спостерігати, як рідина швидко стікає і скапує на землю? Якщо до цього додасться ще й вітер, то практично половина препарату стече з рослини. Може, це тому, що листя винограду гладенькі й від нього все відскакує? Але згадайте, ви напевно обприскували і помідори, у яких волохаті листочки, і розчини так само стікали і майже не контактували з рослиною.
Блог
Як позбутися від мурах: на городі, вдома, в саду
Чи знаєте ви, що деякі види мурах мають цілі «ферми» з попелицею, виділеннями якої й харчуються, як молоком. Від такого сусідства у господаря справжній головний біль: поїдене листя, ослаблені рослини, зів’ялі квіти, і як наслідок – втрата врожаю. Як позбутися мурах на городі та як вивести їх із дому, якщо вони й там не дають вам спокою?
Блог
Щеплення дерев – як отримати різні сорти на одному дереві
Коли та як прищеплювати дерева в саду – улюблена тема бесіди у садівників-початківців. Мене з братом батько навчив цьому ще в дитинстві. Повірте, спостерігати, як приживається нова гілка на дереві – одна з найбільших втіх господаря. Щеплення садових дерев роблять для того, щоб на дикоростучому, несортовому дереві виростити сортове або на одному сортовому дереві мати гілки іншого сорту та отримати від них урожай. Існують різні способи щеплення: окулірування, копулювання, щеплення гілкою в крону, у стовбур або пеньок.