Восени настає пора копати картоплю: от її дбайливо викопали, пораділи врожаю, що ж, тепер можна й розслабитися? А от і ні! Адже залишається не менш відповідальна частина роботи – зберігання картоплі в домашніх умовах. Від того, в яких умовах ви триматимете «другий хліб» взимку, залежить не лише термін зберігання картоплі, а й її смак.

Далі в статті я розповім про оптимальні умови зберігання картоплі, якою має бути температура приміщення, щоб бульби не гнили, не проростали і не в’янули.

Картопля: зберігання після збору

Вже під час викопування картоплі необхідно подбати про її неушкодженість. Для цього потрібно не лише розрахувати глибину та відстань занурення лопати чи лемеша картоплекопача, а й обережність поводження з бульбами картоплі: не можна кидати її, як камінці. Механічні пошкодження на кшталт зрізів затягнуться, а от вм’ятини та «синці» з часом можуть спричинити гниття. Допустима висота, з якої може падати картопля: на гумовий транспортер – 50–75 см, на дерев’яну решітку – 15–20 см, а на інші бульби – 100–125 см.

Зібрану картоплю без залишків землі слід просушити в сухому місці без світла. Пізні сорти восени можна тримати до місяця: грудочки землі на бульбах обсохнуть та їх можна легко зняти. Картопля, уражена фітофторозом, за півтора тижні проявить перші симптоми – на поверхні бульб з’являться втиснуті плями зі свинцевим відливом. В цей час уважно переберіть урожай, щоб не закладати на зберігання хворі картоплини. Так само оцініть, як затягуються зрізи на бульбах: зазвичай за два тижні ранки заліковуються.

Де зберігати картоплю

Закладаючи картоплю на зберігання, зауважте, що ранні сорти долежать до листопада, а пізні – до наступного літа. Тому краще не змішуйте їх в одну купу, щоб не вибирати звідти підгнилі бульби.

Для середньопізніх і пізніх сортів найкраща температура зберігання картоплі протягом зими – 3–6 °С, а в кінці лютого, коли почнуться процеси проростання – 1–2 °С. Оптимальна вологість повітря у сховищі 85–95%. За меншої вологості бульби будуть виділяти вологу, в’янути і зморщуватися, що обов’язково позначиться на їхньому смаку та лежкості.

Найлегше дотримуватись правильних умов зберігання картоплі в погребі або підвалі із доброю вентиляцією. При цьому якщо кисню менше 16%, а вуглекислого газу більше 5%, бульби гірше зберігаються.

Найпростіший спосіб зберігання в селах – насипом в дощатих загорожах. Оптимальна висота купи при цьому – до 1,5 м, а для пізніх сортів – до 3 м. Також поверх картоплі можна розкласти урожай буряків, які вбиратимуть зайву вологу.

Відмінно зберігається картопля, пересипана піском – 1:10. Якщо поміж бульб закласти листя м’яти, календули, горобини, полину, то урожай менше постраждає від мокрої бактеріальної, сухої фузаріозної та змішаних гнилей.

Для великого врожаю може не вистачити місця в погребі, тому я рекомендую зберігати його в траншеях до 0,5 м вглиб. Ширина – 1–1,5 м, довжина –довільна. Картоплю засипають майже доверху (40 см), а зверху нагортають шар землі на 20–30 см. При цьому виміряють температуру в ямі. Коли зовні температура наближається до нуля, у траншеї вона опускається до 5–6 °С. Тоді треба нагорнути ще землі – 0,5 –1 м залежно від клімату. Коли встановиться морозна погода і шар землі на траншеї підмерзне, поверх насипають 30–50 см листя, соломи чи іншого матеріалу для додаткового захисту від морозу. Земля та верхнє накриття має виходити за межі траншеї, щоб картопля не підмерзала з боків.

Зберігання картоплі в квартирі

Картоплю можна зберігати у полотняних або поліпропіленових (білі мішки, в них зазвичай продають цукор) мішках, сітках. Не підійдуть для зберігання мішки з герметичних матеріалів, плівки, бо картопля має дихати й не пересихати. Зазвичай зберігання у мішках можна розглядати як тимчасовий варіант при невеликій кількості урожаю. 

Наприклад, у полотняному мішку картопля може зберігатися у квартирі та на заскленому балконі. В мішках бульби при довгому зберіганні швидко втрачають вологу, а навесні проростають. У сітчастих мішках картоплю можна зберігати лише в темному приміщенні – в коморі, підвалі, погребі. Оглядати урожай на наявність гнилей в сітчастих мішках зручніше, ніж в полотняних. Про появу зіпсованої картоплі можна дізнатися за запахом та появою мушок-дрозофіл.

Загалом не так важливо, де ви зберігаєте картоплю, якщо ви дотримуєтесь основних умов: прохолода, потрібний рівень вологи і гарна вентиляція. Також пам’ятайте, що добре зберігається лише здорова картопля, тому своєчасне перебирання врожаю – одна з важливих умов зберігання.