Білоголова капуста чи не один із найпопулярніших овочів серед городників

Білоголова капуста чи не один із найпопулярніших овочів серед городників. Якщо у городника є місце на присадибній ділянці, він неодмінно посадить там цю культуру, адже капуста білоголова не дуже вибаглива до умов і чудово росте у кліматичних зонах нашої країни. Але з кожним роком збільшується кількість городників, які віддають перевагу вирощуванню інших видів капусти: цвітної чи брюсельської. Кожна з них має відмінний смак та використовується для приготування різноманітних страв.

Багато городників звикли до того, що ростити розсаду капусти досить складно. Тому вони її купують і одразу саджають у відкритий ґрунт або теплицю. Вважається, що ростити розсаду цієї культури досить складно, особливо якщо ви новачок у цій справі. Так, справді, якщо вирощуєте цю культуру вперше, можна спершу купити готову розсаду. Однак за дотримання умов культивування цієї культури можна і самостійно виростити непогану розсаду з насіння. У цій статті розповімо вам про головні рекомендації щодо вирощування здорової та міцної розсади в домашніх умовах, яку потім можна буде пересадити на грядку чи в закритий ґрунт.

Чому капусту краще вирощувати через розсаду

Звісно, таку холодостійку культуру як капуста білоголова можна сіяти одразу у відкритий ґрунт. Однак у деяких регіонах посів капусти на розсаду — єдина можливість вчасно зібрати врожай. Окрім того, інші види капусти краще приживуться на вашій грядці, якщо посіяти насіння на розсаду. Існує кілька причин, чому капусту білоголову та інші види вирощують розсадним методом:

Після пересадки на постійне місце молоді рослини будуть більш стійкі до перепадів температури.

Розсадний спосіб дозволяє отримати врожай у більш ранні терміни, ніж за допомогою прямого посіву у ґрунт.

У регіонах із прохолодним кліматом за допомогою розсадного способу можна вирощувати навіть пізні сорти капусти.

За рахунок того, що схожість насіння під час посіву на розсаду вища, витратити їх доведеться менше.

Розсаду пересаджують на постійне місце, коли остаточно минуть заморозки, тому не доведеться накривати грядки для захисту.

З певних причин городники не наважуються вирощувати розсаду капусти самі і купують вже готову до посадки. Якщо ви також поки не готові сіяти насіння капусти для розсадного способу, ось кілька порад, як обрати здорові рослини:

Стебла рослин повинні бути насиченого зеленого кольору. Якщо вони світло-зелені, це може свідчити про нестачу або надлишок підживлення азотом.

Коренева система рослин добре розвинена.

Купуючи розсаду з рук, дізнатися про сорт можна лише зі слів продавця. Також немає впевненості в тому, що рослини не заражені збудниками хвороб, які ви “вдало” принесете на свою ділянку. Тому радимо спробувати виростити розсаду капусти самостійно і переконатися, що це не так складно, як здається на перший погляд.

У чому краще вирощувати розсаду

Умови отримання здорової і міцної розсади будь-якої культури — правильна підготовка до висівання насіння. Завбачливі городники наперед заготовляють ґрунт та ємності, у яких розсада буде рости.

Якщо ви вирішили заготовити ґрунт самі, варто робити це з осені, коли земля ще не промерзла. Капуста полюбляє ґрунт, який добре затримує вологу, тому для приготування ґрунтосуміші радимо взяти дернову землю та додати ще перегній або компост. Також до цих компонентів можна додати деревний попіл. Усі компоненти краще зберігати окремо один від одного в сухому місці.

Якщо плануєте сіяти на розсаду капусту брюсельську, ґрунтосуміш для неї буде відрізнятися. Радимо взяти в рівних частинах торф, дернову землю та пісок.

Перед тим, як висівати насіння капусти, варто субстрат продезінфікувати. До прикладу, це можна зробити у духовці, потримавши його 15-30 хвилин за температури 180 °С. Далі субстрат охолоджують і тримають кілька тижнів у теплому місці, щоб у ньому розвинулися корисні бактерії для сіянців.

Для вирощування розсади можна також обрати і готовий субстрат, який продається у спеціалізованих магазинах. Обирати потрібно такий, що призначений для овочевих культур. Якщо на ньому зазначено, що субстрат готовий до використання, значить виробник заздалегідь провів передпосівну обробку, тому прогрівати субстрат не потрібно.

Оскільки капуста білоголова добре переносить пікірування, насіння можна висівати у загальний ящик. Ємності можна зробити самостійно зі старих дощечок або використати пластикову ємність. Ящики можуть бути довгі, але не дуже високі, близько 5 см.

Якщо ви все ж таки хочете оминути етап пікіровки розсади капусти (наприклад, при вирощуванні цвітної капусти), можна посіяти насіння у розсадні касети. Касети мають бути глибиною 7-8 см. Вибирайте для сіянців касети одразу з піддонами. Ще один варіант вирощування без пікірування — посіяти насіння у таблетки з торфу. Такі ємності виготовляють із пресованого торфу, до якого додають необхідні молодим рослинам мікроелементи. Тому рослини можна буде і не підживлювати. Таблетки мають бути не менш, ніж 4 см у діаметрі.

Готуємося до посіву

Не менш важливо, ніж заготівля ґрунту та підготовка ємностей, є підготовка насіннєвого матеріалу для вирощування розсади. Для початку насіння потрібно перебрати, щоб відокремити зіпсовані чи гнилі насінини. Також насіння, яке ви купили з рук, варто знезаразити. Для цього нагрійте воду до 50 °С і занурте туди насіння на 20 хв. Далі на кілька хвилин залийте насіння холодною водою. Така процедура допоможе загартувати насіння і покращити імунітет. Куплене у виробника насіння зазвичай уже пройшло етап знезараження, тому в домашніх умовах робити це не потрібно. Уважно вивчіть інформацію на упаковці з насінням — там вказано, чи потрібно проводити дезінфекцію насіннєвого матеріалу.

Перед тим, як посіяти капусту на розсаду, насіння можна обробити стимуляторами росту — засобами, які активують розвиток культур та добре впливають на різноманітні процеси: схожість та енергію проростання насіння, розвиток кореневої системи, підвищення врожайності. Насіння перед посівом можна замочити у препараті Авангард Гроу Аміно. Для цього 10 мл препарату додають у 500-700 мл води і в такому розчині замочують насіння на 3-4 години. Після посіву залишок розчину можна додати в 10 л води і пролити ним посіви.

Авангард Стимул —  добриво на основі стимуляторів росту. Завдяки засобу насіння краще сходить, самі рослини активніше ростуть та формують розвинену кореневу систему. Для приготування розчину для замочування 20-30 мл препарату додають у 500-700 мл води. Насіння тримають 3-4 години, потім просушують і висівають.

Терміни посіву насіння

На запитання “Коли сіяти капусту білоголову на розсаду?” можна відповісти по-різному, залежно від сорту культури, а також регіону та умов вирощування. Сорти капусти можна розділити на три основні: ранні, середньостиглі, пізні.

Під час розрахунку термінів посіву враховуйте, насамперед, сорт капусти та спосіб вирощування розсади. До прикладу, вік розсади ранніх сортів капусти, яку вирощували в касетах, складає 50 діб; вік середньостиглої та пізньостиглої — 35 діб. Безгорщечкову розсаду ранньостиглої білоголової капусти пересаджують через 60-65 діб, а середньостиглу та пізньостиглу — через 35-40 діб. Щоб вирахувати, коли сіяти капусту білоголову, можна скористатися місячним посівним календарем.

Що стосується інших видів капусти, терміни посіву трохи відрізняються від посіву білоголової. До прикладу, брюсельську висівають на початку березня в окремі ємності, оскільки вона, на відміну від білоголової, не дуже любить пікірування. Ранні сорти цвітної капусти сіють наприкінці лютого, середньостиглі у березні, а пізні — у першій половині квітня. Цвітну капусту також варто сіяти одразу в окремі ємності.

Заповніть ємності субстратом, який приготували чи придбали, зробіть у ньому борозенки (якщо це загальний ящик) на глибину 1 см і розкладіть насіння на відстані 2-3 см. Засипте ґрунтом посіви і трохи ущільніть. Потім зволожте субстрат із пульверизатора і накрийте плівкою до моменту появи сходів. Посіви потрібно поставити на підвіконня, де достатньо світла і тримати при температурі 20 °С. За таких умов сходи з’являться уже через 3 дні.

Догляд за сіянцями дома

Догляд за розсадою капусти не менш важливий, ніж дотримання термінів посіву чи вибір насіннєвого матеріалу. Оскільки капусті для розвитку міцної розсади потрібен довгий світловий день, а в лютому-березні сонячного світла ще не так багато, скоріш за все сіянці доведеться досвічувати за допомогою ламп. Світильники або фітолампи встановлюють над рослинами на відстані 20-25 см. Такі лампи повинні забезпечувати освітленням не менше 12 годин. Температура для для проростання насіння має становити 18-20 °С одразу після посіву. Після появи сходів температуру знижують до 8-10 °С на 5-7 днів задля запобігання витягування.

Як тільки сходи з’явилися, захисну плівку зніміть і дотримуйтеся основних правил з догляду за сіянцями. Поливати їх потрібно водою кімнатної температури раз на кілька днів, слідкуючи, щоб ґрунт не пересихав. Надмірний полив не менш шкідливий для молодих рослин, ніж недостатнє зволоження. Також рослинам не завадить провітрювання, яке проводять після кожного поливу, і незначне загартовування кожного дня.

Пікіровка розсади

Якщо ви сіяли капусту білоголову на розсаду у загальні ємності, у фазу двох та чотирьох листків її потрібно пікірувати. Розсаду, що росте в окремих ємностях, не пікірують, а пізніше одразу пересаджують на постійне місце.

Рослини потрібно розсадити в окремі ємності, заглибивши по сім'ядольні листки. Зробіть досить глибоку ямку для розсади, щоб коріння у ній не прим’ялося, а вільно себе почувало. Це допоможе кореневій системі в подальшому активно розвиватися. Субстрат варто використовувати такий же, як і для посіву. Перші дні у приміщенні, де знаходиться пересаджена розсада, тримають температуру 17-18 °С. А коли рослини адаптуються на новому місці, її трохи знижують.

Через тиждень після проведення пікірування, коли рослини повністю відійдуть від стресу, їх можна підживити. Для цього візьміть 2 г аміачної селітри, 4 г суперфосфату та 1 г сульфату калію на 1 л води. Через 14 днів можна провести повторне підживлення подвоєною концентрацією добрив. Таке підживлення підійде для цвітної та білоголової капусти. Що стосується брюсельської, її підживлюють, коли на рослинах з’явиться 2 справжніх листка. Для цього 1 г калійного добрива та суперфосфату, а також 2 г сечовини додають на 1 л води. Через 2 тижні підживлення повторюють збільшеною у 1,5 рази концентрацією добрив.

Догляд за розсадою капусти включає також захист від хвороб. Чорна ніжка — грибкова хвороба, в результаті якої розсада загниває. Виникнути хвороба може через високу вологість ґрунту або високий вміст азоту в ньому. Також збудник хвороби може знаходитися у самому ґрунті, який не пройшов етап дезінфекції.

Поява жовтих плям на листі свідчить про несправжню борошнисту росу, яка також вражає розсаду капусти. Для профілактики цих хвороб радимо застосувати фунгіцид Енергодар. Окрім того, що він захищає від хвороб, препарат також стимулює ріст і розвиток рослин. 15 мл препарату додають у 10 л води і поливають готовим розчином розсаду за 7-14 днів до пересадки на постійне місце.

Коли пересаджувати у відкритий ґрунт

Перед тим, як підрослу розсаду капусти пересадити на постійне місце, слід її підготувати. Так, ємності з рослинами можна виносити на балкон чи веранду, щоб загартувати. Спочатку процедура займатиме не більше години, але поступово час загартовування збільшують.

За тиждень до пересадки полив потрібно трохи скоротити, а також перед висадкою підживити рослини, щоб вони краще прижилися на новому місці. Оберіть для капусти добре освітлену ділянку, де в минулому році росли бобові або зернові культури. Схема розміщення рослин на грядці залежить від стиглості, сорту, родючості ґрунту тощо. Для ранньостиглої білоголової капусти схема складає 70х30 см, тоді як для пізньостиглої — 70х70 см. Цвітну капусту висаджують за схемою 70х35 см. Ямки під посадки добре поливають і розкладають в них розсаду разом із грудкою землі.

Виростити з насіння можна не лише розсаду білоголової капусти, а й інших видів цієї культури. Спочатку може здатися, що це завдання вам не під силу, однак спробувавши один раз, цей процес вас захопить. Приємно буде насолоджуватися плодами культури, вирощеними власноруч з насіння