У середині літа мене часто запитують, чому обпадають плоди сливи і чи не є причиною хвороби сливи. Слива доволі часто хворіє й дуже поширені хвороби для неї – моніліоз, клястероспоріоз та інші.

У багатьох кісточкових схожі захворювання, тому якщо на сливі ви побачили якісь підозрілі ознаки – плями на листі, зморшкуватість або скручування листя, це сигнал до того, щоб перевірити всі кісточкові дерева. Нижче у статті спробуємо розібратись, що можна зустріти на сливових деревах та як захистити їх від інфекцій.

Хвороби сливи

Моніліоз (моніліальний опік і плодова гниль) – найпоширеніша грибкова хвороба кісточкових. Збудник хвороби зимує в корі та засохлих плодах. Ознаки – різке всихання гілок із квітками й листям буквально за пару днів. Зовні хворі гілки мають такий вигляд, наче їх ошпарили окропом. Потім із появою плодів на них з’являється гниль спершу у вигляді дрібної плямки, яка з часом розростається і вкривається білими крупинками. Якщо до грибкової інфекції приєднуються ще й шкідники, які розносять спори грибка по здорових плодах, то зараженість моніліозом і втрати урожаю можуть сягати 90%.

Клястероспоріоз (дірчаста плямистість) – грибок, після якого залишаються численні дірки на листі сливи. Збудник активізується після дощів. Грибок призводить до утворення виразок і тріщин на корі, тому камедетеча часто є сигналом початку клястероспоріозу. Також його допоможуть визначити липкі бруньки та молоді пагони. На плодах утворюються виразки з камеддю, які всихають, твердіють й обсипаються.

Кишеньки сливи – грибкова хвороба, яка перетворює плоди сливи на «шкарпетки» – в’ялі мішечки без кісточок. Якщо такі спотворені сливочки залишити висіти на гілках до наступної весни, вони стануть розсадниками грибка для здорових дерев. Хвороба проявляється навесні з появою плодів.

Шарка (віспа) – вірусна хвороба, яку можна розпізнати навесні за світло-зеленими плямами на листі (як при хлорозі). На плодах утворюються темно-зелені плями, іноді з некротичним візерунком, які з часом западають всередину і грубішають. Такі сливки дають спотворені плоди, що передчасно обсипаються. На жаль, лікування від вірусних хвороб не існує. Вихід – посадити стійкі сорти, а хворі дерева спалити подалі від ділянки.

Іржа – грибок, який легко впізнати за великими рудими плямами, що швидко розростаються. Листя масово опадає, рослина ослаблюється й часто вимерзає взимку.

Кокомікоз – хвороба, через яку листочки на сливі вкриваються коричневими цяточками і жовтіють. На нижньому боці можна побачити білий наліт. Небезпека цього грибка в тому, що через масове обпадання листя дерево входить в зиму ослабленим і часто підмерзає. Плоди також страждають, не розвиваються й обпадають.

Більше про хвороби плодових дерев можна прочитати тут.

Чим обробляти

Нічого хорошого в такому «асортименті» грибків на сливових деревах немає. Хвороби сливи здатні знищити більшу частину врожаю. Тому подумати про захист треба ще рано навесні або восени. Крім того, навіть одна заражена слива щедро «одарить» інші плодові дерева спорами грибків, тому так важливо обробляти рослини для профілактики.

Перше обприскування проводять при перших градусах тепла 3% бордоською рідиною. Потім обприскайте набряклі бруньки (фаза «зелений конус»), а перед та після цвітіння – 1% бордоською рідиною. Також можна обробити 1% розчином залізного купоросу (100 г на 10 л води), який не лише знищує спори багатьох грибків, а й підвищує імунітет наших дерев.

Якщо братися до захисту слив від хвороб з усією відповідальністю, до народних засобів додайте препарати. Чудово спрацює також поєднання препаратів від шкідників і хвороб в одному розчині.

До розпускання бруньок – Захват Ойл, 1,5–2% розчин + Гарт, 30 г на 8–10 л води.

Розпукування бруньок (фаза «зелений конус») – Страж, 3 мл + Антиколорад Макс, 2-2,5 мл на 5–8 л води.

Кінець цвітіння – Страж, 3 мл + АТО Жук, 1,5-2 мл на 5–8 л води + прилипач Тандем, 10–15 мл на кожні 10 л води.

Ріст плодів – Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл на 5–8 л води.

Ріст плодів (через 2 тижні) – Захисник, 15 мл + Антиколорад Макс, 2,0–2,5 мл на 5–8 л води.

Під час достигання плодів – Страж, 3 мл на 5–8 л води + прилипач Тандем, 15 мл на кожні 10 л води.

Після збирання врожаю – Гарт, 30 г + АТО Жук, 1,5 мл на 5–8 л води.

Дбайливий господар завжди звертає увагу на хвороби сливи й намагається вберегти та вилікувати дерево. Лише тоді дерева не тільки даватимуть здоровий щедрий урожай, а й не заражатимуть інші кісточкові дерева в саду. Інколи ретельної обробки протягом одного-двох сезонів достатньо, щоб гарантувати здоров’я саду на довгі роки.