Розсада перцю солодкого починається з вибору насіння.

Таку теплолюбну культуру як солодкий перець ми звикли вирощувати з купленої розсади. Так, звісно, робота городника спрощується, адже не потрібно докладати зусиль, щоб отримати гарні сходи та піклуватися про молоді, незміцнілі рослини. З іншого ж боку, розсаду, особливо куплену “з рук”, невідомо чим обробляли. Можливо, застосовувалися сильно токсичні препарати, які негативно вплинуть на майбутній врожай, а можливо навпаки — рослини виростили із зараженого насіння, потім ви садите таку розсаду на ділянці, і хвороби розносяться по всьому городу.

Зупиняє городників сіяти насіння перцю на розсаду те, що культура ця трохи примхлива і теплолюбна. Нехай вас такі нюанси не бентежать, бо з допомогою наших рекомендацій вирощування розсади перцю солодкого вже не здається задачею із зірочкою.

Поради щодо вибору якісного насіння

Розсада перцю солодкого починається з вибору насіння. Як і з будь-якою іншою культурою, яку плануєте виростити, тут важливо обрати якісний посівний матеріал. Від цього залежить не лише дружність та густота сходів, а й розвиток рослин та навіть майбутній врожай.

На що варто звернути увагу, коли обиратимете насіння перцю солодкого:

 - Насамперед, насіння повинно мати пакування від виробника, а не продаватися у прозорому пакеті. Саме на фірмовому пакуванні вказані основні дані щодо культури та її вирощування. Якщо ж купувати насіннєвий матеріал “з рук”, немає гарантії, що він якісний та не вражений хворобами.

 - Після того, як обрали насіння у фірмовому пакуванні, прочитайте інформацію про назву культури та гібриду/сорту та їхній короткий опис. Знайдіть дату пакування або термін придатності, схожість посівного матеріалу у відсотках, номер партії товару.

 - Інформація про виробника також має бути вказана на пакуванні. Якщо це виробник, який цінує покупця та свою репутацію, він обов’язково зазначає контакти, адресу, а іноді й соцмережі компанії.

Сортів та гібридів перцю солодкого існує чимало. Одні з них підходять виключно для теплиць, інші — добре ростуть у відкритому ґрунті. Купити та посіяти насіння перцю краще тих сортів та гібридів, які підходять саме для кліматичних особливостей вашого регіону. Враховуйте, де буде рости розсада та рослини після пересадки. Оскільки перець — тепло- та світлолюбна культура, а ще має досить довгий період вегетації, важливо пам’ятати про це під час вибору насіння. Навіть ранні сорти культури мають період вегетації близько 100 діб, а що стосується пізніх, він може складати понад 150 діб.

Передпосівна обробка насіння та субстрату

Почнемо з того, що виробники зазвичай обробляють насіннєвий матеріал перед тим, як реалізувати його. Така інформація вказана на упаковці. Однак якщо ви все ж таки вирішили зібрати насіння самостійно або не впевнені у його походженні, радимо знезаразити насіння перед посівом. Це допоможе уникнути поширених хвороб культури.

Один із способів — за допомогою марганцівки. Для початку насіння кладуть у чисту воду на добу. Потім на 20-30 хвилин замочують у 1% розчині марганцівки. Далі дістають насіння і промивають під водою. Замінити марганцівку можна перекисом водню. 2-3% розчин нагрівають до 40 °C і замочують у ньому насіння на 10 хвилин.

Для замочування насіння використовують і стимулятори росту. Вони стимулюють розвиток кореневої системи розсади солодкого перцю, забезпечують появу дружніх сходів.

Що стосується субстрату для розсади, перець досить вимогливий до вологості ґрунту, водночас погано реагує на перезволоження. Субстрат, як і ґрунт, де будуть рости дорослі рослини, повинен бути легкий, структурний та багатий на органічні добрива. Добре на етапі розвитку розсади і до початку цвітіння перець реагує на азотне живлення.

Якщо ви плануєте сіяти перець на розсаду у субстрат, підготовлений самостійно, його також варто знезаразити. Популярний спосіб підготовки ґрунтосуміші до посіву — прогрівання. Її кладуть у розігріту до 180 °C духовку на 15-20 хвилин. Тепер субстрат охолоджують і тримають у теплі кілька тижнів, щоб у ньому розвинулися корисні бактерії.

Якщо ви не підготовили субстрат з осені, можна придбати готовий. Вони продаються у спеціалізованих магазинах разом із насінням, добривами та ємностями. Зазвичай такі субстрати проходять дезінфекцію виробником, тому прогрівати його не потрібно.

Розсаду перцю солодкого найкраще вирощувати в окремих ємностях без пікірування. Для цього можна використовувати касети, торф’яні горщики, пластикові стаканчики — це залежить від ваших можливостей та вподобань.

Коли та як сіяти насіння на розсаду

Багато городників перед посівом перцю на розсаду проводять пророщування. Для цього насіннєвий матеріал кладуть у марлю, далі на блюдце і зверху накривають плівкою. Потрібно постійно підтримувати вологість тканини та тримати за температури 20-23 °C.

Етап пророщування можна й оминути, особливо якщо ви замочували насіння у розчині марганцівки чи перекису. Наповніть ємності субстратом і обережно розкладіть зверху насіння перцю. Далі зволожте посіви, присипте шаром ґрунту 1 см і накрийте склом або поліетиленовою плівкою.

Щоб визначитися, коли сіяти насіння перцю солодкого на розсаду, потрібно розуміти, що культура ця теплолюбна. Висаджують на грядки рослини, коли температура ґрунту сягатиме 10-12 °C, повітря — 13-15 °C та мине загроза весняних заморозків. На цей момент розсада повинна сформувати 8-10 справжніх листка.

Доглядаємо за сіянцями

Після того, як насіння посіяли та накрили плівкою, ємності ставлять у тепле місце за температури 22-27 °C. За сприятливих умов вирощування сходи з’являються на 10-12 день. Тоді укриття знімають і ставлять ємності у найбільш освітлене місце, але знижують температуру повітря до 16-18 °C на тиждень. Далі рослини тримають за температури 22-25 °C вдень та 18-20 °C вночі. За потреби для досвічування розсади використовують спеціальні лампи. Приміщення, де росте розсада, потрібно провітрювати, однак враховуйте, що протяги й холодне повітря не підуть їй на користь.

Особливістю вирощування розсади перцю є те, що спочатку вона росте повільно. А коренева система відстає у рості порівняно із надземною частиною.

Розсада перцю солодкого потребує стандартного догляду у вигляді поливу, прищипування та підготовки до пересадки. Поливають розсаду теплою водою — не допускайте пересихання ґрунту. Прищипування, роблять для того, щоб коренева система почала активніше розвиватися. Крім того, це стимулює ріст пасинків у міжвузлях. Видаліть частину рослини над 5-6 міжвузлям. Коли пасинки починають активно відростати, залишають до 6 найбільш розвинених.

Ми вже зазначали, що на момент посадки розсади перцю на рослині має сформуватися 8-10 справжніх листочки. Тобто розсада має бути у висоту 20-25 см. Приблизно за два тижні до пересадки розсаду починають загартовувати. Для цього у кімнаті відчиняють вікна або ж виносять розсаду на балкон. Тривалість загартовування поступово збільшують з кожним днем.

Безпосередньо перед посадкою на постійне місце кореневу систему розсади замочують у протруйниках. АС-Селектив — інсекто-фунгіцид, який контролює широкий спектр хвороб та ґрунтових шкідників. Підготуйте 1% розчин та замочіть лише кореневу систему на 3-4 години. Після замочування розсаду висаджують у підготовлені лунки, а залишок розчину розводять до 10 л і поливають ним посадки. Для рослини з компактним типом куща розмір лунки становить 70х25-30 см, сильнорослої — 70х40-50 см.