Блог

Агрус

Блог
Найкращі сорти аґрусу в Україні
Ягоди аґрусу – одні з тих, що так люблять діти, практично «північний виноград». А от із кущами доведеться поморочитися. Для багатьох господарів із ними забагато мороки – то обріж, то оброби від хвороб, то збери врожай, поки він не обсипався, та ще й не подряпай руки колючками. Лише поодинокі фермери зважуються вирощувати аґрус на великих площах. Зате зі збутом і продажом ягід в Європу особливих проблем нема – там ці ягоди теж в дефіциті.
Отже, вирішивши посадити цю культуру, насамперед вивчіть, які сорти аґрусу підійдуть для вашої ділянки. Важливо, щоб аґрус був стійкий до борошнистої роси, інакше доведеться постійно обробляти кущ раз на 7–10 днів. Нижче в статті я розповім про кращі сорти аґрусу для України.
Провідний експерт
Детальніше
Блог
Борошниста роса аґрусу: як захистити кущі
Аґрус – колючий кущ із гарними зеленими або червонуватими напівпрозорими ягодами. Якщо серед літа ягоди раптово покривається білим пухом, який згодом стає коричневим, це вірна ознака хвороби борошниста роса аґрусу (сферотека). Такий же щільний наліт з’являється і на листках.
Нижче у статті я розповім, як захистити аґрус від борошнистої роси та не допустити появу симптомів хвороби наступного року.
Провідний експерт
Детальніше
Блог
Догляд за аґрусом: вирощування «цукеркових» кущів
Як доглядати за аґрусом – колючим кущиком із ягодами, які нагадують льодяники – щоб отримати великий врожай, а не лише поколоті руки? Ви ж тільки уявіть, як ці зелені напівпрозорі ягоди смакують у компотах, варенні, соках! Хіба можна встояти та не посадити таку красу? А я розповім вам про вирощування аґрусу та який має бути догляд за аґрусом навесні та восени.
Провідний експерт
Детальніше
Блог
Як обрізати аґрус – менше колючок, більше ягід
Аґрус люблять усі діти. Це дуже солодкий і корисний брат смородини, плоди якого схожі на льодяники і карамельки. Для того, щоб отримати хороший урожай цих ягід, кущ аґрусу потрібно правильно обрізати. Тим більше, якщо хочеться зварити аґрусового варення. А без врожаю що звариш?
Тож розповім, як правильно обрізати аґрус і коли це робити: навесні чи восени.
Провідний експерт
Детальніше

https://www.apteka-sadivnyka.ua/catalog/stimulyatori-rostu-ta-mikrodobriva/Усе про аґрус

Звичайний (європейський чи відхилений) аґрус — це різновид смородини. Батьківщиною чагарнику вважаються Північна Африка і Європейський континент. У дикому вигляді рослина трапляється в країнах Європи, Азії, Америки з помірним кліматом. Селекцією аґрусу англійські вчені займаються із середини 17 століття, американці приєдналися до селекційних розробок 2 століття по тому. Основна мета — досягти укрупнення ягоди, зробити кущ несприйнятливим до грибкових уражень, зокрема до борошнистої роси. На початок 20 століття було створено понад 1000 сортів і гібридів рослини, а плоди збільшилися в розмірах понад 10 разів.

Сьогодні культурний аґрус вирощується повсюдно. Вибрати відповідний сорт, організувати правильний догляд за рослиною, здобувати стабільно високі врожаї смачних і корисних ягід допомагають досвідчені агрономи консультанти інтернет-магазину «Аптека Садівника». Під час відвідування офіційного сайту компанії можна отримати безкоштовну консультацію з агротехніки культури.

Різновиди й сорти

Сортовий чагарник виростає до 100–120 см заввишки. Ягоди відрізняються кулястою або злегка подовженою формою. Трапляються плоди з голою або опушеною дрібними волосками поверхнею. Забарвлення ягід змінюється від салатного до червоного й бордово-чорного. Біля основи листяних ніжок розташовуються гострі шипи-колючки. Багато сучасних сортів аґрусу позбавлені шипів. Усі кущі — самоплідні й не потребують додаткових запилювачів.

Українськими селекціонерами виведені безліч різновидів культури, які добре ростуть, розвиваються на всій території країни й радують садівників стабільно високими врожаями. Плодоношення починається з 3–4 року після посадки куща на ділянці і триває до 10–12 років.

  • Рослини раннього терміну дозрівання: Каменяр, Родник, Карпати, Неслуховський, Донецький Великоплідний.
  • Середні: Оксамит, Красень, Карат, Славута.
  • Пізні: Легінь, Чорномор.

Як вибрати здоровий саджанець

Купуючи добре розвинені, здорові саджанці аґрусу, можна бути впевненим, що рослина «відповість» на догляд високим урожаєм. Можна зустріти в продажу аґрус із відкритою кореневою системою й у контейнерах.

Ознаки якісної рослини:

  • Кореневі відростки не менш ніж 20 см завдовжки. Занадто довгі необхідно вкоротити.
  • Форма кореня мочкувата, темного кольору з декількома світлими пагонами.
  • На паростках у контейнері обов’язково є здорове зелене листя.
  • Товщина паростка в нижній частині однорічної рослини приблизно 0,5 см, надземних паростків — 2–3.
  • Нирки й колючки не мають бути обламаними, висушеними.
  • Дворічний саджанець має 4–5 гілок, нижній діаметр орієнтовно 0,6–0,8 см.
  • На корі не має бути пошкоджень і ознак грибкових захворювань.

Якщо стан молодої рослини не вселяє довіри, від покупки краще відмовитися.

Заходи з висадки рослини

Від чіткого виконання рекомендацій фахівців щодо того, як правильно висаджувати аґрус, залежить подальший розвиток і плодоношення культури. Підготовка ділянки зводиться до її перекопування із ретельною вибіркою кореневищ багаторічних бур’янів. Колючі гілки чагарнику ускладнюють процедуру прополювання в період вегетації рослини. Полегшує роботу обробка території гербіцидом «Антипирій». Процедура реалізується за 2–3 тижні до посадки кущів.

Вибір місця

Аґрус любить добре освітлені сонцем ділянки без протягів. Не підходять болотисті території з заляганням природних вод вище за 1–1,5 метрів. Під посадку культури не варто займати низини та яри, де ранньою весною застоюється холодне повітря. Підбираючи ділянку, де садити аґрус краще, рекомендується виділити місце на пологому косогорі з північного, східного, північно-західного боку.

Терміни посадки

Період, коли садити аґрус можна, обмежується декількома днями навесні. Земля має вже розтанути, але сокорух і набухання бруньок ще не наступити. Якщо пропустити відповідний час, рослина важко приживається, довго хворіє, потребує частого поливу. Осіння посадка триває із середини вересня до половини жовтня й довше, якщо дозволяють погодні умови. Головна вимога: залишити для вкорінення близько 1 місяця з плюсовою температурою.

Саджанці в контейнерах допускається висаджувати навесні, влітку, восени. Викопують поглиблення, що у 2 рази більше за обсяг горщика. Кущ перевертають догори дном і акуратно витягують із місткості, притримуючи ґрунт і стебло аґрусу іншою рукою. Посадку здійснюють разом із ґрунтом, не звільняючи коренів. Рослину присипають землею й рясно поливають.

Відповідний ґрунт

Найбільш підходить пухкий, добре удобрений ґрунт середньої щільності: суглинки, чорнозем, супіщані землі. Кислотна реакція близька до нейтральної. У важкий глинистий ґрунт необхідно додати пісок і добре перемішати склад. Кислий ґрунт вапнують, вносячи по 400 г речовини на кожен квадратний метр площі. Якщо близько розташовуються підземні води, потрібно насипати дренаж на дно посадкової ями, використовуючи річкову дрібну гальку, щебінь. Також допускається посадка ягідного куща на штучному підвищенні.

Попередники й сусіди

Не рекомендується садити аґрус поруч зі смородиною або місцем розкорчування старих її кущів. Є ризик ураження спільними шкідниками та хворобами. Не варто висаджувати аґрус у тіні дорослих садових дерев — нестача сонячного освітлення негативно відбивається на кількості і якості врожаю. Добре росте й родить ягідник після овочевих культур (за винятком картоплі), бобових, баштанних.

Обробка кореневої системи саджанця

Допомагає адаптуватися на новому місці обробка кореневої системи препаратами, що активують ріст пагонів. Рекомендується замочити коріння саджанця в розчині «Авангард Стимул» на 4 години. Для кращого вкорінення готується «бовтанка» з рівних за вагою частин перегною і глини. Вода поступово доливається до набуття сумішшю густоти сметани. Потім додають протруйник «Матадор», що захищає молоду рослину від нападу комах шкідників, які можуть поранити незміцніле коріння. Доза препарату розраховується за рекомендацією виробника.

Підготовка ями

Залежно від габаритів куща, ями викопують на відстані 1–1,2 метра один від одного. Між рядами рекомендується відступати 2–3 метри. Оптимальні параметри посадкової ями — 50х50 см завглибшки в 40 см. Родючий шар змішують із 8–12 кг перегною або компосту. Нижній пласт збідненого ґрунту використовувати для посадки не бажано.

На дні поглиблення роблять земляний горбок, на якому розподіляють коріння саджанця. Відростки довші за 20 см необхідно обрізати. Для стимуляції росту нових пагонів, кореневу шийку заглиблюють на 4–6 см. Зовнішні гілки вкорочують до 4–5 нирок. Землю необхідно ущільнити, щоби рівномірно заповнити підземні пустоти. Під кожну рослину виливають відро води. Зверху землю мульчують шаром перегною, сухої соломи або іншим різновидом органіки.

Організація догляду за культурою

Ягідний чагарник не потребує особливих умов для росту і плодоношення. Коренева система відрізняється мочкуватою будовою, розташовується в шарі ґрунту до 80 см. Стрижнева частина проникає в ґрунт до 2 метрів, добуваючи вологу й живлення навіть у посушливий період. Стандартний догляд за аґрусом передбачає:

  • очищення прикореневої зони від бур’янів;
  • додаткову підгодівлю рослин мінеральним харчуванням;
  • профілактику захворювань;
  • захист від пошкодження комахами листя, плодів, деревини;
  • формування крони.

Розпушування й мульчування ґрунту

Бур’яни відбирають у незміцнілого аґрусу воду й необхідне для зростання живлення. Підтримання поверхні землі в пухкому стані забезпечує доступ кисню до кореневої системи. Восени рекомендується скопати простір між рослинами, залишаючи грудки землі не розбитими. Цей прийом сприяє снігозатриманню в зимовий час.

Мульчування прикореневої зони перегноєм або компостом дозволяє довше зберігати вологу, запобігати зростанню бур’яну. Під кожен кущ необхідно розсипати 2–3 відра мульчі.

Підживлення

1–2 річні кущі аґрусу, висаджені восени, не потребують підгодівлі 2–3 роки — рослинам достатньо добрив, закладених у посадкову яму. Надалі рекомендується удобрювати ґрунт органікою, вносячи добрива під передзимових перекопувань плантації.

Якщо посадку справили навесні, необхідно регулярно підтримувати необхідний рівень поживних речовин. Забезпечує потребу рослини у вітамінах та мікроелементах препарат «Авангард Плодово Ягідні». Можна обприскувати листя чагарнику робочим розчином або поливати аґрус під корінь. Необхідне харчування надходить у клітини рослини через 1–2 години після обробки.

Захід допускається поєднувати зі знищенням шкідливих комах, профілактикою проти профільних захворювань. Рекомендується повторювати процедуру через 10–14 днів.

Полив чагарнику

У посушливий період необхідно рясно поливати ягідні кущі: коли рослина починає цвісти, під час росту й наливу плодів, після збору врожаю. Нестача опадів спричиняє потребу подзимового поливу. Захід бажано виконувати у вечірні години, щоби знизити втрату вологи від випаровування.

Ґрунт має промокнути на 40–50 см, щоби достатньо напоїти кореневу систему. Післяполивне мульчування площі допомагає максимально економити вологу.

Методи розмноження

Кожен садівник може самостійно розмножити вподобаний сорт аґрусу. Отримані саджанці повністю ідентичні материнській рослині.

Використовують 3 методи отримання нових рослин: живцювання, поділ куща та підщепи. У першому варіанті можна використовувати здерев’янілі паростки, комбіновані або однорічні зелені живці. Ділиться зазвичай старий кущ. Горішня частина очищається від усіх гілок, аґрус викорчовують і поділяють низ на фрагменти з живими бруньками. Рослини розсаджують і забезпечують відповідний догляд. Для третього методу характерно вирощування кореневої системи саджанця без відриву від маточного куща.

Оскільки метод поділу простий і рідко викликає питання, розглянемо докладніше складніші варіанти розмноження.

Використання живців

Матеріал, що одеревів, нарізають з обрізаних ранньою весною гілок. Пряму ділянку гілки ділять на кілька частин, що містять 5–7 бруньок. Найпростіший варіант — поставити живці для коренеутворення в місткість із водою, зануривши їх у рідину наполовину. Для активування процесу в банку додають препарат «Авангард Стимул». Поживний розчин потрібно замінювати свіжим щотижня. Коли утворюються кореневі відростки, саджанці висаджують на постійне місце у вологий субстрат, регулярно поливаючи ґрунт теплою водою.

Зелені живці заготовляють із порослі поточного року в червні-липні. Довжина заготовляння становить 10–12 см. Горішня частина обрізається, листя видаляється, залишаючи ніжки, тільки зверху залишають пару листків. Гілочки необхідно замочити на 4 години у водному розчині засобу «Авангард Стимул». Гострим ножем рекомендується трохи подряпати нижню частину ніжки. Паростки висаджують у теплицю або парник до зволоженої суміші торфу, піску, перегною під кутом 45°, на відстані 3–5 см. З обрізаного верху пластикової 2–3 літрової пляшки можна спорудити міні парник, забезпечивши доступ повітря через шийку. На постійне місце рослини, що вижили, висаджують на наступний рік. Метод не дає 100 % гарантії приживлюваності, тому посадковий матеріал заготовлюється в більшій кількості.

Вирощування відводків

Розмножити аґрус можна повітряними, вертикальними й горизонтальними відводками. Спосіб набагато надійніший за живцювання, оскільки дає більший відсоток вдалих результатів.

На міцній гілці роблять кільцевий надріз і злегка дряпають кору вище. Обрізають колючки на ділянці 8–12 см. Зверху надягають поліетиленовий рукав, наповнений вологим торфоперегнійним субстратом. Щільно зав’язують краї навколо вибраної ділянки. Через 1–2 місяці в оболонці виростають коріння молодого аґрусу. Пов’язку треба зняти, гілку обрізати й висадити саджанець на постійне місце. Рослину необхідно рясно поливати, притіняти від сонячних променів, годувати добривами («Авангард Плодово Ягідні»).

Метод отримання горизонтальних і вертикальних відводків схожий. З осені потрібно вибрати відповідну нижню гілку, яку треба нагнути й покласти у викопану канавку, наповнену перегноєм. Зверху закріпити пагін дерев’яними або металевими скобами, щоби він не підіймався. Навесні необхідно рясно поливати місце отводку. З нирок виростають молоді паростки. Коли вони піднесуться над поверхнею, гілку треба акуратно витягнути й відокремити секатором від материнської рослини. Також необхідно відокремити готові саджанці один від одного і висадити на підготовленій ділянці.

Основні захворювання

Ягоди й листя рослини досить часто уражаються грибковими захворюваннями. Борошниста роса американського і європейського типу, септоріоз, антракноз, біла плямистість, стовбчата іржа — основні хвороби аґрусу, здатні в найкоротший термін практично повністю знищити врожай, зробивши ягоду непридатною до їжі.

Головні ознаки борошнистої роси помічає навіть недосвідчений садівник. На ягодах з’являється білий, як павутинка, наліт. Пізніше поверхня ще зелених плодів покривається коричневою оболонкою. Вони зморщуються, покриваються глибокими тріщинами й обпадають. Листочки засихають і скручуються. Уражені грибком молоді гілки припиняють зростання, сохнуть, стають ламкими. За перших ознак ураження борошнистим грибком рекомендується всю рослину і прилеглий ґрунт обробити фунгіцидом «Гарт», «Захисник» або «Самшит», додавши до робочого розчину мікродобриво в хелатній формі «Авангард Плодово Ягідні».

Восени й ранньою весною бажано скопати площу між кущами. Якщо появу хвороби проігнорувати, спори грибка заразять інші дерева й кущі в саду. Можна залишитися не тільки без врожаю, але й без саду взагалі.

Профілактика хвороб

Щоби запобігти захворюванням, необхідно проводити регулярні профілактичні заходи, починаючи до розпускання бруньок. Рекомендується застосовувати фунгіциди українського виробництва, які максимально ефективні в кліматичних умовах нашої країни:

  1. Обприскування кущів препаратом «Гарт» знищує зимуючих на корі збудників грибкових інфекцій.
  2. На початку цвітіння аґрус варто обробити засобом «Захисник» у якості запобігання захворювання на борошнисту росу.
  3. За наливання ягід рекомендується профілактичне обприскування посадки фунгіцидом «Самшит» проти іржі та борошнистої роси.
  4. Після збору врожаю необхідно прибрати й рослинні залишки, хворі і старі гілки.

Обробку проти захворювань аґрусу можна поєднувати з підгодівлею рослин і знищенням паразитичних комах.

Способи боротьби зі шкідливими комахами

Щорічно тисячі комах атакують рослини в українських садах. Запобігти шкоді врожаю можна, обробляючи ягідні кущі інсектицидами в період масового льоту й розмноження паразитів.

Численні шкідники аґрусу підлягають знищенню. В іншому випадку вони здатні з’їсти не тільки урожай, але й самі рослини.

Найбільш ефективний спосіб боротьби — обробка чагарнику інсектицидами, що практично миттєво вбивають ворога:

  • до початку пробудження бруньок проводять обробку препаратом «Захват Ойл», знищуючи тлю й руйнуючи нирки кліща, що зимують на корі рослини;
  • коли бруньки набухають, активуються комахи (попелиці, пильщик, кліщі), проти яких застосовують засіб «Фас»;
  • до утворення плодів проводиться ще одне обприскування інсектицидом «Антигусінь», що знищує колонії комах, які гризуть листя;
  • коли починають наливатися ягоди, проводиться обробка чагарнику засобом «АТО Жук», підкріпленим речовиною «Антикліщ Про»;
  • проти жука стекляниці, що прогризає ходи в паростках культури, застосовують препарат «Антигусінь»;
  • завершальний етап — обробка рослини після збирання врожаю інсектицидом «Антиколорад Макс».

Регулярна обробка посадок аґрусу допомагає зменшити популяцію шкідливих комах.

Формування крони

Плодоношення ягідного чагарнику відзначається на старих гілках, тому треба ефективно використовувати час (1–3 роки), щоби за допомогою обрізки сформувати крону рослини. Використовується кілька конфігурацій: чашеобразна з коротким стволом, округла кущової форми, у вигляді кордону з одним або двома плечима, віялова, штамбові. Захід можна проводити навесні до набрякання бруньок, восени після відмирання листя, влітку допускається видалення сухих, хворих, пошкоджених відростків. Садовод індивідуально вирішує, коли і як обрізати аґрус, яку форму він прагне надати рослині.

Навіщо потрібна обрізка

Захід має на одночасно кілька завдань:

  • Омолодження крони кущів після 8 років призводить до підвищення кількості плодів і смакової якості ягід. Стимуляція росту молодих паростків призводить до утворення квіткових бруньок і зав’язі плодів.
  • Проріджування новоутворених гілок сприяє кращому освітленню, провітрюванню крони, дозріванню великих ягід.
  • Видалення зайвої порослі, що загущує кущ, протидіє поширенню грибкової інфекції.
  • Обрізка крони має проводитися постійно, щоби не тільки досягти бажаної форми листяної частини куща, але й забезпечити постійний високий урожай ягід.

Найбільша кількість великих плодів утворюється на 4–7 літніх гілках. Тому під час формування куща важливо залишити по кілька різновікових гілок. Ягідний чагарник виростає до 150 см заввишки й завширшки з верхню частину. Основу будови ягідника складають прикореневі гілки і швидко зростаюча щорічна поросль. Навесні наступного року паростки починають кущитися, утворюючи розгалуження 2, 3, 4 порядку. Затримка з обрізанням перетворює аґрус на колючий клубок гілок, спрямованих у різні боки.

Вибираючи, коли і як обрізати аґрус навесні, бажано не пропустити термін проведення процедури. Інакше обрізка замість користі принесе шкоду, послабивши рослину. Зазвичай перед пробудженням чагарнику садівники вкорочують молоді здеревілі галузі на 1/3–1/2 частини, формуючи зовнішній контур куща. Щорічний приріст до 30 см також обрізається наступної весни. Процес стимулює омолодження куща, закладку плодових бруньок.

Омолоджувальну обрізку куща віком від 7–8 років проводять у ранньовесняний період. Видаляється не більше ніж третина від старих гілок і загущена частина крони. Відновлення плодоношення настає на наступний рік.

Як обрізати аґрус восени

Осіннє формування куща полягає у видаленні зайвих прикореневих і внутрішніх гілок, що порушують задуману структуру. Вирізаючи гілки 4–5 порядку, садівник покращує плодоношення на скелетних відростках. Необхідно уважно оглянути будову чагарнику. Варто залишити міцні основні гілки, спрямовані в різні боки. На другий рік після посадки рослини в ґрунт рекомендується структурувати ягідник із трьох однорічних гілок і стількох же дворічних. Паростки, що не досягли 20 см, видаляються повністю. Гілки 1 порядку підрізають на 12–15 см, а в молодої порослі коротшає верхівка.

На 3–4 рік рекомендується залишити ще з 3 гілки, підрізавши горизонтально спрямовані паростки й вершини однорічного приросту. Після п’ятирічного віку бажано поступово видаляти старі гілки, а з молодих формувати відповідну структуру.

Корисні властивості ягідної культури

Лікувальну цінність мають плоди тільки зеленого забарвлення. Багатий склад аґрусу визначає корисний комплекс, представлений вітамінами A, C, E, PP, групи B. Також у ньому містяться -мікро й макроелементи, органічні кислоти, харчові волокна, цукри. Калорійність ягід не перевищує 45 %, що визначає статус дієтичного продукту, використовуваного для схуднення.

Щоденна доза ягід (120 г), прийнята в кілька прийомів перед їдою, ефективно знижує тиск при початковій фазі гіпертонії. Також поліпшуються обмінні процеси в організмі, знижується кількість шкідливого холестерину. Результат лікування стає помітним через 2–3 місяці.

Корисно додавати стиглий аґрус до свого раціону людям, які страждають на серцево-судинні проблеми. Продукт очищає судинні стінки від бляшок, має кровоспинну дію. Серотонін, що входить до складу, протидіє депресії, активуючи «гормон щастя».

Протипоказання

Рекомендується дотримуватися помірності й обережності при вживанні стиглого аґрусу людям із хворим харчовим трактом, під час загострення захворювань. Не варто зловживати продуктом годуючим матерям, щоби попередити алергічний діатез у малюка.

Збір врожаю аґрусу: зберігання й перероблювання

Збирають плоди в суху погоду, переважно після висихання роси. Для перероблення і збереження використовують трохи недостиглі ягоди. Аґрус не має здатності дозрівати під час зберігання — зібрані плоди можуть зберігатися до 1 місяця за температури навколишнього повітря 0°С. Повністю дозрілий урожай зберігає свої смакові якості й товарний вигляд не більше 2 днів.

Ягоди можна консервувати, маринувати, готувати варення, компоти. Продукт зберігає поживну цінність під час заморожування, сушіння.