Смачні, соковиті, яскраві — усе це можна сказати про стиглі помідори. Маючи навіть невеликий клаптик городу на дачі чи присадибній ділянці, господар захоче виростити цей корисний овоч. Домашні помідори дуже смачні, їх неможливо порівняти з магазинними. З ними виходять смачні салати, інші страви й консервація.

shutterstock_1347685970.jpg

Багато городників вирішують позбавити себе зайвого клопоту і купують вже готову розсаду томатів, щоб висадити її на грядці чи в теплиці. Однак у такому випадку ви не впевнені, якої якості було насіння, чим обробляли та підживлювали розсаду до того, як ви її купили. Тому розсаду помідорів найкраще виростити самостійно. У такому випадку ви самі обираєте насіння, готуєте або купуєте ґрунт для розсади, доглядаєте за сходами. Адже всі ці моменти безпосередньо впливають на вегетацію та плодоношення рослини.

Якщо ви вирішили самі посіяти томати на розсаду, сподіваємося, наші поради стануть у нагоді.

Усе починається з насіння

Від якості насіннєвого матеріалу залежить, чи з’являться сходи культури, якими вони будуть, а також подальший розвиток рослини. Тому підготовка до посівів помідорів на розсаду починається саме з вибору насіння. Виробники насіннєвого матеріалу постійно працюють над тим, щоб вдосконалити гібриди, які вже існують, або створити нові. Тому на ринку такий величезний вибір насіння томатів, який може загнати у глухий кут навіть досвідченого городника. Тож дамо кілька порад, які допоможуть швидше обрати насіння помідорів для посіву на розсаду:

- Звертайте увагу на виробника. Купівля насіннєвого матеріалу невідомого походження досить небезпечна. Є ризик, що насіння дасть погані сходи або ж їх не буде взагалі.

- Уважно вивчіть інформацію, що вказана на упаковці. Виробник вказує назву сорту чи гібриду томату, їхній опис, характеристики, кількість посівного матеріалу, рекомендації щодо термінів посіву та вирощування.

- Перед покупкою радимо скласти план, які саме сорти томатів та в якій кількості вам потрібні на майбутній сезон. Так ви уникнете імпульсивних покупок та збережете кошти.

- Якщо хочете виростити гібрид чи сорт томатів, який до цього ще не вирощували, звертайте увагу, чи підходять йому кліматичні умови вашого регіону.

Звісно, зібрати насіння можна самостійно, висушити та зберігати для посіву наступного року. Однак це досить копітка праця, до якої готовий не кожен. До того ж, збирати насіння можна лише із сортових культур, а не з гібридів. А під час покупки насіння є можливість спробувати нові сорти чи гібриди томатів, а також зекономити собі час та сили.

Якщо ви вагаєтеся, обрати сорт чи гібрид для вирощування, ось вам їхні переваги та недоліки. У чому особливість сортів:

- Вирощуючи сортові томати, можете бути певні, що вони зберігають свої властивості не одне покоління. Ви зможете зібрати з плодів насіння і наступного року виростити томати з такими ж характеристиками.

- Сортові культури менш вибагливі до умов вирощування.

- Сорти томатів та інших культур потребують бджіл для запилення, тому виростити їх у теплиці складніше.

- У сортів нестабільна урожайність: один кущ томатів може дати рясний врожай, а сусідній — майже не плодоносити.

Гібриди також мають свої особливості, наприклад, вони стабільно плодоносять на усіх рослинах, дають рівномірні плоди та не потребують запилення. Однак гібриди більш вибагливі до складу ґрунту, потребують більшої кількості підживлення, ніж сорти. А ще насіння гібридів зазвичай дорожче, ніж сортів.

Обираємо ґрунт та ємність для розсади

Розсада помідорів, вирощування якої не настільки складне, як може здатися, потребує поживного ґрунту. Він забезпечить молоді рослини усім необхідним для повноцінного розвитку. Тому після того, як визначилися із насіннєвим матеріалом, перейдімо до ґрунту та ємностей.

Якщо плануєте готувати субстрат під посіви самостійно, заготувати ґрунт краще з осені. Зберігати його можна у ящику на вулиці. Таким чином збудники хвороб чи зимуючі стадії шкідників, які могли б зашкодити розсаді, загинуть на морозі. Ґрунт під посіви помідорів на розсаду повинен бути пухкий, багатий на поживні речовини та з нейтральною кислотністю. Основа субстрату власне городня, листова або дернова земля. Доповнити її варто перегноєм і компостом. Візьміть у рівних частинах землю, перегній і компост, додайте 2 склянки деревної золи, 3 ст ложки суперфосфату та 1 ст ложки сірчанокислого калію, щоб наситити субстрат поживними елементами. Не рекомендується до суміші додавати органіку, яка ще не перепріла, землю, зібрану на узбіччі доріг і біля промислових підприємств. Не варто збирати землю для приготування субстрату у місцях, де росли інші пасльонові.

Оскільки субстрат, приготовлений самостійно, може містити збудників хвороб пасльонових або шкідників, його рекомендується попередньо знезаразити. Зробити це можна одним із способів:

- Термічна обробка. У цьому випадку ґрунт прогрівають у духовці пів години при температурі 80 °C.

- Різка зміна температур. Ґрунт спочатку виставляють на мороз на кілька днів, потім заносять у будинок і дають відігрітися. Це спровокує пробудження патогенів. Потім землю знову виносять на вулицю. Для підсилення ефекту дії можна повторити кілька разів.

- Протруювання ґрунту спеціальними препаратами.

Якщо у вас не було можливості заготувати субстрат з осені, можна придбати готову ґрунтосуміш для томатів у спеціалізованому магазині. Готові субстрати зазвичай містять поживні речовини, які необхідні рослинам на початковому етапі розвитку. Вони значно економлять час городника, однак можуть бути не всім по кишені.

Що стосується ємностей, у які можна сіяти помідори на розсаду, вибір тут чималий. Найбільш поширений варіант — дерев’яні або пластикові ящики. Переваги таких ємностей в тому, що вони зручні й компактні. Якщо вони невеликі, їх можна поставити на підвіконня із сіянцями, а ще у ящиках можна виростити значну кількість сіянців. Ящики з дерева можна зробити самостійно, тож це ще й безплатний спосіб отримати тару для розсади. Однак “мінус” ящиків у тому, що доведеться проводити пікірування розсади помідорів, коли вона підросте. Окрім того, ящики, наповнені субстратом, досить важкі і займають багато місця.

Досить зручні для вирощування касети для розсади. У чому їхні переваги:

- Бюджетна ціна за достатньо велику кількість касет.

- При правильному догляді та зберіганні касети мають тривалий період служби.

- Після використання їх зручно зберігати, вони не займають багато місця.

Пластикові стаканчики — також недорогий варіант тари для розсади. В них, як і в касетах, кожна рослина росте окремо. А коли настає час пересадити розсаду, її легко дістати з грудкою землі. Однак якщо потрібно виростити велику кількість розсади, стаканчики займатимуть багато місця. Розсаду помідорів на підвіконні у такій ємності виростити буде непросто.

Торф’яні горщики екологічні та безпечні. Ви просто заповнюєте їх субстратом і висіваєте насіння. А коли настає час пересадити розсаду, робите це разом із горщиком — ємність швидко розкладається в землі і слугує додатковим добривом. Однак ціна за такі горщики прийнятна не для всіх городників.

Яку б ємність для посіву ви не обрали, вона має бути із дренажними отворами.

Терміни посіву томатів на розсаду

Після того, як підготовчий процес завершився, постає чи не найголовніше питання: “Коли краще сіяти помідори на розсаду?”. насамперед, потрібно звертати увагу на рекомендації виробника, вказані на упаковці насіння. Адже терміни напряму залежать від обраного вами сорту чи гібриду.

Не менш важливим є місце, де будуть далі рости томати: відкритий ґрунт чи парник або теплиця. Так, якщо є можливість забезпечити достатньо освітлення, томати можна висівати уже в січні для вирощування у теплиці. Однак якщо додаткового освітлення не буде, орієнтуйтеся на погодні умови:

- Низькорослі томати найкраще посіяти з кінця березня до кінця першої декади квітня, залежно від кількості сонячних днів.

- Високорослі томати можна сіяти з кінця лютого до початку березня.

Радимо орієнтуватися на період вегетації та вік розсади, оптимальний для пересадки на постійне місце. Отже, розсада низькорослих томатів до висадки має рости 40-50 днів, високорослих — 65-75 днів. Не потрібно допускати, щоб розсада переростала, оскільки вона буде слабкою, так само, як і недоросла.

Як сіяти насіння

Із термінами визначилися, тепер потрібно вияснити, як сіяти помідори на розсаду, щоб насіння дало дружні сходи, а розсада вийшла міцною і здоровою. Якщо насіння куплене у надійного виробника, скоріш за все воно знезаражене та готове до посіву. Цю інформацію виробник вказує на упаковці з насіннєвим матеріалом. Тому таке насіння додаткових маніпуляцій не потребує. Однак якщо насіння ви збирали самі або не впевнені у його походженні, краще його дезінфікувати перед посівом. Це допоможе знищити грибкову чи вірусну інфекцію, якими може бути заражене насіння. Для дезінфекції можна використати розчин соди. У 200 мл води розчиняють 1 г соди і замочують у ньому насіння на добу.

Також перед посівом можна використати стимулятори росту — це комплекс біологічно активних речовин, які покращують процес проростання насіння, активують ріст і розвиток коріння рослин, підвищують плодоношення та покращують якість плодів. Авангард NPK+M/E Овочеві — це комплексне рідке добриво, у якому макроелементи та мікроелементи містяться у хелатній формі. Для приготування робочого розчину 30 мл препарату розводять у 500-700 мл води і замочують у ньому насіння на 3-4 години. Добриво, що залишиться, можна розчинити у 10 л води і пролити ним субстрат після посіву насіння.

Авангард Стимул — добриво, що являє собою комплекс стимуляторів росту рослин. Добриво підвищує схожість насіннєвого матеріалу, підвищує стійкість рослин до різних погодних умов, стимулює розвиток підземної та надземної частин рослини. У 500-700 мл води розчиніть 20-30 мл добрива і замочіть насіння на 3-4 години. Потім насіння просушіть у приміщенні, яке провітрюється.

Візьміть тару, де буде рости розсада томатів, і наповніть її спочатку дренажем, а потім — готовим субстратом. Але не засипайте суміш до самого верху. Ємність трохи постукайте дном об стіл чи підлогу, щоб субстрат злегка ущільнився. Далі зробіть невеликі (до 1 см) заглиблення, куди будете сіяти насіння помідорів на розсаду. Якщо насіння не дуже дороге, можна в кожну лунку покласти по 2 насінини — так ви будете певні, що сходи точно з’являться. Тепер загорніть насінини субстратом і полийте посіви. Будьте обережні і лийте воду тонкою цівкою, щоб не розмити поверхню ґрунту. Ще краще буде зволожити посіви з пульверизатора. Беріть для поливу теплу відстояну воду, температура має бути 20-30 °C.

Догляд за посівами

Було би набагато простіше, якби треба було лише посіяти помідори на розсаду, а вони далі росли б самі. Однак посівам потрібен правильний догляд, щоб сходи з’явилися якомога швидше.

Після того, як ви посіяли насіння, ємності потрібно накрити склом або плівкою для збереження вологи. Коли з’являться перші сходи, укриття потрібно зняти. Також забезпечте посівам потрібний температурний режим. Оптимальна температура для появи сходів — +23-25 °C. Не обов’язково у цей час ставити ємності з посівами там, де багато світла. Головне — забезпечте потрібну температуру.

25. фото вирощування сортів.jpg

Посіви потрібно кожного дня провітрювати, знімати конденсат та трохи зволожувати. Це головні умови для того, щоб сходи з’явилися чимшвидше. Відразу після того, як з’явилися перші паростки, поставте тару з посівами у максимально освітлювальне місце. Якщо сіяли насіння помідорів взимку, без додаткового освітлення не обійтися. Слідкуйте за тим, щоб субстрат не підсихав, його потрібно регулярно обприскувати, щоб постійно зберігалася легка зволоженість.

Вирощування розсади томатів з насіння може здатися складним завданням. Однак згодом ці зусилля перетворяться на яскраву грядку, всіяну помідорами, вирощеними власноруч. За це вони будуть цінуватися вами та вашими рідними ще більше.