Хвороби персика та їх лікування – це питання, які хвилюють кожного, хто вирішив посадити це плодове дерево у себе в саду. Це південна рослина, яка любить багато сонця й тепла. При вирощуванні персика на чорноземі, який досить добре затримує вологу, важливо знати про грибкові хвороби персика, якими часто уражаються дерева в холодні ночі після дощів.

Нижче у статті я розповім, які хвороби персика трапляються найчастіше у наших садах і чому обробку дерев слід починати, щойно зійде сніг і повітря прогріється до 5 °С. Також раджу відразу запастися препаратами широкого спектра дії проти хвороб, передусім мідьвмісними.

Моніліоз персика

Моніліоз – дуже заразне грибкове захворювання, яке за кілька днів уражує сади з кісточковими культурами. Нарівні з абрикосами та сливами страждає і персик. Одного ранку вийшовши на ганок, господарі із жахом помічають, що частина гілок плодових дерев всохла разом із листям та зав’яззю, наче хтось хлюпнув на них окропом. Не раз доводилося чути від старожилів, що такі ознаки – «справа рук» приморозків, от гілки й загинули. Насправді, приморозки тут ні до чого: так уражає гілки моніліоз, спори якого розносяться вітром на великі відстані. Від хвороби також деформуються та гниють плоди. Таку хворобу інакше називають моніліальним опіком.

Моніліоз важко вивести з дерева, тому сильно уражені рослини слід знищити, інакше наступного року втрати будуть ще більші. Проте добре діє профілактика проти моніліозу, головне вчасно обробити дерева. Обприскування проводять двічі – по бруньках, що розкриваються, та після цвітіння.

Кучерявість персика

Кучерявість персика – найпоширеніша грибкова хвороба персика, яка вражає листя. Від неї листя скручується, вкривається бульбочками, стає хвилястим. Плоди не розвиваються або дрібнішають й обсипаються. Згодом всихають гілки.

Для попередження хвороби рекомендую обробляти дерева ранньої весни й до початку наливання плодів. Також важливо обприскати персик і восени.

Більше про кучерявість листя персика, препарати та лікування цієї хвороби читайте тут.

Борошниста роса

Борошнисту росу на персику легко впізнати за білим нальотом на листі, молодих гілочках та плодах. Спори активізуються у квітні, а пік хвороби припадає на липень, коли температура сягатиме 28–30 °С. Листки від хвороби згортаються у човники, а на плодах утворюються численні білі плями зі спорами. Що більше молодих пагонів на персику, то активніше розвивається грибок. Згодом уражене листя обпадає, верхівки оголяються.

Плоди на хворому дереві не визрівають або дуже програють у смаку. Хворі гілки можуть вимерзнути взимку, тому рекомендую їх обрізати з осені. Обробку проти цього захворювання проводять після цвітіння.

Клястероспоріоз персика та його лікування

Клястероспоріоз ще називають дірчастою плямистістю, бо хвороба проявляється світло-коричневими плямами з червонуватою облямівкою на листі, які згодом засихають, тріскаються та обсипаються.

Деревина персика вкривається помаранчевими глянцевими плямами, кора тріскається і з’являється камедь. Якщо вчасно не видалити уражені клястероспоріозом гілки й не обробити дерево, згодом персик може загинути. Особливо небезпечна ця хвороба на молодих саджанцях. Від клястероспоріоза дерево обробляють профілактично та з лікувальною метою протигрибковими препаратами.

Цитоспороз

Цитоспоріоз також сильно вражає усі частини персика. Проявляється хвороба коричневими плямами на корі. Щойно побачите ці ознаки, відразу виріжте уражені гілки принаймні з 10 см здорової частини. Якщо не вжити цих заходів, згодом із деревом можна буде попрощатися. Для попередження хвороби треба дотримуватися правил обрізки й не залишати «пеньків» над вічком чи відгалуженням. Також при повному видаленні гілки зрізуйте її лише на кільце, а всі відкриті рани обробляйте садовим варом.

Чим обробляти персик

Оскільки грибкові спори зимують під корою, обробка дерев передбачає кілька підходів із застосуванням розчинів високої концентрації. Так, бувалі садівники колись порадили, і я в цьому переконався у своєму саду, що кропити слід 4% розчином бордоської рідини (400 г мідного купоросу та 400 г негашеного вапна).

Зазвичай обприскують ранньої весни до розпускання бруньок і у фазу «рожевий бутон», а також після цвітіння.

Для гарантованого захисту персика від більшості грибкових хвороб раджу обприскувати сумішшю препаратів Захват Ойл 150–200 мл + Гарт 30 г – на 10 л води до набрякання б руньок. Цього розчину має вистачити на 2–3 молодих дерева або на 1–2 дорослих. Препаратом Гарт можна обробити також через 2–3 тижні після збору урожаю.

До та після цвітіння дерева обробляють препаратом Страж 3 мл на 5–8 л води, у період зав’язування плодів – препаратом Самшит 3–4 мл на 5–8 л води, а під час росту плодів – препаратом Захисник 30 мл на 5–8 л води. До них раджу додавати прилипач Тандем (10–15 мл на 10 л води), який підсилює ефективність дії фунгіцидів шляхом подовження їх дії. 

Це системні протигрибкові препарати, які добре підходять для профілактики та лікування хвороб. Лише три-чотири обробки – і ваше серце спокійне за майбутній врожай та здоров’я рослин!