Баклажани або, як їх лагідно називають городники, синенькі — смачні овочі. Їх смажать із часником та іншими овочами, запікають, тушкують, існують рецепти котлет із баклажанів та чимало рецептів консервації синеньких. Завдяки характерному смаку баклажани додають звичним стравам особливого присмаку, а ще вони містять багато вітамінів та корисних мікроелементів.

Оскільки баклажан, як і солодкий перець — культура тепло- та світлолюбна, городники вагаються, чи варті вони зусиль, які доводиться докладати під час вирощування розсади. Простіше купити овочі в супермаркеті. Однак сам процес вирощування розсади баклажанів приємніший, а овоч — смачніший, адже ви самі його виростили з насіння.

Якщо ви ще не пробували сіяти насіння баклажанів на розсаду, наші поради допоможуть позбутися страху та отримати здорові, дружні сіянці.

Переваги розсадного методу

В Україні вирощувати баклажани найкраще через розсаду. Ця культура потребує багато тепла, навіть спеки, та з іншого боку — це культура короткого дня. Крім того, навіть ранні сорти баклажанів мають вегетаційний період до 100 діб, а пізньостиглі — понад 150 діб. У центральній, північній частині нашої країни складно виростити баклажани без розсади. І хоча головною причиною сіяти насіння овочів на розсаду — це бажання отримати більш ранній врожай. У випадку з баклажанами без розсади важко буде дочекатися будь-якого врожаю.

Якщо ви сумніваєтеся, чи вдасться виростити розсаду баклажанів в домашніх умовах, можна купити готову. Однак не можна бути до кінця впевненим, чи це саме той сорт, про який говорить продавець. Ще один ризик — куплена розсада може бути уражена хворобами, які ви занесете на свої грядки.

Насіння баклажанів: вибір і підготовка

Для початку зазначимо, що сорти та гібриди баклажанів, як і інших овочевих культур, поділяють на кілька груп за періодом вегетації:

- Ультраранні з періодом до 100 діб.

- Ранні — 100-115 діб.

- Середньостиглі — 115-130 діб.

- Середньопізні — 130-150 діб.

- Пізньостиглі — більш, ніж 150 діб.

Для вирощування у північних регіонах краще обирати ранні, ультраранні та середньостиглі сорти. У південних регіонах добре ростимуть і пізні сорти баклажанів.

Обирати сорт чи гібрид для посіву насіння баклажанів на розсаду можна і за формою чи кольором плодів. Адже сучасні сорти та гібриди зустрічаються не лише із фіолетовим забарвленням шкірки, а і білим, чорним, смугастим. Форма плодів також може бути грушоподібною, видовженою чи круглою.

Якщо у вас насіння, на упаковці якого вказано, що воно пройшло передпосівну обробку, його можна одразу висівати. Та якщо маєте сумніви щодо якості посівного матеріалу, краще не пропускати етап знезараження. Перед посівом баклажанів на розсаду насіння замочують у 1% розчині марганцівки до 30 хвилин, або ж у 40 °C розчині 2-3% перекису (до 10 хвилин). 

Щоб з’явилися дружні сходи, краще розвивалася коренева система, радимо замочити насіннєвий матеріал у стимуляторах росту. Наприклад, Авангард Стимул. Перед застосуванням стимуляторів росту обов’язково ознайомтеся з інструкцією та дотримуйтеся вказаних норм.

Щоб сіянці з’явилися швидше, перед посівом баклажанів на розсаду насіння також можна проростити. На ватний диск чи шмат тканини викладіть насіннєвий матеріал і занурте у блюдце з водою так, щоб насіння мало доступ до вологи й повітря. Тару можна також накрити плівкою, щоб створити парниковий ефект. Кілька днів потримайте так насіння за температури 20-25 °C — і воно проросте.

Безпосередньо перед посівом огляньте насіння, викиньте деформоване та надломлене.

Ємності та субстрат для розсади

Вирощувати баклажани, як і солодкий перець, краще без пікірування, тобто, сіяти насіння одразу в окремі ємності. Пропонуємо кілька варіантів тари, в яку можна сіяти насіння баклажанів:

- Пластикові стаканчики — недорога тара для вирощування розсади в домашніх умовах. Треба самому зробити отвори для дренажу та взяти для поливу загальний піддон.

- Розсадні касети також не дуже дорогі і зручні у використанні. А після того, як пересадите розсаду на грядку, їх зручно зберігати одна в одній. Осередки касет бувають різного діаметру, тому можна обрати той, який підходить для конкретної культури найбільше. Сіянці з касети легко дістати, не пошкодивши при цьому коріння.

- Таблетки та горщики з торфу зручні тим, що розсаду пересаджують на грядку разом із тарою. Вони повністю розчиняються в ґрунті і є додатковим джерелом живлення розсади. Однак з такої тари швидко випаровується волога, а ще у них досить висока ціна.

Таблетки із торфу зручні також тим, що їх не потрібно наповнювати субстратом завдяки корисному складу. Та для іншої тари субстрат, звичайно ж, потрібен. Є чимало рецептів, як приготувати поживний субстрат для овочевих культур. Можна скористатися таким же, як ви готуєте для розсади перцю чи томатів. Важливо тільки враховувати такі нюанси для розсади баклажанів:

- Субстрат повинен бути пухкий та легкий, з нейтральною кислотністю.

- Субстрат має добре пропускати вологу та повітря.

- Якщо використовуєте чорнозем чи важкі суглинки, використовуйте їх разом із розпушувачем, наприклад, піском.

Приготовлений самостійно субстрат варто знезаразити перед посівом. Для цього достатньо прогріти землю в духовці 20-30 хвилин за температури 180 °C. Або ж можна використати фунгіциди, якими проливають ґрунт до посіву.

Щоб не витрачати дорогоцінний час на приготування ґрунтосуміші, придбайте готову разом із насінням. По-перше, такі субстрати вже знезаражені, по-друге — в них містяться потрібні для молодих рослин елементи живлення, щоб розсада росла міцною та здоровою.

Догляд за сіянцями

Сіяти насіння баклажанів потрібно у заповнені субстратом ємності. На глибину не більше, ніж 1 см покладіть насіння та загорніть ґрунт. Зволожте із пульверизатора посіви та накрийте плівкою. За температури 25-30 °C сходи з’являються через 8-10 діб. Коли помітили сходи, знизьте на тиждень температуру у приміщенні до 16-18 °C, але організуйте освітлення (за потреби, використайте фітолампи чи інше штучне освітлення). Через тиждень ж оптимальною температурою для росту та розвитку рослин є 25-28 °C.

Як і перець, баклажани вимогливі до світла. Якщо його буде недостатньо, а посіви — загущені, рослини повільніше ростуть.

З усіх пасльонових баклажан найбільше любить вологу. За нестачі вологи на рослинах формується менше квіток і зав’язі. При цьому перезволоження ґрунту він не любить.

Пересаджувати на грядки розсаду баклажанів потрібно, коли ґрунт на глибины 10 см прогрыэться до 16 °C і зникне загроза весняних заморозків. При вирощуванні в касетах, це приблизно через 35-45 днів після посіву.

Щоб рослини швидше прижилися на новому місці та для того, аби захистити їх від ґрунтових шкідників, перед висадкою кореневу систему розсади замочіть у розчині протруйника АС-Кольд Дуо. Замочують коріння на 3-4 години, потім висаджують розсаду на грядку, а залишок розчину розводять до 10 л і поливають ним ґрунт після посадки.

Посів баклажан на розсаду та її вирощування — процес трудомісткий. Але якщо врахувати всі моменти та рекомендації, вдасться отримати здорову та міцну розсаду, а в майбутньому — високий врожай.