Сорти квасолі: яку квасолю краще вирощувати?

Найкращі сорти квасолі в Україні | Аптека садівника
Провідний експерт

«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Квасоля – це чудовий білковий продукт, який зберігається кілька років. Тож давайте вияснимо, які ж сорти квасолі найбільш популярні?

Найкращі сорти квасолі в Україні | Аптека садівника

Сорти квасолі зазвичай поділяють на:

  • лущильні – в їжу вживають лише насіння;
  • універсальні (напівцукрові) – в їжу вживають стручки та насіння;
  • спаржеві – у яких їдять тільки недостиглі стручки, а зрілі насінини дрібні та в їжу їх не вживають.

Біла і червона квасоля на борщ

Лущильна квасоля – найпоширеніша, її ще називають звичайною та найчастіше вирощують на городі. Збирають її зазвичай, коли посохне вся рослина – в кінці серпня одночасно із викопуванням картоплі. Часто у такої квасолі стулки розтріскуються й насіння висипається. Середній термін визрівання – 90 днів.

Найбільш популярні сорти звичайної квасолі цінують за смак, тонку шкірку, яка легко розварюється, й високий вміст білка. Ці сорти стійкі до посухи та осипання. За високий вміст білка (до 26%) та раннє дозрівання відзначу сорти харківської селекції «Зіронька» (рожева), «Первомайська» та «Докучаєвська» (білі «бомбочки»). Раджу посадити також кущову «Грибівську 92», «Золотисту», «Подільську кущову», «Харківську штамбову», «Рубін», «Мрію господині».

Напівцукрова квасоля

Це універсальна квасоля: спершу смакують її стручки, а пізніше насіння. Такі сорти добрі тим, що ближче до кінця літа на стеблі одночасно визрівають квасолини, а на верхівці залишаться молочні стручки, які можна заморозити.

Зовні напівспаржеві сорти квасолі більше подібні до лущильних – стручки завдовжки 10–12 см із 5–6 квасолинами всередині, але серед них багато і в’юнких декоративних різновидів. У стадії молочної стиглості на стручках не відчувається плівка, хоча згодом вони стають жорсткими та неїстівними. Багато напівцукрових сортів мають строкате забарвлення – білі квасолини із рожевими чи червоними цятками.

Відомі високоврожайні сорти універсальної квасолі: «Фантазія», «Антошка», «Рант», «Секунда», «Індіана», які стійкі до поширених хвороб.

Квасоля стручкова (спаржева)

Квасолю, яку їдять разом зі стручками у стадії молочної стиглості, називають спаржевою. Відомі сорти зеленого, жовтого, фіолетового кольору. Також існують кущові різновиди – до півметра заввишки та в’юнкі сорти – до 5–7 м. Стручки можна вживати в їжу через два тижні після цвітіння.

У наших широтах сорти стручкової квасолі зазвичай із короткими стручками у 10–20 см, в яких достигають до 8 насінин. Самі ж квасолини мають різноманітне забарвлення, можуть бути строкатими.

Серед кращих сортів спаржевої квасолі виділяють такі: біла квасоля «Оленячий король», жовті «Пантера» та «Масляний король», зелена «Журавушка», червона «Пурпурова королева». А в’юнкий сорт «Ад рем» з насінням рожевого кольору у стравах пахне грибами, так само як і коричнево-чорна високоросла квасоля «Акіто».

У теплих країнах вирощують різновид квасолі – квасоль вігна. Її стручки дійсно велетенські – до 1 м! Усередині стручка кілька десятків дрібних і м’яких насінин, а самі стулки без жорсткої плівки. Якщо хочете спробувати виростити цього екзота у себе на городі, пошукайте насіння сортів «Ярдлонг бінс» та «Спагетті». Стручки квасолі вігна дуже ніжні на смак, бувають зеленого, червоного, фіолетового та жовтого кольорів. Цю квасолю можна також їсти сирою.

Вирощуючи квасолю, попіклуйтесь про правильну агротехніку вирощування. Так, в’юнкі сорти потребують опори та дають тінь до 2 метрів. Кущова квасоля не має таких розмірів, але вразливіша до хвороб і шкідників. Низькорослу кущову квасолю можна вирощувати поміж картоплею та іншою городиною, щоб збагатити ґрунт азотом, а поміж кукурудзою посіяти в’юнкі сорти. Якщо у вас раніше не було досвіду у вирощуванні квасолі – спробуйте підібрати сорт під свою ділянку та смак, і тоді корисна городня культура обов’язково віддячить вам щедрим урожаєм!

Також вам може бути цікаво:
Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Особливості зберігання цибулі та часнику
Виростити урожай – це лише половина справи, не менш важливо зберегти його до весни. Тривалість зберігання часнику і цибулі залежить від кількох умов: температури, вологості та вентиляції.
Нижче в статті я розповім, які прийоми допоможуть зберегти до весни часник, зберігання якого є складнішим, ніж цибулі. Також ви дізнаєтеся про правильне збирання і зберігання цибулі.
Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Обробка цибулі перед посадкою: перша битва за врожай
Цибуля на нашому столі – чи не найперший і найцінніший постачальник вітамінів. Проте доволі часто при вирощуванні та зберіганні на цибулю полюють безліч хвороб і шкідників. Вберегти рослини від них можна своєрідною «вакцинацією», тобто обробкою цибулі перед посадкою.
Найчастіше ми вирощуємо ріпчасту цибулю з дрібних цибулинок – діток, сіянки (до 3 см у діаметрі), які торік виросли з насіння. Саме для них і використовується передпосадкова обробка. Проведіть експеримент: посадіть на одній грядці цибулини без обробки, а на іншій після замочування, і ви переконаєтесь, що оброблена цибуля сходить швидше, й урожайність у неї краща.
Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Вирощування зеленої цибулі: секрети отримання вітамінів
Як виростити зелену цибулю вдома, щоб не лише не купувати перші вітаміни до салату, а й заробити на цьому? Вирощування зеленої цибулі справа настільки проста, що буде під силу будь-якому господарю. І навіть міські жителі можуть навчити, як виростити зелену цибулю – наприклад, у мішках. Нижче у статті я розповім про тонкощі агротехніки за порядком.
Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Хвороби і шкідники цибулі: як вберегти урожай
Цибуля, як і більшість городніх культур, потребує захисту від шкідників та хвороб. На щастя, ця культура не надто вибаглива, тому впоратися із можливими проблемами за умови вчасного піклування нескладно.
Нижче в статті я розповім, чому жовтіє листя цибулі та як позбутися шкідників цибулі, щоб отримати здоровий урожай.
Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Посадка цибулі на зиму

Отримати ранній урожай корисного овоча можна, посадивши насіння або дрібну ріпку під зиму. Грядки готують за 2–3 тижні до початку заходу. Необхідно скопати ділянку на багнет лопати, ретельно вибрати коріння багаторічних бур’янів, внести органічні добрива (гній, перегній, компост). Не придатні важкі, кислі, з високою вологістю ґрунти, затінені будівлями або деревами місця. При посадці цибулі під зиму кращими попередниками вважаються огірок, томат, рання картопля, зернові та зернобобові культури. Не варто садити цибулю і баштанні рослини, петрушку, часнику — насадження можуть вражатися загальними шкідниками та хворобами.

Як правильно підібрати посадковий матеріал, визначити оптимальний термін заходів, застосувати відповідні засоби захисту рослин, консультують досвідчені агрономи інтернет-магазину «Аптека Садівника».

Підготовка цибулі до посадки | Аптека садівника
Система захисту цибулі
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.