Сорти квасолі: яку квасолю краще вирощувати?

Найкращі сорти квасолі в Україні | Аптека садівника
Провідний експерт

«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Квасоля – це чудовий білковий продукт, який зберігається кілька років. Тож давайте вияснимо, які ж сорти квасолі найбільш популярні?

Найкращі сорти квасолі в Україні | Аптека садівника

Сорти квасолі зазвичай поділяють на:

  • лущильні – в їжу вживають лише насіння;
  • універсальні (напівцукрові) – в їжу вживають стручки та насіння;
  • спаржеві – у яких їдять тільки недостиглі стручки, а зрілі насінини дрібні та в їжу їх не вживають.

Біла і червона квасоля на борщ

Лущильна квасоля – найпоширеніша, її ще називають звичайною та найчастіше вирощують на городі. Збирають її зазвичай, коли посохне вся рослина – в кінці серпня одночасно із викопуванням картоплі. Часто у такої квасолі стулки розтріскуються й насіння висипається. Середній термін визрівання – 90 днів.

Найбільш популярні сорти звичайної квасолі цінують за смак, тонку шкірку, яка легко розварюється, й високий вміст білка. Ці сорти стійкі до посухи та осипання. За високий вміст білка (до 26%) та раннє дозрівання відзначу сорти харківської селекції «Зіронька» (рожева), «Первомайська» та «Докучаєвська» (білі «бомбочки»). Раджу посадити також кущову «Грибівську 92», «Золотисту», «Подільську кущову», «Харківську штамбову», «Рубін», «Мрію господині».

Напівцукрова квасоля

Це універсальна квасоля: спершу смакують її стручки, а пізніше насіння. Такі сорти добрі тим, що ближче до кінця літа на стеблі одночасно визрівають квасолини, а на верхівці залишаться молочні стручки, які можна заморозити.

Зовні напівспаржеві сорти квасолі більше подібні до лущильних – стручки завдовжки 10–12 см із 5–6 квасолинами всередині, але серед них багато і в’юнких декоративних різновидів. У стадії молочної стиглості на стручках не відчувається плівка, хоча згодом вони стають жорсткими та неїстівними. Багато напівцукрових сортів мають строкате забарвлення – білі квасолини із рожевими чи червоними цятками.

Відомі високоврожайні сорти універсальної квасолі: «Фантазія», «Антошка», «Рант», «Секунда», «Індіана», які стійкі до поширених хвороб.

Квасоля стручкова (спаржева)

Квасолю, яку їдять разом зі стручками у стадії молочної стиглості, називають спаржевою. Відомі сорти зеленого, жовтого, фіолетового кольору. Також існують кущові різновиди – до півметра заввишки та в’юнкі сорти – до 5–7 м. Стручки можна вживати в їжу через два тижні після цвітіння.

У наших широтах сорти стручкової квасолі зазвичай із короткими стручками у 10–20 см, в яких достигають до 8 насінин. Самі ж квасолини мають різноманітне забарвлення, можуть бути строкатими.

Серед кращих сортів спаржевої квасолі виділяють такі: біла квасоля «Оленячий король», жовті «Пантера» та «Масляний король», зелена «Журавушка», червона «Пурпурова королева». А в’юнкий сорт «Ад рем» з насінням рожевого кольору у стравах пахне грибами, так само як і коричнево-чорна високоросла квасоля «Акіто».

У теплих країнах вирощують різновид квасолі – квасоль вігна. Її стручки дійсно велетенські – до 1 м! Усередині стручка кілька десятків дрібних і м’яких насінин, а самі стулки без жорсткої плівки. Якщо хочете спробувати виростити цього екзота у себе на городі, пошукайте насіння сортів «Ярдлонг бінс» та «Спагетті». Стручки квасолі вігна дуже ніжні на смак, бувають зеленого, червоного, фіолетового та жовтого кольорів. Цю квасолю можна також їсти сирою.

Вирощуючи квасолю, попіклуйтесь про правильну агротехніку вирощування. Так, в’юнкі сорти потребують опори та дають тінь до 2 метрів. Кущова квасоля не має таких розмірів, але вразливіша до хвороб і шкідників. Низькорослу кущову квасолю можна вирощувати поміж картоплею та іншою городиною, щоб збагатити ґрунт азотом, а поміж кукурудзою посіяти в’юнкі сорти. Якщо у вас раніше не було досвіду у вирощуванні квасолі – спробуйте підібрати сорт під свою ділянку та смак, і тоді корисна городня культура обов’язково віддячить вам щедрим урожаєм!

Також вам може бути цікаво:
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Сорти малини: обираємо цікавинки селекції
Сорти малини в Україні, які садівники вирощують останніми роками, допомагають не лише забезпечити сім’ю рясними врожаями, а й заробити на продажі ягід. Запити щодо сортів малини зростають, тому селекціонери постійно пропонують нові цікаві сорти з різними характеристиками. Пріоритетні якості нових сортів малини – великоплідність, високоврожайність, транспортабельність і відмінний смак.
Нижче в статті я розповім, яку малину вибрати, щоб її виросло багато, і вона була смачною, а врожаю ягід вистачило б на варення та компоти.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Боротьба зі шкідниками малини: способи захистити ягідник
Боротьба зі шкідниками малини – один із важливих етапів вирощування цієї культури. Шкідники малини здатні не лише зіпсувати цьогорічний урожай, а й поставити під сумнів ягоди наступного року. Здебільшого боротьба зі шкідниками малини обов’язкова, бо заражені стебла без обробки загинуть.
Нижче в статті я розповім, які шкідники часто оселяються в малинниках і як з ними краще боротися.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Обробка малини навесні та восени
Чим обприскувати малину, щоб позбутися хвороб і шкідників? Це залежить від того, яка саме напасть з’явилася у вашому малиннику. Зауважу, що найважливіша обробка малини ранньої весни – це як мінімум половина успіху в боротьбі зі шкідниками.
Давайте розберемося, чим необхідно бризкати малину для профілактики, а чим для лікування. І найголовніше – коли це треба робити.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Хвороби малини та боротьба з ними
Малина – настільки цінна ягода, що її вирощують у кожному обійсті. Але кожен господар уже на другий-третій рік вирощування малини стикається з відомою проблемою: хвороби малини. Зазвичай ознаками хвороб є жовте листя та гниль плодів. Основна причина – грибкові хвороби, хороші умови для розвитку яких дають загущені посадки, невчасна або недостатня обробка кущів.
Нижче у статті я розповім про основні хвороби малини та як обробляти малину для їхньої профілактики та лікування.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Гербіциди для малини: як вивести бур’яни
Малина і бур’яни – вічні сусіди. З одного боку, ягідні кущі отримують від них тінь та вологість, які рятують від посухи у спеку. Але з іншого, бур’яни (чистотіл, кропива, ромашка, осот, пирій, щириця, мишій) забирають усі поживні речовини із землі, що негативно впливає на ріст малини. Звичайно, можна час від часу просапувати, але чи не краще обробити один раз і на весь сезон забути про бур’яни?
Нижче я розповім, як використовувати гербіциди в насадженнях малини, щоб позбутися небажаних рослин без шкоди для врожаю.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Вирощування малини: секрети агротехніки
Я дуже радію, коли люди запитують, як вирощувати малину правильно. Це означає, що людині небайдужі її малинові посадки, і вона дійсно піклується про свій сад.
Вирощування малини – справа нескладна, та й сам догляд за малиною приносить задоволення, коли спостерігаєш, як гарно розпускаються листочки, наливаються ягідки та росте молоде покоління пагонів, на яких закладається майбутній урожай.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Обрізка малини: всі тонкощі та секрети
Рання весна – час обрізати малину. Це найбільш популярна ягода на ділянці завдяки унікальним лікувальним властивостям, тож мало в якому саду не вирощують ці кущі.
А от як правильно обрізати малину навесні чи восени, знають не всі.
Як у ситуації з іншими кущами, дачники часто залишають цю культуру рости, як їй заманеться. А потім дивуються, чому так мало ягідок?
Адже обрізка для малини – це основна запорука отримання врожаю.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Посадка малини восени

Питання, коли краще садити малину, навесні або восени, актуальне постійно. Прихильники того чи іншого методу перераховують свої доводи й переваги. Визріли за літній період стебла культури з розвиненою мичкуватою кореневою системою краще ростуть і розвиваються за посадки малини восени. Агрономи ТМ «Аптека Садівника» радять допомогти рослині подолати отриманий стрес: підгодувати поживними речовинами й мікроелементами, убезпечити від навали шкідників, знищити бур’яни, розпушити ґрунт, збагачуючи родючий шар киснем, провести профілактику поширених захворювань.

Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Правильна посадка малини навесні

Перевагу насадженням малини навесні віддають у північних та центральних регіонах України, де зимовий період характеризується безсніжною погодою з частими відлигами. Коренева система малини знаходиться у верхньому шарі ґрунту (до 45 см). З висаджених під зиму саджанців 30% не переживають холодної пори року.

Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Як обрізати малину навесні

Щоб щороку отримувати рясні врожаї солодкої корисної ягоди, необхідно регулярно обрізувати чагарник навесні. Рослина, залежно від виду, формує плоди на річних та дворічних пагонах. Розвиток бічних відростків після обрізки суттєво збільшує розмір та кількість смачних ягід.

Фахівці ТМ «Аптека Садівника» завжди готові підказати, як правильно доглядати малинником: за допомогою обрізки сформувати плодові кущі малини, провести профілактику поширених захворювань, захистити культуру від шкідників, здійснити відповідний догляд за рослиною.
Мульчування малини соломою й не тільки | Аптека садівника
Система захисту малини
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.