Грибкове ураження моніліозу абрикоса викликається збудником Monilia cinerea. Захворювання досить поширене в регіонах України, де навесні тривалий час тримається прохолодна погода з дощем. Першими уражаються квіти культури, на яких буріють пелюстки. Цвітіння дерева починається при температурі повітря від +10 °С, комфортною температурою для поширення хвороби вважається прохолодна дощова погода в період цвітіння культур. Спори переносяться з уражених частин та рослинних решток, в яких зберігалася грибниця.

Ураження характеризується двома фазами — весняний моніліальний опік абрикосу та літня плодова гниль ягід на будь-якій стадії стиглості. Процес інфікування відбувається дуже швидко: квітки можуть поникнути за одну ніч, молоде листя на пагонах раптово буріє й засихає, але тримається на гілках, залишаючись джерелом зараження інших дерев у саду. На плодах з одного боку з’являється коричнева пляма, що швидко поширюється по всій поверхні. Абрикоси всихають і покриваються світлими пустулами зі спорами гриба, які у формі концентричних кіл. Уражені плоди залишаються висіти на гілках або падають на землю, поширюючи інфекцію. У найкоротші терміни можна втратити не лише врожай абрикос, а й усі рослини в саду.

ТМ «Аптека Садівника» розробила та успішно впроваджує комплексну систему боротьби з моніліозом абрикосу. Обприскування садових рослин інноваційними препаратами, створеними українськими вченими, допомагає запобігти розвитку захворювання.

Причини появи моніліозу на абрикосах

Пошкодження кори, обламані гілки, прогризені шкідниками ходи в плодах, листях, що відкривають «двері» для проникнення інфекції. Щоби запобігти зараженню дерев моніліальним опіком абрикоса, необхідно регулярно оглядати садові рослини щодо пошкодження кори, гілок, листя. Захищають рослинність від шкідників регулярними обробками крони та стволів інсектицидами. Сира прохолодна погода із сильним вітром сприяє швидкому поширенню інфекції.

Стійкі до моніліозу сорти абрикосу

Селекціонерами України виведено культурні сорти, які генетично захищені від багатьох захворювань, у тому числі від моніліозу абрикоса. Це не означає, що можна обійтися без профілактичних обробок, але зменшити кратність і дозування діючої речовини допустимо.

Ранній Мелітопольський, Цюрупинський Ананасний — сорти старої селекції стійкі до грибкової інфекції. Монастирський вважається одним із найкращих великоплідних сортів в Україні. Пізній абрикос сорту Особливий Денисюка протистоїть зараженню моніліальним опіком та різної гнилі плодів. Канадський сорт Харогем відрізняється високою зимостійкістю, стійкий до моніліозу, добре транспортується.

Як боротися з моніліозом на абрикосах

Щоби назавжди знищити моніліоз на абрикосі в саду, необхідно забезпечити комплексний підхід до розв'язання проблеми. Варто поєднати всі доступні засоби та знання: правильний догляд за культурними рослинами, дотримання агротехнічних законів, профілактичні заходи, обробка хімічними препаратами та народними засобами.

Лікування моніліозу абрикоса включає кілька обов’язкових постулатів:

- уражені гілки, листя, плоди необхідно обрізати, захопивши частину здорової тканини;

- листя, що обсипалося на землю і зіпсовані муміфіковані плоди обережно згрібають і утилізують;

- стовбури та нижні гілки перед зимівлею білять вапном із додаванням мідного купоросу (3–5 грам на 100 мл побілки);

- у період вегетації кожні 3-4 тижні треба проводити обробку абрикосу від моніліозу фунгіцидами, постійно змінюючи склад препаратів.

Бордоська рідина

1% розчином рекомендується профілактично обробляти рослину з періоду утворення листя до підготовки до зимівлі. Обприскування проводять з інтервалом 2 тижні. Коли з’являються перші ознаки захворювання, обробка препаратом стає малоефективною.

Фунгіциди

Моніліальний опік абрикосу лікують комплексом фунгіцидних препаратів. Кожні 10–14 днів проводять обприскування фунгіцидами Гарт, Захисник, Страж, чергуючи засоби для кращої ефективності.

Мідний купорос

При камедетечі через утворення тріщин на корі під впливом різких перепадів температур взимку, пошкодження дерева комахами, що гризуть, з’являється ризик попадання грибкових спор у рану. Застосовується обробка абрикоса від моніліозу розчином мідного купоросу, який дезінфікує ранки. Потім ушкодження замазують садовим варом чи нігролом.

Профілактика моніліозу

Лікування моніліозу абрикоса досить клопітне й дороге заняття. Комплекс нескладних профілактичних заходів дає змогу запобігти зараженню саду:

При посадці саджанців варто витримувати відстань, що дорівнює обхвату крони дорослого дерева — 4-5 метрів. Для вентиляції необхідно регулярно робити обрізання гілок культури.

При механічному пошкодженні кори рослини, морозовинах або порушенні цілісності шкідниками рекомендується дезінфікувати ранки й замазувати садовим варом.

Бажано регулярно знищувати комах шкідників, які часто переносять інфекцію між деревами саду.

Інфіковані плоди, гілки, листя необхідно вчасно знищувати.

Обов’язково утилізувати восени рослинні залишки, перекопувати ґрунт у пристовбурному колі.

Вирощувати на садовій ділянці краще сорти абрикоса, стійкі до грибкових заражень.

Підживлювати дерева бажано комплексним мікродобривом «Авангард (NPK+M/E) Плодово-ягідні», у якому поживні речовини розподілені рівномірно — без надлишку чи нестачі.

Профілактична боротьба з моніліозом абрикоса полягає в регулярному обприскуванні рослини фунгіцидами, що запобігають зараженню грибковою інфекцією.