«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Квасоля – це чудовий білковий продукт, який зберігається кілька років. Тож давайте вияснимо, які ж сорти квасолі найбільш популярні?

Посів квасолі

Висівають квасолю зазвичай у перших числах травня, коли цвітуть каштани. Проте також я іноді бачу, що багато господарів садять квасолини в міжряддя під час посадки картоплі в середині квітня. Можна робити й так, важливо, щоб ґрунт прогрівся до 10–12 °С на глибині 10 см, бо інакше сходи довго проростатимуть.

Квасолю висівають на пісних виснажених ділянках як сидерат – це бобова рослина, яка на коренях має азотфіксуючі рослини, які збагачують землю азотом. Якщо ж ви бажаєте отримати хороший урожай квасолі, перед посадкою на грядки вносять добриво. З осені при перекопуванні заробляють 5 кг перегною, склянку попелу та столову ложку суперфосфату на 1 кв. м. Якщо попелу немає, його можна замінити на 10 г хлористого калію та 20 г кальцієвої селітри. Вапнування нейтралізує кислий ґрунт, до якого чутлива квасоля. Через підвищену кислотність на її коренях не оселяться бульбочкові бактерії, які допомагають рослині засвоювати азот із повітря. Саме від цього залежить як урожай квасолі, так і родючість ґрунту після неї.

Як попередники квасолі підходять практично всі городні культури, крім інших бобових та цибулі. Після неї не можна висівати також горох.

Детальніше про сівозміну та роль квасолі у ній читайте тут.

Квасолю сіють за схемою 30×40, якщо це низькорослі кущові сорти, та на 10 см далі одна від одної, якщо це в’юнкі сорти. Глибина посіву дорівнює розміру квасолини помноженому на 2 – зазвичай це 5–6 см. В одну ямку кладіть по 4–5 насінин. Потім після сходів залиште 2–3 найміцніших паростка. Для в’юнких сортів, стебла яких виростають до 2,5 м, варто відразу поставити опору (тички).

Детальніше про сорти квасолі читайте тут.

Бажано перед посівом квасолі на город замочити насіння на ніч. Необхідність цієї процедури пов’язана з вологістю ґрунту: якщо на ділянці вологий чорнозем, без цього можна обійтися. Якщо земля легка і добре підсохла, після посадки лунки треба добре полити.

Догляд, полив та підживлення квасолі

Квасоля, як і будь-яка інша культура, не любить бур’янів, тому її варто висівати на відкритих сонячних ділянках та своєчасно просапувати. Також можна обробити ділянку спеціальними засобами проти бур’янів Антибур’ян або Гліфовіт Екстра ще за 2 тижні до висіву квасолі у ґрунт.

Про те, як попередити появу бур’янів на ділянці, читайте тут.

Коли паростки сягнуть 7–8 см, дещо розпушіть землю на глибину 1 см. Другий раз просапайте через два тижні, а третій – коли листя почне закривати міжряддя. Після другого просапування рядки можна замульчувати соломою. Згодом доросла квасоля сама глушитиме бур’яни широким листям.

В’юнку квасолю підв’яжіть до опор, коли стебла почнуть вилягати. Між опорами можна розтягнути сітку або дроти, проте дерев’яні опори краще: за них добре чіпляються вусики.

Поливають квасолю рясно в період росту – до появи 4 листків. Після цього зробіть невеличку перерву, щоб зелена маса не переростала. Другий раз полийте під час цвітіння: 1–2 л теплої води під кущ.

Підживлюють квасолю фосфорними та калійним добривами, підсипаючи їх в землю при формуванні зав’язі. Азотні добрива не вносять, інакше весь урожай піде в листя. Зазвичай вносять комплексне підживлення перед поливом або 30 г суперфосфату та 10 г калійного добрива з розрахунку на 1 кв. м.

Для підвищення урожайності квасолі кущові сорти підгортають до моменту, коли листя почне змикати рядки. В’юнкі сорти по досягненні 2 м заввишки прищипують.

Хвороби та шкідники квасолі

Якщо у молодих паростків квасолі жовтіє листя, ймовірно, рослини вразила коренева гниль через холодний ґрунт. Врятувати сіянці можна, якщо полити їх теплою водою та відгорнути трохи землі від кореневої шийки. Оголені стебла присипте тирсою чи піском. Також можна обробити їх протигрибковим препаратом або слабким розчином марганцівки. За тиждень-два відростуть нові корінці і тоді можна досипати ґрунт.

Якщо на листі з’явилися бурі плями та виразки з рожевою гниллю – це антракноз, також грибкова хвороба.

Білі плями – борошниста роса, білий наліт із розм’якшенням стебел та плодів, біла гниль. Ці грибкові хвороби призводять до загибелі рослини, тому їхню появу треба попередити обприскуванням 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу та 100 негашеного вапна розчиніть у 10 л води) принаймні двічі з інтервалом у два тижні.

Також можна обприскати професійним протигрибковим препаратом Захисник (10–12 мл на 3–5 л води на 1 сотку). Проти бактеріозів, які проявляються на листках, я раджу застосовувати препарат Гарт із розрахунку 20–30 г на 5 л води на 1 сотку.

Якщо на листі з’явилися візерунки з жовтих чи білих плям або відмерлі (некротичні) плями, ймовірніше за все квасоля вражена мозаїкою. Це вірусна хвороба, вона не лікується, тому заражені кущі знищують.

Зі шкідників квасолю дуже полюбляють капустяна й городня совки – гусені поїдають листя і квіти, але боротися слід починати із метеликами навесні.

Найбільшої шкоди врожаю завдає жучок – квасолева зернівка. Він зимує всередині насіння квасолі, там же розмножується, прогризаючи діри в оболонці й виходячи назовні. В одній квасолині може бути до 30 жучків! Навесні жучки вилітають харчуватися цвітом бобових в радіусі кількох кілометрів. Зернівки бояться холоду, тому зберігати квасолю слід у холодних приміщеннях. За нульової температурі личинки гинуть за 2 тижні.

В обох випадках квасолю слід обприскати – на початку цвітіння та через 10–12 днів після початку утворення стручків (це не стосується спаржевої квасолі, яку в цей час уже пора їсти).

Якщо на квасолі оселилася попелиця, її можна спробувати обробити настоєм із попелу (1 л попелу на відро води) з додаванням господарського мила. Якщо нічого не робити, попелиця висмокче соки із молодих пагонів, пошкодить цвіт та принесе різні хвороби, наприклад, мозаїку.

Від усіх шкідників, що можуть оселитися на квасолі та бобових загалом, я раджу застосувати вітчизняний препарат Антиколорад Макс – 1,0 мл на 3–5 л води на 1 сотку. Їх можна використовувати як для профілактики, так і за появи шкідників.

Такі прості поради допоможуть вам виростити грядки здорових рослин зі смачними стручками та ситними квасолинами. Якщо ви вчасно посадите та правильно доглядатимете квасолю, то й не дізнаєтесь, який  вигляд має хворе листя чи шкідник зернівка. Зате як здорово вирощувати таку цінну рослину-годівницю на городі, яка і здоров’я поладнає, і гаманець підстрахує.