Персик – дерево теплолюбне, проте селекціонери вивели чимало районованих сортів і для північних областей. Правильний догляд за персиком – запорука того, що дерево плодоноситиме багато років. Нижче я розповім, як зробити так, щоб дерево добре себе почувало у вашому саду.

Догляд за персиком навесні

Найперше, що потрібно зробити рано навесні – обприскати персик від грибкових хвороб, і передусім – від кучерявості листя. Першу обробку проводять, коли повітря прогріється до 5 °С. У цей час починають активізуватися спори грибка, тому обприскування уповільнить їхній розвиток. Зазвичай до розпускання бруньок застосовують 3% бордоську рідину або спеціально розроблені для цього препарати Гарт +Захват Ойл.

Обробку проводять двічі – до розпускання квітів і після цвітіння, використовуючи 1% бордоську рідину або більш потужний препарат Страж.

Про інші засоби для обробки персика, включаючи народні, читайте тут.

Детальніше про хворобу кучерявість листя та як її лікувати, читайте тут.

Один раз на 2–3 роки підживлюйте персик при весняному обкопуванні. Під одне дерево вносять 50–60 г аміачної селітри або сечовини.

Третій крок у догляді рано навесні – обрізка для формування крони та видалення вимерзлих гілочок. Обрізку проводять після набубнявіння бруньок та до цвітіння.

До рясного цвітіння та плодоношення персик потрібно добре поливати: до цвітіння приблизно 2–5 відер залежно від розміру дерева. Оскільки ця культура боїться застою води біля кореня, зважайте на склад ґрунту. Якщо ґрунт важкий і добре затримує вологу, то за відсутності дощів до кінця травня дерево можна не поливати. Якщо ґрунт легкий і пухкий, структурований – обов’язково поливайте, щоб добре зав’язувались плоди. Також нестача води впливає на цвітіння: квіти такого дерева будуть не такими ароматними й не зможуть привабити більше бджіл, отже запилення й наступне плодоношення буде слабким. Після поливу обов’язково трохи просапайте та замульчуйте пристовбурні кола, щоб поверхневі корені персика не дуже постраждали від спеки. За сезон достатньо поливати дерево чотири рази.

Що робити із персиком влітку?

Протягом літа слід продовжувати полив, поки не почнуть наливатися плоди, потім полив потрібно зупинити, інакше рум’яні персики достигатимуть із тріщинами та гниллю.

По зелених плодах можна обробити дерево препаратами від хвороб та шкідників: попелиці, плодожерки, парші, плодової гнилі (моніліозу).

Ідеальним варіантом є обробка сумішшю препаратів Антигусінь + Самшит, де перший препарат знищує та попереджує нашестя плодожерок, попелиць, молі та інших шкідників, а другий служить для профілактики та лікування хвороб персика.

Якщо шкідники чи хвороби вже є, то обробку необхідно повторити через 7–10 днів.

Хвороби персика я описую в окремій статті, з якою можна ознайомитись за посиланням.

У липні проводять пінцировку: прищипування кінчиків молодих гілочок. Ця процедура сприяє збільшенню врожаю наступного року.

Також важливо зменшити кількість плодів, що зав’язались, щоб гілки не зламалися під вагою плодів. Зазвичай залишають до 10 персиків на гілці або по 1 плоду на 10 см.

Удобрюють персик влітку позакореневим підживленням – обприскуванням мінеральними добривами (на 10 л води 100 г водної витяжки суперфосфату та 50 г сірчаного калію).

Догляд за персиком восени

Восени персик знову обрізають, прибираючи вертикальні гілки. Також вкорочують горизонтальні цьогорічні прирости, щоб уже наступного року отримати на них врожай, якщо не робили прищипування. Крім цього, видаляють хворі та поламані гілки, омолоджують старі, обрізаючи їх на бічне розгалуження.

Під час осіннього перекопування вносять також добрива (по 50 г суперфосфату та калійної солі) та один раз на 2 роки вносять перегній. Не забувайте, що після підживлення дерева слід добре полити, щоб вони скоріше зміцнили до морозів та холодного вітру.

Стовбури персика восени раджу побілити, щоб захистити від опіків взимку та знищити зимуючих у корі шкідників. Крони молодих дерев захищають агроволокном або папером, не забуваючи, що перед відходом дерева у зимній спокій необхідно обов’язково провести обробку від грибкових хвороб та зимуючих шкідників бордоською рідиною або спеціальними препаратами (Гарт).

Якщо ваші персики в саду политі, підживлені, з правильно обрізаними та обробленими гілками – врожай соковитих рум’яних фруктів не змусить себе довго чекати!