Поговоримо про важливі агрозаходи, які потрібно здійснити восени.

Хвойні рослини все частіше стали гостями присадибної ділянки. Причому висаджують їх як на великих садових просторах, так і для прикрашання невеликої території. Це пов’язано з тим, що хвойні не складні у догляді, а завдяки тому, що вони не втрачають декоративності цілий рік, їхня популярність серед садівників тільки зростає.

Зазвичай на присадибних ділянках саджають невибагливі види хвойних рослин: ялівці, тиси, сосни та, звісно, туї. Їх висаджують найчастіше великими групами для створення живоплоту, однак гарно виглядають вічнозелені і біля водойм або клумб. Як би ви не забажали виростити на своїй ділянці хвойні рослини, щоб вони залишалися дійсно вічнозеленими та здоровими, їм потрібен догляд. І хоча вони не вимагають занадто багато уваги, все ж підготовка хвойних до зими — важливий етап у догляді за цими рослинами. Від осіннього догляду залежить успішна зимівля рослин, їхній стан та подальша вегетація. Тому сьогодні поговоримо про важливі агрозаходи, які потрібно здійснити восени.

Від чого потрібно захищати хвойні рослини взимку

Для початку варто зазначити, що хвойні мають свої особливості вегетації у зимовий період, адже вона відрізняється від дерев, що скидають листя:

- Майже всі хвойники зберігають хвою, на відміну від листяних дерев, які в осінні місяці скидають листя.

- Чагарники й дерева не впадають у зимову сплячку тією мірою, в якій це роблять листяні. Сокорух у хвойних зберігається і взимку, хоч і сповільнюється.

- Правильна підготовка до зими хвойних рослин забезпечує яскравий і здоровий колір хвої взимку.

Деякі садівники помилково вважають, що підготовка хвойних рослин до зими — це багато зайвої роботи. Однак через таку помилкову думку хвоя потім жовтіє й буріє, обсипається, а рослини — втрачають декоративність. Хвойні рослини і так ростуть повільно, а через неправильний догляд — відстають у рості і можуть загинути.

В зимові місяці хвойні культури дуже вразливі і можуть постраждати в результаті несприятливих погодних умов. Відлига, сонце, перепади температури, важкий сніг та морози — усе це позначається на стані рослин. Від яскравого зимового сонця хвоя може жовтіти чи стати бурою. Мокра погода та недостатнє провітрювання через сніговий покрив можуть стати причиною розвитку грибкових захворювань. І це ще не кажучи про поламані вітром чи снігом гілки, адже це найбільш поширена проблема хвойних взимку.

Догляд за хвойними рослинами восени дозволить їм легше перенести зиму.

Підзимовий полив

Вологозарядний полив необхідний для того, щоб захистити рослини від пересихання ґрунту. Особливо, якщо зима видалася малосніжною. Оскільки в останні роки погода в Україні дуже непередбачувана в різні пори року, краще подбати про хвойні наперед.

Деякі хвойні дерева мають кореневу систему, яка росте глибоко в землю. Тому вони і потребують глибокого поливу. Крім того, ґрунт під дорослими деревами, що мають пишну і велику крону, навіть після рясного дощу часто залишається сухим. А якщо осінь не була щедрою на опади, ґрунт потрібно зволожити самостійно. Поливають хвойні восени, залежно від віку та розмірів рослини (від 30 до 80 л). Вологозарядний полив проводять у листопаді або на початку грудня. Особливо потрібен такий полив молодим рослинам, які посадили у цьому чи минулому році. Добре промочений ґрунт не так швидко промерзає. А значить рослини комфортніше перенесуть зимові негоди.

Поливати рослини під зиму найкраще за допомогою шлангу. Адже якщо у вас росте багато дорослих хвойних дерев, носити воду відрами буде тяжко і довго. Однак такий спосіб підходить, якщо ділянка рівна. Для території, що має ухил, рекомендується спосіб дощування.

Якщо ж опадів влітку та восени було достатньо, вологозарядний полив можна не проводити.

Захист хвойних від шкідників та хвороб

Щоб хвойні рослини вдало перезимували і багато років радували вас чарівним ароматом і насиченим забарвленням хвої, їм потрібен правильний догляд. Як і листяні культури, хвойні можуть хворіти і пошкоджуватися шкідниками. Останні полюбляють зимувати під корою або всередині листків хвої і навесні продовжують живлення листками чи іншими частинами хвойних рослин.

Що стосується хвороб хвойних, зокрема сосен, вони можуть вражатися шютте сосни. Восени на хвої помітні дрібні жовтуваті плями, а першою ознакою хвороби є пожовтіння кінчиків хвої. Навесні хвороба продовжує розвиватися, і хвоя стає червоно-бурого кольору. Найбільше страждають від шютте молоді рослини до 5-річного віку. В результаті поширення хвороби рослина може повністю загинути.

Пухирчаста іржа — ще одна хвороба, перші ознаки якої проявляються восени у вигляді жовтих плям на хвої. Біля основи хвоїнок кора здувається і стає оранжевого відтінку. Вражає хвороба різні види сосни — звичайну, веймутову, кедрову сибірську.

Для того, аби хвойні рослини не хворіли, їх потрібно профілактично обробляти засобами захисту протягом усього періоду вегетації. Чим же обробити хвойні восени? Для захисту використовують фунгіцид Гарт (із розрахунку 40-50 г на 10 л води) або Інферно (50-80 г на 10 л води). Препарат Гарт ефективний проти багатьох збудників хвороб, не потребує високої норми витрати та починає діяти одразу після обробки. Інферно — фунгіцид, що має додатковий акарицидний ефект. За сезон потрібно провести до 4-х профілактичних обробок, і останню — восени, коли ще тримається плюсова температура. Найкраще обробляти рослини вранці, якщо немає роси та вітру та за температури повітря 10-15 °С. Перед тим, як проводити обробку засобами захисту, потрібно прибрати сухі, поламані гілки, зіпсовану хвою та винести їх за межі ділянки.

Кілька порад, як вберегти від небезпечних хвороб хвойні рослини:

- Висаджуйте лише здоровий посадковий матеріал. Для цього радимо купувати його у перевірених розплідниках, а не “з рук”.

- Дотримуйтеся термінів посадки хвойних рослин.

- За перших ознак ураження видаляйте такі частини рослин та знищуйте.

Підживлення хвойних восени

У підготовці туй та інших хвойних до зими важливе місце займає підживлення рослин. І значну увагу слід приділити вибору засобів для підживлення. Адже, до прикладу, зі стимуляторів перед зимівлею можна використовувати лише ті, які стимулюють коренеутворення і вносити їх лише під корінь.

Що стосується основних елементів живлення (азот, калій, фосфор) і мікроелементів, потреба в них у хвойних відрізняється від листяних. Оскільки вони не скидають листя восени, азотні добрива хвойним потрібні у значно меншій кількості, ніж листяним породам. Якщо ж азоту буде забагато, це призведе до виникнення хвороб. Необхідна кількість калію і фосфору у хвойних теж відрізняється від плодових дерев, тому найкраще використовувати спеціальні добрива для хвойних, які вносять восени. Зазвичай такі комплекси не містять азот, зате мають необхідні мікроелементи для хвойних, такі як магній. Він покращує фотосинтез, в результаті чого хвоя набуває більш насиченого кольору та краще переносить зимові примхи погоди. Підживлення хвойних по листу восени проводять рідко.

Мульчування хвойних рослин

Зазвичай після посадки саджанців хвойних ґрунт навколо них мульчують. Однак восени замульчувати можна і дорослі рослини. Це допоможе згладити сильні перепади температури, затримати вологу після проведення поливу, пригнітити ріст бур’янів. Крім того, під мульчею покращується структура ґрунту.

У якості мульчі можна використати щепу, тирсу або кору. Навесні мульчу можна прибрати, щоб земля швидше прогрілася. Інколи мульчу замінюють ґрунтопокривними рослинами.

Обрізка та укриття хвойних на зиму

Під час підготовки хвойних рослин до зими їх можна обрізати. Звичайно, формуючу обрізку робити можна і влітку, але восени, до настання перших заморозків, туї, ялівець та інші хвойні також обрізають. Якщо до заморозків зробити це не встигли, краще відкладіть роботи до весни. Обрізати варто дорослі рослини, молоді насадження у перші кілька років життя не обрізають.

За необхідності, вкоротіть пагони, якщо це треба для укриття хвойних рослин на зиму або попередження обламування гілок під час снігопаду. Також видаліть сухі і поламані гілки, тобто проведіть санітарну обрізку.

Під час санітарної чистки рослин потрібно також видалити стару хвою. Скидання хвої — природний процес. Живуть хвоїнки 2-5 років, а потім поступово беруть меншу участь у фотосинтезі, старіють та жовтіють. Найстаріші хвоїнки знаходяться всередині крони, ближче до стовбура, тому не завжди помітні.

У природному середовищі хвойні самі скидають стару хвою, однак декоративним видам, які ростуть на присадибних ділянках, потрібна допомога садівника. Для чого потрібна чистка туї, ялівця та інших хвойних восени:

- Якщо не прочищати рослини регулярно, крона буде забита старими голками, що негативно позначиться не лише на естетичному вигляді рослини, а й здоров’ї. Забита такими голками крона гірше провітрюється.

- Відмерла хвоя стає розсадником грибкових хвороб, адже починає запрівати.

- Окрім хвороб, така хвоя є розплідником шкідників.

Невеликі хвойні із розлогою кроною пізньої осені зв’язують. Це захистить окремі гілки, щоб вони не поламалися під великим шаром снігу.

Після проведення основних агрозаходів щодо підготовки хвойних до зими, їх укривають. Робити це для дорослих рослин не потрібно, однак молоді у перші кілька років після посадки рекомендується все ж накрити для захисту від низьких температур. Роботи проводять із настанням стійких морозів, оскільки навіть ніжні види хвойних втримують температуру до -5 °C. Це може бути листопад або ж початок грудня.

Як потрібно укривати хвойники на зиму? Важливо правильно підібрати укривний матеріал для таких рослин, оскільки процес фотосинтезу хвої відбувається навіть взимку. Тому укривати рослини потрібно таким матеріалом, який пропускає сонячне світло. Зазвичай для цього використовують спанбонд або мішковину. Ні в якому разі не використовуйте поліетилен як укривний матеріал. Він не пропускає повітря і створює умови для розвитку шкідливих бактерій та грибка.

Посадка і пересаджування рослин восени: як і коли

Осінь — це не лише час для підготовки хвойних дерев та чагарників до зими. Зараз сприятливий період, щоб посадити нові вічнозелені рослини на ділянці. Найкраще висаджувати рослини, коли настає період спокою. В Україні краще це робити у жовтні або листопаді (залежно від кліматичних особливостей у вашому регіоні). А от великі ялинки висаджують навіть взимку.

Під час підготовки території під посадку хвойних рослин її можна також обробити гербіцидом суцільної дії Антибур’ян за умови, що температура не нижча +12 °C. Препарат знищує більше 300 видів одно- та багаторічних бур’янів і при цьому не накопичується у ґрунті. Обробки потрібно проводити за безвітряної погоди без опадів на початку активного росту бур’янів.

Для початку потрібно підготувати посадкові ями приблизно за 3 тижні до посадки. Вони мають бути широкі (не менше 70 см в діаметрі) та глибокі (близько 1 м). Дно ями потрібно зробити дренованим, виклавши шар щебеню. Далі викладають ґрунтовий субстрат із торфу, лісової землі та піску. Також перед посадкою яму слід підживити. Як посадити саджанець хвойних:

- Перемістіть саджанець у підготовлену яму разом із грудкою землі.

- Розмістіть його так, щоб шийка була на рівні із землею і не закривалася.

- Засипте яму і полийте саджанець. Коли вода вбереться і ґрунт ущільниться, саджанець можна замульчувати.

- На зиму хвою потрібно укрити для захисту від морозів і сонячних опіків.

- Висаджувати карликові види хвойних слід на відстані 30-35 см, високі рослини — 50-70 см.

Не дивлячись на те, що хвойні рослини досить невибагливі та пристосовані до вирощування у наших широтах, усе ж без належного догляду перезимувати їм набагато тяжче. Підготовка хвойників до зими не наймає надто багато часу. Якщо на присадибній ділянці ростуть і плодові дерева, догляд за багаторічниками можна поєднати. Виконавши всі важливі агрозаходи восени, ви забезпечите хвойним рослинам успішну зимівлю, щоб вони якомога довше залишалися здоровими, мали насичений колір хвої та яскраво виражений аромат.