Економія насіння — перевага під час культивування культури через розсаду.

Хто ж не знає про таку культуру як кабачок, адже це смачний овоч, з якого готують млинці, рагу, салати, пироги, а ще їх маринують, консервують на зиму, використовують як прикорм для дітей. Можна, звісно, піти до магазину і купити плоди кабачка, однак для справжніх городників набагато цікавіше виростити овоч самостійно. Тим більше, що культура ця непримхлива, добре росте на різних ґрунтах в полі та на городі.

Посіяти насіння кабачка можна відразу у відкритий ґрунт, або ж виростити розсаду. Нумо розбиратися, як та коли краще сіяти насіння цієї культури, щоб отримати міцну, здорову розсаду, а в майбутньому — гарний врожай.

Чому кабачки вирощують через розсаду

Кабачок — це теплолюбна та світлолюбна культура, яку вирощують безрозсадним та розсадним способами. Як і під час вирощування розсади будь-якої культури, врожай вдається зібрати дещо раніше, ніж після посіву насіння одразу в ґрунт. Зазвичай такі рослини на 15-30 днів раніше починають давати плоди.

Ще одна перевага в посіві кабачка на розсаду — коренева система рослин розвивається у найбільш багатому на поживні речовини шарі ґрунту. Боротьба з бур’янами також полегшується, адже розсаду висаджують на переорані та добре очищені від бур’янів ділянки.

Економія насіння — також перевага під час культивування культури через розсаду. Це дуже актуально, якщо ви вирощуєте дорогий сорт або гібрид. Правильно вирощена розсада міцна, здорова, добре переносить пересадку та швидко приживається на новому місці.

Слід зазначити, що кабачок, вирощений розсадним способом, хоч і дасть врожай швидше, лежати плоди будуть не дуже довго. Їх потрібно буде одразу переробити чи з’їсти.

Як підготувати насіння культури до посіву

Завжди купуєте насіння від одного й того ж виробника, впевнені у ньому? Чудово, тоді можна одразу сіяти на розсаду насіння кабачка. Якщо насіння зібрали самостійно або маєте сумніви щодо придбаного посівного матеріалу, краще перестрахуватися. Один із найпростіших способів знезаразити насіння — замочити у розчині перекису водню. Для цього 3% перекис підігрівають до температури 40 °C, кладуть туди насіння на 10 хвилин, а потім промивають проточною водою.

Для того, щоб підвищити схожість насіння та стійкість культур до стресових умов, перед посівом його замочують у стимуляторах росту. Наприклад, Авангард Стимул, що являє собою комплекс стимуляторів росту рослин. Насіння замочують у розчині препарату на 3-4 години, просушують і сіють. Перевага насіння кабачка в тому, що воно навіть через 6-8 років дає гарні сходи, особливо, якщо замочити перед посівом у стимуляторах росту.

Готуємо субстрат та ємності для розсади

Виростити розсаду кабачків можна в розсадних касетах або ж інших ємностях. Кожен господар може обрати найбільш зручну тару для нього. Звичайні пластикові стаканчики або горщики також підійдуть. Важливо, щоб розсада змогла наростити міцну кореневу систему до пересаджування на грядку. Крім того, кабачок не дуже добре реагує на сам процес пересаджування, тому сіяти насіння слід одразу у великі ємності, щоб не проводити пікірування.

А щоб мінімізувати травмування під час пересаджування, можна використати горщики з торфу. Розсаду пересаджують на грядку разом із такою тарою, і в ґрунті вона поступово розкладається, перетворюється на додаткове джерело підживлення.

Замість горщиків підійдуть і торф’яні таблетки. І хоча такі ємності коштують дорожче, ніж звичайні стаканчики чи касети, вам не потрібно додатково витрачатися на субстрат для розсади.

Для касетної чи іншої розсади звісно потрібно подбати і про поживний субстрат. Придбати його можна готовий для розсади овочевих. Якщо ж хочете приготувати ґрунтосуміш самостійно, враховуйте, що вона повинна мати нейтральну кислотність та бути пухкою. Один із рецептів приготування ґрунтосуміші для посіву кабачків на розсаду:

  • 3 частини торфу

  • 2 частини перегною

  • 2 частини дернової землі

  • 1 частина тирси.

Посів і догляд за сіянцями

Коли сіяти кабачки на розсаду — питання, на яке складно дати однозначну відповідь. Неможливо точно до дня вирахувати дату посіву будь-якої культури. Висаджування розсади залежить від погоди, сорту кабачка, клімату конкретного регіону. Кабачок — теплолюбна культура, тому розсаду пересаджують на грядку, коли пройде загроза повторних весняних заморозків. Загартовану горшечкову розсаду пересаджують у віці 20-30 діб, касетну розсаду — у віці 20 діб. Слідкуйте, щоб розсада не переросла, інакше вона буде гірше приживатися на новому місці. Якщо на момент пересаджування ще буде холодно, можна влаштувати рослинам тимчасове укриття.

Наповніть ємності поживним субстратом і посійте насіння на глибину 2-3 см. Посіви зволожте і накрийте плівкою для більш швидкого проростання. За температури 18-20 °C сходи з’являються через 8-10 діб, а за 25-27 °C — ще швидше. Після того, як сходи з’являться, температуру знижують до 17-18 °С на кілька діб, щоб розсада не витягувалася. Підхожа температура для розвитку й росту кабачка — 25-27 °C.

Як і огірок, за відношенням до світла кабачок являється культурою короткого дня. Важливо достатньо зволожувати ґрунт, щоб не пересихав верхній шар. Використовуйте для цього відстояну теплу воду не нижче 20 °C.

Протягом усього періоду вегетації, зокрема і на етапі росту розсади, кабачок потребує підживлення. Культура добре реагує як на мінеральне, так і на органічне добриво. Через 10 днів після появи сходів уже можна провести перше підживлення, а через два тижні повторити. У цей період можна застосувати слабкий розчин коров’яку.

Коли пересаджувати розсаду кабачків

Кожна культура має свій вік розсади, яка готова переїхати на постійне місце зростання. Добре розвинена розсада має міцне стебло з розвиненими листовими пластинами. Як ми зазначили, пересаджують горщечкову розсаду кабачка у віці 20-30 діб. Дуже молода розсада на новому місці в’яне, погано переносить несприятливі погодні умови, а в майбутньому — пізніше починає родити. Переросла розсада також буде довго приживатися на грядці.

Перед тим, як розсада кабачка переїде на грядку, її потрібно підготувати до нових умов вирощування. Таку теплолюбну культуру слід спочатку загартувати. Інакше звикла до сталої температури повітря розсада кабачка загине.

Загартовування починають хоча б за 10 днів до переїзду розсади у відкритий ґрунт. Спершу рослини перебувають на свіжому повітрі (балкон чи тераса) 1-2 години. У цей час розсаду краще притінити, щоб вона не отримала опіків під прямими сонячними променями. Час перебування поступово збільшують, щоб наприкінці рослини перебували на вулиці і вдень, і вночі. Загартовування рослин краще супроводжувати скороченням поливів. Для цього кількість поливів зменшіть, але залиште норму води під час поливу.

Безпосередньо перед пересаджуванням коріння розсади замочіть у розчині добрива Авангард NPK+M/E Овочеві, щоб забезпечити кабачки потрібними елементами живлення. Далі добриво можна вносити протягом періоду вегетації раз на 10-14 днів.

Горщечкову розсаду кабачка висаджують за схемою 90×90 см або 140×70 см із розрахунку 1-2 рослини в ямку. Обирайте для вирощування культури легкі, не кислі та не перезволожені ґрунти, інакше коренева система рослин буде погано розвиватися.