Виростити розсаду огірків можна самостійно з насіння. Це не так складно

Чи можна собі уявити літо без соковитих та смачних огірків? Додати до огірків капусту, цибулю та помідори — і готовий легкий салат. Та й хочеться просто посмакувати цими овочами, щойно зібраними з городу.

Щоб виростити огірки своїми руками, городники часто купують вже готову розсаду і саджають її на грядках або в парнику. Однак є певні ризики, з якими доводиться стикатися овочівнику: немає гарантії, що вам продадуть здорову розсаду, вирощену із не ураженого насіння, або ж що це буде розсада саме того сорту, який вам обіцяють. В результаті рослини або будуть погано зростати, або ви отримаєте не такий врожай, на який сподівалися.

Виростити розсаду огірків можна самостійно з насіння. Це не так складно, як може здаватися на перший погляд. Тому якщо ви до цього часу не сіяли насіння огірків на розсаду, сподіваємося, наші поради допоможуть у цьому.

У чому переваги розсадного способу вирощування

Деякі городники звикли сіяти насіння огірків одразу у відкритий ґрунт. Однак розсадний спосіб має певні переваги:

 - Можливість отримати більш ранній врожай.

 - У регіонах із затяжними морозами і прохолодним літом дає можливість отримати велику кількість здорових плодів.

Щоб розсада виросла здоровою, міцною і добре перенесла пересадку на постійне місце, потрібно обрати хороший посівний матеріал та підготувати поживний субстрат. Готова до пересадки розсада має щільне листя насиченого зеленого кольору та розвинену кореневу систему.

Як обрати насіння огірків

Оскільки огірок — одна з найбільш популярних овочевих культур, їх існує чимало сортів та гібридів. Кущові та плетисті, самозапилювальні і ті, яким для запилювання потрібні комахи, з різним розміром плодів та термінами достигання — легко заплутатися серед такого різноманіття. Щоб зрозуміти, яке насіння огірків обрати, потрібно спочатку зрозуміти, для яких цілей буде використовуватися врожай та за яких умов будуть рости рослини.

Так, для вирощування у відкритому ґрунті можна обирати сорти, яким для запилення потрібні комахи. Для таких сортів найкраще обирати сонячні та безвітряні ділянки. А для теплиць та парників краще обрати самозапилювальні. Також у теплицях вирощують плетисті сорти, які потребують підв’язування. Тоді як для відкритого ґрунту можна обрати як плетисті, так і кущові.

Якщо теплиця у вас опалювальна, насіння огірків висівають якомога раніше і обирають ранні сорти, тоді вже в середині весни можна насолоджуватися першим врожаєм.

Обирають сорти та гібриди огірків і за розмірами плодів: для засолювання, наприклад, підійдуть невеликі плоди рівні за формою, а для свіжого вжитку можна виростити сорти з більшими плодами, які не гірчать і мають соковитий смак.

Однак навіть після того, як ви розберетеся, для яких цілей вирощуєте огірки, постане ще один вибір: як обрати якісне насіння для розсади огірків. Ось кілька загальних правил, які допоможуть обрати хороший посівний матеріал:

 - Радимо купувати насіння у офіційних представників або безпосередньо у виробника. Насіннєвий матеріал невідомого походження може не дати хороших сходів або ж бути зараженим збудниками хвороб.

 - На упаковці з насінням має бути чітко вказана така інформація: назва сорту чи гібриду та короткий опис, його агротехніка, назва та адреса виробника, термін придатності насіння, його кількість або вага, схожість у відсотках. Якщо на упаковці вказано,  що насіння не потрібно протруювати або прогрівати, значить виробник провів необхідну підготовку насіння, і воно повністю готове до посіву.

Не забувайте, що сорти та гібриди мають як свої переваги, так і недоліки. До прикладу, із сортових огірків ви зможете зібрати насіння і посіяти його наступного року. Гібриди для цього не підходять. Однак гібридні огірки зазвичай дають рівномірні плоди і не гірчать, як це буває у сортових огірків. Посів огірків на розсаду сортових чи гібридних — особиста справа кожного. Варто лише враховувати особливості вирощування, вказані виробником та дотримуватися загальних рекомендацій.

Готуємо все необхідне для посіву заздалегідь

Для того, щоб виростити розсаду огірків на підвіконні чи на балконі, потрібно, окрім насіння, запастися ґрунтосумішшю та ємностями для розсади. Існує кілька варіантів субстратів для розсади, а також тари, тому потрібно більш детально їх обговорити.

Ґрунтосуміш: заготовити самостійно чи купити готову

Якщо ви не маєте часу чи бажання заготовляти ґрунтосуміш для розсади самостійно, у спеціалізованих магазинах можна купити готовий субстрат. Під час вибору ґрунтосуміші варто прочитати інструкцію та визначити, для яких культур вона підходить. Адже існують субстрати для різних рослин, не лише овочевих, а й квітів та інших. Для огірків потрібно обирати таку, на якій вказано, що вона підходить для овочів.

Однак можна заготовити ґрунтосуміш для посіву огірків на розсаду самому. Робити це найкраще з осені, коли ґрунт ще не промерз. Заготовлені матеріали для суміші зберігають у мішках у сухому місці, а перед посівом змішують.

Землю, яка буде використовуватися для посіву огірків, має добре пропускати повітря та воду, бути пухкою і з нейтральною кислотністю. Городники для приготування суміші використовують різні комбінації. Найчастіше субстрати готують із садової землі, торфу, піску та перегною. Для покращення структури додають також перліт, вермикуліт та мінеральні добрива.

Пам’ятайте, що ґрунт, який ви взяли з городу чи саду, обов’язково потрібно продезінфікувати, інакше є ризик, що у ґрунті є личинки шкідників, збудники хвороб чи насіння бур’янів. Посів огірків на розсаду у такий ґрунт небезпечний для сіянців. Тому перед використанням ґрунту його прогрівають у духовці за температури 180 °С близько півгодини. Також можна застосувати метод проморожування: ґрунт залишають на морозі на кілька днів, а потім заносять у тепле місце. Так повторюють кілька разів. Субстрат, куплений у магазині, зазвичай не потребує такої обробки і вже готовий до застосування.

Які ємності для розсади огірків обрати

Здавалося б, що такого обрати ємність для вирощування розсади огірків? Однак кожен із видів тари має свої особливості, які так чи інакше можуть вплинути на розвиток розсади.

Найпростіший спосіб посіяти огірки на розсаду у дерев’яні або пластикові ящики. Їхній беззаперечний плюс у тому, що з дерева чи фанери зробити ємність можна своїми руками. Однак таку тару використовували раніше, коли не були доступні зручніші ємності для вирощування розсади овочевих. Ящики досить громіздкі та важкі, їх складно транспортувати і переносити. Якщо ви вирощуєте розсаду дома, а висаджувати будете на дачі, це не найкращий варіант тари для вас.

Касети для розсади — це скріплені разом невеликі ємності, у яких буде рости розсада. Вони бувають різних об’ємів, тому городник без проблем підбере потрібні касети для своїх цілей. Касети виготовляють із гладкого пластику, тому з них легко діставати рослини з грудкою землі, при цьому корені розсади не постраждають. Рекомендуємо обирати касети одразу з піддоном, інакше підставку доведеться робити самостійно. Такі ємності досить легкі, в них зручно перевезти розсаду на дачу, а зберігати можна, поставивши касети одну в одну. Вони не займають багато місця і за правильного догляду прослужать не один рік. Однак враховуйте, що огірки не дуже люблять пікіровку, а під час використання касет її, зазвичай, доводиться проводити.

Сіяти огірки на розсаду можна у торф’яні таблетки. Це порівняно новий продукт на ринку, однак уже заслужив свою популярність. Спочатку таблетки потрібно замочити у теплій воді, щоб вони розбухли. Таблетки збільшуються у висоту, і тоді в них можна висівати насіння. Вам не потрібен субстрат для розсади — торф містить стимулятори росту та фунгіциди, завдяки яким насіння дружно сходить, а розсада не хворіє і швидко росте. Мінусом таких ємностей варто назвати високу ціну таблеток із торфу, яка влаштує не всіх городників.

Добре росте розсада огірків у торф’яних горщиках, адже тоді вона не потребує додаткової пересадки — підрослу розсаду пересаджують на грядку разом з горщиком. Після висадки ємність перетворюється на корисне для рослин добриво. Однак горщики з торфу мають недолік — земля в них швидко пересихає, тому потрібно завжди слідкувати, щоб вона була вологою. Якщо ґрунт пересохне, рослина одразу призупинить зростання.

Кожен городник сам обирає прийнятний для себе варіант тари для розсади та ґрунтосуміш, залежно від особливостей вирощування та фінансових можливостей.

Коли та як сіяти насіння огірків на розсаду

На запитання “Коли сіяти огірки на розсаду?” можна відповісти після того, як ви визначитеся, де будуть рости овочі. Адже для теплиці та відкритого ґрунту терміни посіву відрізняються. До прикладу, у південних регіонах країни для вирощування огірків у теплиці посів проводять уже в січні-лютому. У центральних та північних регіонах для теплиці огірки висівають у лютому-березні. Якщо ж ви плануєте пересадити розсаду у відкритий ґрунт, терміни посіву зміщаються. На момент пересадки середньодобова температура повітря повинна становити не менш, ніж +14 °С, при цьому ночі також повинні бути теплими, щоб рослини не загинули від повторних заморозків. Так, у південній частині України це може бути вже початок квітня, тоді як у центральній смузі — кінець квітня або початок травня. Враховуйте, що пересадка проводиться після того, як рослина сформує не менше 2-3 повноцінних листочків. Щоб обрати сприятливий для посіву день, можна звернутися до місячного посівного календаря.

Якщо виробник зазначив на упаковці з насіннєвим матеріалом, що він не потребує обробки, значить насіння одразу висівають у заповнені субстратом ємності. Та якщо насіння ви збирали самі або ж не впевнені у його походженні, варто провести передпосівну обробку.

Для початку насіння замочують у 3%-му розчині кухонної солі — з часом порожні насінини піднімуться вгору, а придатні до посіву осядуть. Далі насіння,  що підходить для посіву, промивають і знезаражують у 2-3%-му розчині перекису водню. Його нагрівають до 38-40 °С і витримують насіння 7-10 хвилин.

Також для обробки насіннєвого матеріалу застосовують стимулятори росту. Наприклад, Авангард Стимул — добриво, що застосовується для обробки посівного матеріалу овочів, квітів та інших культур. Насіння огірків потрібно замочити на 3-4 години, потім просушити та посіяти.

Авангард NPK+M/E Овочеві — рідке комплексне концентроване добриво, яке також застосовують для передпосівної обробки. Добриво підвищує схожість, покращує ріст рослин та зміцнює кореневу систему. Завдяки добриву сходи будуть ранніми і дружніми. Замочувати насіння потрібно на 3-4 години безпосередньо перед посівом.

Як ми зазначали, сіяти огірки на розсаду найкраще в окремі ємності, оскільки гарбузові культури не дуже люблять пікірування. Заповніть касети, горщики чи інші ємності поживним субстратом і висівайте по 1-2 насінини в кожну посудину. Насіння заглиблюють на 1,5-2 см у ямку в субстраті і зароблять. Далі посіви поливають, накривають склом або плівкою і тримають при температурі 25-27 °С до появи сходів.

Догляд за посівами: чекаємо сходів

Догляд за розсадою огірків не дуже складний, однак потребує регулярності. В очікуванні появи сходів субстрат потрібно тримати у злегка вологому стані. Для цього його зволожують із пульверизатора двічі на тиждень. Як тільки сходи з’явилися, скло чи плівку знімають і ставлять ємності з посівами там, де найбільше сонячного світла. Та якщо це ще зимовий період, ймовірніше доведеться організувати додаткове освітлення за допомогою ламп.

Після появи сходів температуру у приміщенні потрібно знизити до 17-18 °С на 3-4 доби. Потім температуру у приміщенні підтримують на рівні 20-22 °С та 16-18 °С вночі. Розсаді у цей час потрібен хороший повітрообмін, але будьте обережні, щоб рослини не опинилися на протязі. Зволожувати рослини потрібно регулярно, але потроху — як тільки підсохне верхній шар субстрату. Вода повинна бути теплою і відстояною.

Посів насіння огірків на розсаду може трохи налякати городників-новачків. Однак якщо ви вже вирішили зайнятися розсадним методом вирощування, сподіваємося, за допомогою цих порад вам вдасться виростити здорову розсаду огірків.