Сливи дуже популярні в садах, бо добре ростуть в більшості регіонів. А от шкідники сливи і боротьба з ними – щороку актуальна тема в розмовах садівників. Комах, які зазіхають на цю культуру та плоди – хоч загати роби. А що більше дерев, то важче контролювати популяції шкідників.

Тим більше, що комахам паркани не указ, якщо дерево їм до вподоби, то вони оселяться там надовго, якщо нічого не робити. Як наслідок – гори падалиці попід деревами, хмари метеликів та розпач від втрати урожаю. І ще б знати, які ураження від яких шкідників!

Нижче в статі я розповім, які шкідники сливи існують та як з цією напастю боротися.

Попелиця на сливі – як знищити

Слива дуже вразлива до попелиці: молоді гілки вкриваються колоніями попелиці настільки ж масово, як і троянди. Яйця шкідників зимують у бруньках, навесні з них вилуплюються комахи і починають живитися соком рослини. Часто супутниками попелиць стають мурахи – вони живляться їхніми солодкими виділеннями й люто захищають своїх «корівок», і якщо їх не позбутися, проблема з попелицями виникатиме знову і знову.

Крім того, що пагони вкриваються липким нальотом, скручуються і засихають, під удар потрапляють також квіткові зав’язі, тому сливочок ви точно недорахуєтеся. Також липкий наліт – хороше середовище для розвитку грибків.

З попелицями починають боротися якомога раніше навесні, інакше дерево може дуже сильно постраждати. Перелік засобів для знищення попелиці на сливі:

- сечовина (500–700 г на 10 л води); можна поєднувати її з 300 г мідного купоросу на відро води;

- 3% бордоська рідина;

- залізний купорос (500 г на 10 л води);

- комплексні препарати від шкідників.

Обробку навесні проводять принаймні два рази – до розпукування бруньок та по бруньках, які починають розпукуватися. Як я писав вище, побороти попелицю можна, позбувшись мурах у саду. Проти мурах у саду я раджу розкладати принади Антимураха між деревами та на стежках комах. Роблять це одночасно з обприскуванням від попелиці та інших шкідників.

Знайомтеся: шкідники сливи

Шкідників у сливи багато: ненажерливі комахи полюбляють солодкі плоди й соковиті листочки.

Сливова плодожерка – гусениці червоного кольору, 1–1,5 см. Личинки зимують під корою та в листяній підстилці. Навесні вони перетворюються на коричневих невеличких метеликів із сірими плямками на крильцях. Протягом літа метелики відкладають яйця в недозрілі плоди слив, які після нашестя шкідників обсипаються. Для профілактики дерева від плодожерки необхідно періодично просапувати ґрунт, де можуть залишатися лялечки та яйця шкідників, а також обприскувати дерева навесні.

Смугаста міль – ще одна любителька солодких плодів. Цей маленький метелик літає вночі та відкладає яйця на нижньому боці листя слив. За два тижні гусені уже повністю ласують листям, бруньками та плодами, при чому в останніх оселяються в ядрі кісточки. Друге покоління молі в кінці літа прогризає листя та ходи під корою, де і зимує. Уражені гілки вирізають, щоб не допустити поширення шкідника по всьому дереву.

Полюбляють сливу й жуки. Наприклад, грушевий трубкокрут – зеленувато-синій жучок-довгоносик, який скручує листя в трубочки. Або ж коричневий непарний короїд, який робить ходи в корі молодих деревець. В цих же тунелях личинки й зимують. Уражені сливи хворіють і дають мало плодів.

Тепер про те, як обробляти сливу від шкідників. Навесні до розпускання бруньок дерева слід обприскати комбінацією препаратів Гарт 30 г + Захват Ойл 150–200 мл на 10 л води. Я раджу проводити таку обробку для всіх видів плодових дерев, про що детальніше пишу тут.

Далі обробляють кожні два тижні сумішшю препаратів від шкідників та хвороб у такі періоди: до розпукування бруньок, перед цвітінням, після цвітіння, утворення зав’язі та зелені плоди. Так ви знищите шкідників на різних фазах розвитку. Через раз використовуйте препарати широкого спектра дії АТО Жук, Антиколорад Макс, Антигусінь, Жук OFF. Перевага таких препаратів у тому, що кожен з них діє одразу на декількох шкідників, і вам не потрібно визначати, яка саме комаха шкодить вашим деревам.

Слива – чудове дерево, яке варте того, щоб за ним доглядали. Її плоди не поступаються за користю та смаком абрикосам, персикам, вишням. А компоти зі слив взимку – чим не делікатес, приготований із власного врожаю! А пиріжки зі сливовим повидлом? Всього цього може не бути без якісного догляду та ретельної обробки від комах шкідників. Використовуйте перевірені безпечні препарати та насолоджуйтеся плодами своєї праці!