Найкращі сорти аґрусу в Україні

Блог
Провідний експерт

Ягоди аґрусу – одні з тих, що так люблять діти, практично «північний виноград». А от із кущами доведеться поморочитися. Для багатьох господарів із ними забагато мороки – то обріж, то оброби від хвороб, то збери врожай, поки він не обсипався, та ще й не подряпай руки колючками. Лише поодинокі фермери зважуються вирощувати аґрус на великих площах. Зате зі збутом і продажом ягід в Європу особливих проблем нема – там ці ягоди теж в дефіциті.
Отже, вирішивши посадити цю культуру, насамперед вивчіть, які сорти аґрусу підійдуть для вашої ділянки. Важливо, щоб аґрус був стійкий до борошнистої роси, інакше доведеться постійно обробляти кущ раз на 7–10 днів. Нижче в статті я розповім про кращі сорти аґрусу для України.

Блог

Аґрус: сорти, стійкі до хвороб

Північний капітан – середньостиглий сорт із поодинокими колючками. Ягоди овальні, темно-червоного кольору (здалека здаються чорними), масою 3–4 г. Плоди не транспортабельні, найкраще їх використовувати одразу для переробки. Сорт стійкий до заморозків, борошнистої роси, антракнозу.

Інвікта – надранній сорт (початок червня), один із найпопулярніших британських сортів, із великими колючками. Ягоди насиченого смаку, жовто-зелені, середня маса 6–8 г. Сорт не уражує борошниста роса та інші грибкові хвороби.

Чорномор – середньостиглий сорт аґрусу з невеликою кількістю колючок. Ягоди червоно-фіолетові з коричнюватою м’якоттю, овальні, кисло-солодкі, масою 3–4 г. Сорт витримує сильні морози, стійкий до борошнистої роси.

Янтарний – ранній сорт, відомий садівникам уже півстоліття. Сорт із невеликою кількістю колючок. Ягоди овальні, жовті, солодкі з медовим ароматом, середньою масою 5 г. Сорт не уражує борошниста роса та інші грибкові хвороби, витримує сильні морози.

Найбільший аґрус

Фінік – пізньостиглий сорт із колючками середнього розміру. Плоди овальні, темно-червоні, з кисло-солодким смаком та грубою шкіркою (транспортабельні). Маса плодів – 15–20 г. Сорт сприйнятливий до борошнистої роси, тому кущі краще садити на сонячній ділянці.

Світязь – середньостиглий сорт із середньою кількістю колючок. Ягоди круглі, темно-червоні, кисло-солодкі, масою 6–9 г. Сорт стійкий до американської борошнистої роси.

Неслухівський – ранній сорт із великими колючками. Ягоди овальні, червоно-зелені, пізніше стають фіолетовими, довго не опадають. Смак десертний, кисло-солодкий, масою 3,7–6,3 г. Сорт доволі стійкий до борошнистої роси, не уражується септоріозом.

Берилл – середньостиглий сорт, із невеликою кількістю колючок (здебільшого в нижній частині гілок). Ягоди світло-зелені, круглі, масою до 9 г. Дуже смачні, кисло-солодкі. Сорт стійкий до борошнистої роси.

Сорти аґрусу без колючок

Безшипні сорти аґрусу – мрія кожного садівника. Яка насолода збирати врожай цих чудових солодких ягід, не дряпаючи при цьому руки! Природні види аґрусу всі з колючками, а от щодо сортів, тут селекціонери нас порадували: вивели сорти аґрусу без колючок, схрестивши цю культуру зі смородиною – так у садах з’явилась йошта. Нові ж безшипні сорти аґрусу можуть мати дрібні непомітні колючки, але вони настільки малі, що не заважають під час збирання врожаю або обрізки.

Витязь – середньоранній, дуже хороший сорт із дрібними та поодинокими колючками. Плоди округло-конічні, червоного кольору, з кисло-солодким смаком, масою 5–8,5 г. Сорт стійкий до грибкових хвороб (крім білої та бурої плямистості) та морозів.

Колобок – середньостиглий сорт із поодинокими шипами. Ягоди темно-червоні, овальні, кисло-солодкі, з міцною шкіркою. Маса плодів – 6,5–7,5 г. Сорт стійкий до борошнистої роси та антракнозу. Витримує середні морози.

Руський жовтий – середньостиглий сорт із поодинокими довгими шипами. Ягоди жовті, солодкі, за формою нагадують краплю, не осипаються. Маса плодів – 5–8 г. Сорт не уражується борошнистою росою.

Грушенька – середньопізній сорт із непомітними дрібними колючками. Ягоди фіолетового кольору, кисло-солодкі, за формою нагадують грушу або краплю, мають товсту шкірку. Маса плодів – 4 г. Сорт стійкий до борошнистої роси, вірусів, септоріозу. Кущі добре переносять морози і посуху.

Вирощуючи кущі аґрусу з усією турботою та дотримуючись усіх правил агротехніки, можна не турбуватися про появу хвороб. Тим більше, що профілактичної обробки буде достатньо для отримання рясного врожаю.

Також вам може бути цікаво:
Блог
Сорти винограду в Україні: як обрати кращу лозу
Вирощування винограду – особлива наука, одна з найскладніших для садівників-початківців. Проте й ті, хто лише вчиться доглядати за лозою, й ті, хто в цій справі вже майстер, прагнуть мати в саду кращі сорти винограду.
Блог
Мілдью винограду: розпізнати і перемогти
Влітку, коли погодні умови стають оптимальними, виникає загроза появи мілдью – несправжньої борошнистої роси винограду. Це одна із найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб, що у вологі роки завдає виноградникам великої шкоди, бо ягоди, уражені мілдью, непридатні для вживання і виготовлення вина.
Блог
Антракноз винограду: захистіть лозу від виноградної віспи
Після тривалих дощів я завжди із завмиранням серця оглядаю виноградники, бо висадила більше десятка хороших сортів. Не хочеться, щоб через погодні умови або недогляд рослини захворіли. Одна з найпідступніших хвороб – антракноз винограду, або виноградна віспа.
Нижче у статті я розповім, як її можна визначити та що можна зробити, щоб інфекція не знищила кущі та врожай.
Блог
Як контролювати оїдіум – одну із найнебезпечніших хвороб винограду
Коли листя винограду стає тьмяним і вкривається плямами, ймовірна причина – хвороби винограду, з яких оїдіум відомий найбільше. Інша назва – борошниста роса винограду, що проявляється білим нальотом на листі. Це дуже поширена грибкова хвороба, настільки, що її можна вважати найбільшим ворогом виноградарів.
Блог
Шкідники винограду: як позбутися небезпечних шкідників
Виноград – це чудова культура з відмінними смачними ягодами, що є окрасою всього саду. Але окрім краси та безсумнівної користі цієї культури, дачникам часто докучають шкідники винограду: попелиця, кліщі, червці, листовійки та довгоносики – загалом близько півсотні видів. Оскільки неспецифічних шкідників (тобто таких, які люблять не лише виноград, а й інші культури) у винограду багато, стає дуже важливою весняна обробка винограду від шкідників і хвороб.
Давайте розберемося, які саме шкідники пошкоджують виноградну лозу та як позбутися непроханих гостей.
Блог
Хвороби винограду
Хвороби винограду і їх лікування турбують виноградаря з перших років після посадки лози. Що різноманітніші погодні умови, то більше сюрпризів у проявах хвороб. Візьми здогадайся, що то за білий наліт на винограді чи плями на листі. Хвороби оїдіум та мілдью виноградарі знають не з чуток, а от менш поширені хлороз винограду та альтернаріоз на лозі можуть налякати не лише своїм виглядом, але й невідомістю, як із ними боротися.
Нижче у статті я розповім, які інфекції трапляються на лозі та як їм зарадити.
Блог
Осіння й весняна обрізка винограду: як формувати лозу
Обрізка винограду (виноградної лози) необхідна для двох цілей: покращення плодоношення та розрідження гілок. А пасинкування винограду необхідне для поліпшення кількості та якості плодів. Якщо виноград ростиме, як йому заманеться, він пустить соки на листя й верхівку, а в нижній частині не утворить грон або вони будуть дрібними. Правильна обрізка винограду восени або навесні та видалення пагонів стане запорукою того, що на нижніх рукавах (основних гілках) ягоди будуть великого розміру, а їх смак значно покращиться.
Блог
Підживлення винограду: чим удобрити лозу навесні та восени
Без підживлення винограду не буде налитих солодких соком грон, які є винагородою господарю за його труди. Добрива регулюють ріст листя, пагонів та квітів. Нижче я розповім, яку роль відіграють різні види підживлення винограду: нітроамофоскою, курячим послідом, попілом.
Використовуючи добриво для винограду, пам’ятайте, що забагато азоту викликає надмірний ріст листя та пагонів замість квітів та плодів. Калійні добрива потрібні для достигання плодів та поліпшення морозостійкості. Також калій поліпшує утворення цукрів – завдяки йому ягоди стануть солодшими. Фосфор відповідає за зміцнення імунітету та визрівання грон.
Блог
Полив винограду: коли і скільки води лити
Чимало садівників, які садять лозу, часто забувають про полив винограду. Це пояснюється тим, що корені культури розміщені доволі глибоко, тому рослина добре витримує посуху і зовні не одразу покаже ознаки нестачі води. Згодна, лоза просто так не всохне. Але й від нестачі вологи вона гірше ростиме, а це, звичайно ж, вплине на врожай.
Нижче я розповім, навіщо потрібен полив винограду навесні, як поливати саджанця, та в яких випадках крапельний полив винограду найкращий.
Блог
Вирощування винограду: догляд від А до Я
Вирощування винограду – вищий пілотаж у садівництві. Щоб отримати гідний врожай, слід вивчити всі особливості вирощування цієї культури. Коли ви навчитеся, як вирощувати виноград, наскільки складний чи навпаки, простий догляд за виноградом, можете сміливо вважати себе садівником із великої літери! Виноградарство – дуже вдячна справа, адже за умілого підходу лози радуватимуть вас гронами щонайменше в кілограм ваги. Отже, почнемо вивчення цієї відповідальної та захопливої справи!
Блог
Весняна обробка винограду – перший крок до щедрого врожаю
Кожен садівник добре знає, що виплекати лозу, яка з року в рік стабільно тішитиме наливними гронами – це вищий пілотаж у садівництві. Адже якою б великою не була любов господаря до своєї рослини, виноград украй вразливий до різного роду хвороб, що в лічені дні поширюються листям, зав’яззю та ягодами. І як би садівник не намагався врятувати своє, з таким трудом та любов’ю вирощене дитя після весняних та літніх дощів, пошесть бере гору й зводить нанівець усі зусилля отримати якісний врожай. Тож щороку виноградарі втрачають від 30 до 50% очікуваних ягід, якщо вчасно не потурбувалися про захист насаджень.