Цікава зовні, корисна всередині — це брюссельська капуста, вирощування якої у наших краях поки що не настільки популярне, як у Канаді або Західній Європі. Але справжнім городникам це колись хіба стояло на заваді? Брюссельська капуста дуже корисна, адже містить велику кількість вітаміну С, А, групи В, а також клітковину й залізо. А ще це низькокалорійний продукт, який є джерелом фолієвої кислоти.

Невеликі за розміром качанчики капусти тушкують з іншими овочами, запікають із м’ясом і навіть їдять сирими. Захотілося спробувати? Тоді почнімо з вирощування брюссельської капусти.

Опис культури

Давайте почнемо з невеликого опису брюссельської капусти, щоб усі розуміли, з чим маємо справу. Цей різновид капусти виведений порівняно недавно у Брюсселі, звідки й назва. Брюссельська капуста утворює досить високе стебло (60 см), на якому формуються невеликі головки діаметром 2,5-5 см.

Брюссельська капуста — дворічна рослина. В перший рік утворюється стебло з невеликими листками. В пазухах листя і розвиваються качани. На другий рік рослина квітне і зав’язує насіння.

Як і коли сіяти насіння капусти на розсаду

Найкраще брюссельська капуста росте в місцях з помірним кліматом і довгою теплою осінню, оскільки має тривалий вегетаційний період. При цьому культура холодостійка, насіння може проростати навіть за температури 5 °C. Однак оскільки в Україні довга тепла осінь трапляється хіба що на Півдні, краще сіяти насіння культури на розсаду. Також краще обирати ранні сорти та гібриди культури, термін вегетації яких складає приблизно 130 днів.

Сіють насіння на розсаду протягом березня. Для цього насіння культури краще обирати у спеціалізованих магазинах, а не збирати самостійно. Ґрунтосуміш для розсади можна взяти таку ж, як і для білоголової капусти. Для того, щоб насіння краще і швидше зійшло, попередньо його можна замочити у препараті Авангард Стимул. Це добриво на основі стимуляторів росту, яке допомагає підвищити схожість насіння та енергію проростання. У робочому розчині замочіть насіння на 3-4 години, потім наповніть ємності для розсади поживним субстратом, розподіліть рівномірно насіння, зверху насипте невеликий шар землі і накрийте плівкою.

Догляд за розсадою

До того, як з’являться сходи (а це стається через 5-7 днів), зволожуйте ґрунт із пульверизатора і регулярно провітрюйте посіви. Місце для розсади знайдіть добре освітлене і тепле (однак дуже високі температури також не підуть на користь). Температура вдень повинна бути 16-18 °C, близько 7 °C вночі.

Якщо сіяли насіння брюссельської капусти в загальну ємність, у фазу 2 справжніх листки розсаду треба пікірувати. Будьте обережні з корінчиками рослин під час пересаджування, щоб не пошкодити їх. Це стосується і пересаджування на постійне місце — потрібно дістати розсаду разом із грудкою землі зі стаканчика і так пересадити.

Під час вирощування розсади важливо слідкувати за вологістю ґрунту та розпушувати його. При цьому не допускайте застою води, щоб не викликати загнивання коренів. Поливають рослини водою кімнатної температури. Після пікірування розсаду можна підживити мінеральними добривами.

Коли пересаджувати рослини на грядку

Висаджують розсаду на постійне місце приблизно через 2 місяці, тобто, протягом травня, коли мине загроза заморозків. До цього за два тижні почніть загартовувати розсаду. Виносьте рослини на балкон або веранду спочатку ненадовго, але поступово збільшуйте час перебування рослин на свіжому повітрі, щоб вони адаптувалися до природних умов. В ідеалі перед самим пересаджуванням рослини повинні знаходитися на балконі всю добу.

Перед самим пересаджуванням розсади кореневу систему радимо замочити у розчині препарату АС-Селектив для захисту рослин від комплексу ґрунтових і наземних шкідників. А також додати добриво Авангард NPK + M/E Овочеві. Добриво забезпечує рослини потрібними елементами живлення, підвищує їхню стійкість до несприятливих погодних умов та стресів. Після того, як висадите рослини, залишок добрива розведіть у 10 л води і полийте капусту.

Місце, де буде рости брюссельська капуста, повинно добре освітлюватися протягом усього дня, а ґрунт — мати нейтральну кислотність. Гарними попередниками для культури будуть сидерати, картопля, бобові, цибуля. А от після хрестоцвітих висаджувати капусту не варто.

Особливості вирощування брюссельської капусти

Хоча на перший погляд здається, що вирощувати незвичну для себе культуру складно, насправді агротехніка брюссельської капусти не сильно відрізняється від звичної нам білоголової. Що включає догляд за культурою:

· Регулярне видалення бур’янів.

  • Полив і розпушування ґрунту.
  • Проведення підживлень.
  • Захист від шкідників та хвороб.

Щоб зменшити кількість бур’янів та утримати вологу в землі, міжряддя можна замульчувати сухою травою або тирсою.

Приблизно за три тижні до збирання врожаю потрібно прищипнути верхівку стебла і обрізати розеткове листя. Так головки наберуть більший об’єм. Залежно від сорту на рослині утворюється від 20 до 70 качанчиків. Збирати їх можна поштучно в міру їхнього дозрівання. Або дочекатися, коли дозріють всі, і зрізати рослину. Якщо плануєте зберігати брюссельську капусту довгий час, найкращий спосіб для цього — заморожування.

Якщо до вересня качанчики ще не з’явилися, не поспішайте викопувати рослини. Брюссельська капуста продовжує розвиток до пізньої осені і здатна витримувати короткочасні заморозки до -5 °C.

Що стосується хвороб та шкідників, пошкоджуватися брюссельська капуста може тими ж шкідниками та хворобами, що й інші капустяні культури: попелицею, хрестоцвітими блішками, совкою, несправжньою борошнистою росою. У разі появи шкідників на капусті потрібно застосувати інсектициди: Ато Жук (1-1,5 мл на 3-5 л води) або Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води).

Також потрібно дотримуватися агротехніки культури, вчасно проводити підживлення та видаляти бур’яни, особливо із родини капустяних.

Якщо ви ніколи не вирощували брюссельську капусту, бо хвилювалися, що ця культура дуже примхлива, радимо відкинути страхи і спробувати. Це дуже корисний овоч, харчова цінність якого вища, ніж у інших видів капусти.