У Китаї нектарин відомий близько 2000 років, тому вважати його гібридом персика і сливи не зовсім правильно. Нектарин – це підвид персика, який має дуже щільну м’якоть та гладеньку шкірку. Нектарини цінують за високу товарність – плоди добре витримують транспортування, зберігаються краще за персики, а на смак нагадують сливу.

Нектарин має безперечні переваги перед класичним персиком: більшу стійкість до хвороб, шкідників, морозів.

Ранні сорти нектарина

Оскільки нектарини достигають зазвичай під кінець літа, ранніми вважаються сорти, якими можна ласувати вже в липні. Нижче в статті я розповім про кращі сорти нектарина в Україні.

Хоней Хейвен – американський сорт, який достигає в середині липня. Плоди яскраво-червоні, великі, вагою 180–200 г. М’якоть жовта, щільна, соковита. Сорт має середню стійкість до хвороб, високу – до морозів.

Біг Фаєр – американський сорт, який достигає в середині липня. Плоди округло-овальні, темно-вишневі, великі, масою 250–350 г. М’якоть жовта, дуже солодка, соковита. Сорт товарний, транспортабельний, стійкий до морозів.

Донат – середньоранній італійський сорт, достигає в кінці липня. Плоди – інжирні, сплюснуті, темно-червоні, великі, до 10 см в діаметрі та масою до 120 г. М’якоть біло-кремова, щільна, солодка, кісточка маленька. Морозостійкість сорту висока.

Ванг-8 – американський ранній сорт, достигає в другій половині липня. Плоди темно-червоні, великі, круглі, масою 150–190 г. М’якоть жовта, щільна, кисло-солодка. Сорт стійкий до хвороб та морозів.

Біг Топ – середньоранній американський сорт, достигає в кінці липня – на початку серпня. Плоди круглі, насичено-червоні, масою 150–200 г. М’якоть темно-жовта, біля кісточки червонувата, з медовим присмаком. Сорт витривалий, морозостійкий.

Нектарин: сорти пізні

Старк Ред Голд – середньопізній американський сорт, достигає в середині серпня. Плоди жовто-червоні, великі, круглі, масою 180–200 г. М’якоть жовта, щільна, солодка, добре відділяється від кісточки. Сорт врожайний, морозостійкий.

Алітоп – італійський середньопізній сорт, достигає в середині серпня. Плоди округло-продовгуваті, червоні, великі, масою 160–250 г. М’якоть жовта з червоними прожилками, щільна, солодка.

Світ Леді – пізній італійський сорт, достигає в кінці серпня – на початку вересня. Плоди яскраво-червоні, круглі, великі, масою 220–300 г. М’якоть жовта, щільна, солодка. Сорт стійкий до хвороб.

Фентезі – американський пізній сорт, достигає в першій декаді вересня. Плоди круглі, оранжево-жовті, з червоним рум’янцем, великі, масою 160–180 г. М’якоть жовта, червонувата під шкіркою, солодка, соковита. Сорт вважається одним із найсмачніших. Дерева витримують середні морози.

Леді Еріка – пізній італійський сорт, достигає в кінці серпня – на початку вересня. Плоди округло-продовгуваті, з червоним рум’янцем, великі, масою 190 г. М’якоть солодка, жовта, червонувата біля кісточки, добре від неї відділяється. Сорт стійкий до хвороб.

Обираючи нектарин, сорти України чи зарубіжні, обов’язково звертайте увагу на підщепу саджанця. Для більшості районів підійдуть нектарини, щеплені на абрикосі, персику чи мигдалі. Також важливий ґрунт при виборі сорту. Так, якщо ґрунт важкий, краще шукати саджанця, щепленого на сливі чи аличі. Ця ж порада застосовується при окуліруванні нектарина.