Персик хоч і вважається південним деревом, однак селекціонери вивели безліч районованих сортів для більшості регіонів України. Персикові дерева чудово себе почувають у північних областях України, де не так багато сонця, проте його вистачає для плодоношення цих сортів.

І ось майже кожен садівник, який купив і посадив у себе персик, на другий-третій рік стикається з незрозумілим закручуванням листя – хворобою кучерявість листя персика.

Зазвичай хвороба починається навесні, листя стає спочатку жовтим, а пізніше червоним, скручуючись і утворюючи здуття, немов всередині нього оселилися шкідники. Таке листя далі не росте, сохне й обпадає. Така ж доля спіткає бутони і квіти, і вже до кінця травня половина дерева може стояти повністю лисою...

Звідки береться кучерявість листя персика

Кучерявість персика – одна з найпоширеніших хвороб цієї культури. Грибкова хвороба не тільки знищує листя і врожай, а й пошкоджує гілки, внаслідок чого взимку більшість заражених пагонів гине, а вцілілі наступної весни мало цвітуть і не дають плоди.

Грибкова інфекція, яка викликає кучерявість листя, локалізується під корою, особливо у тріщинах, під лусками бруньок. Грибок активізується у холоді та вологому середовищі, за два тижні до розпускання бруньок. Найсприятливіші умови розвитку хвороби: температура 6-8 °С тепла, вологі ночі.

Найчастіше грибок атакує ніжні молоді листочки, які ледь-ледь почали розпускатися.

Також грибок швидко поширюється, якщо персик росте у важкому вологому ґрунті. Тож утримуйтесь від щедрого поливу принаймні на чорноземі чи глиноземі з підвищеною кислотністю. Добре послужить для розкислення ґрунту попіл або засівання пристовбурного кільця білою конюшиною.

Детальніше про кислотність ґрунтів та методи їхнього розкислення читайте тут.

Заходи боротьби з кучерявістю персика: народні та професійні засоби

Вилікувати кучерявість персика не легше, ніж, наприклад, фітофтороз на пасльонових культурах. По-перше тому, що спори грибка сидять в малодоступних місцях, тому важливо проводити обробку вчасно і кілька разів. Найперша обробка – щойно зійде сніг і температура буде не нижче 5° С.

Лікування народними засобами зводиться до обприскування бордоською рідиною: розчинити 300 мідного купоросу й 300 г негашеного вапна у 10 л води з прилипачем, наприклад, господарським милом. Обов’язково таку саму обробку слід робити восени, у вересні-жовтні до дощів.

На жаль, хвороба дуже чіпка, тож дуже важливо вирізати на дереві всі хворі пагінці із закрученим листям.

Окрім народних, також існують професійні протигрибкові препарати від кучерявості персика.

Я раджу препарати Гарт (30 г на 10 л води) з додаванням екопрепарату Захват Ойл (150 мл на 10 л води) для обприскування ранньої весни по сплячих бруньках, відразу після обрізки дерева.

Під час розпукування бруньок та в період цвітіння обприскайте дерево препаратом Страж – 3 мл на 5 л води. Збирати врожай після цього препарату можна через 30 діб. Зазвичай Стражем достатньо обробити двічі за сезон з інтервалом 14 днів. А от Гартом можна обробляти до 4 разів протягом року – це залежить від важкості перебігу хвороби на вашому дереві. Останню обробку проводять восени через три тижні після збору врожаю.

Таке обприскування можна проводити як профілактично, так і як лікування за перших ознак хвороби.

Я використовую різні препарати впродовж одного сезону, щоб збудники хвороб не звикали до препаратів, а значить, ефективність від їхнього застосування була вищою!

Користь професійних препаратів в їхній комплексній дії: обробляючи від кучерявості листя, ви попутно позбуваєтеся ще кількох інших інфекцій. Можна також вдатися до народних засобів, проте їхня ефективність досить низька. Але головне важливо пам'ятати, що своєчасний огляд і обробка дерев персика гарантує здорове дерево, яке дасть хороший урожай.