Кожен садівник, який вирощує яблуні, може впевнено розповісти, як зберігати яблука на зиму. Але я з досвіду знаю, що чимало господарів допускають дрібні помилки в зберіганні та втрачають частину врожаю фруктів.

Пам’ятайте, що успіх зберігання яблук великою мірою залежить від термінів збору врожаю та акуратного зривання плодів з дерева. Вважається, що яблука, зірвані на 3–5 днів пізніше оптимального терміну (тобто більш стиглі), зберігаються на 2–3 місяці менше! Надто зелені, рано зірвані яблука теж довго не зберігаються.

Як же збирати врожай зимових сортів яблук, щоб вони долежали до весни і навіть більше (до 9 місяців)? Про це в статті далі.

Правила збору яблук

Зберігання яблук на зиму буде довготривалим, якщо вони зірвані злегка недозрілими. Існує кілька ознак, за якими можна визначити час збору врожаю пізніх сортів:

- Вранці в безвітряну погоду під деревами лежать кілька стиглих яблук без ознак шкідників чи хвороб. Тобто вони впали, бо стиглі.

- Всередині таких яблук зазвичай темно-коричневі насінини (не стосується південних регіонів).

- Яблука твердуваті, недостатньо солодкі. Такі найдовше зберігаються в холоді.

- Середній час достигання яблук зимових сортів (які зберігаються до весни чи й до літа) – кінець вересня – початок жовтня (до 10 числа).

- Визначення приблизного віку плоду від цвітіння до технічної стиглості – близько 140 днів для зимових плодів.

- Йодна проба на крохмаль, вміст якого найбільший перед дозріванням, а в стиглих яблуках він переходить в цукор. Для проби яблуко розрізають і занурюють в розчин – 100 мл дистильованої води, 2–4 г йодиду калію, 1 мл йоду. Якщо колір розчину яскраво-синій – час збирати врожай. Якщо яблука стиглі й солодкі, колір розчину не зміниться.

- Яблука легко відокремлюються від плодової гілки. Це також пов’язано із рівнем крохмалю в плодах і оптимальним часом для збору недозрілого врожаю.

Після того, як визначилися з днем, коли ви будете збирати врожай, беріться до справи. Починайте збір яблук із нижніх гілок. Найкраще зривати яблука руками, захоплюючи їх в долоню. Плід треба злегка підняти і прокрутити. Яблука обережно складайте у відро, намагаючись не прибити і не поранити. Так само акуратно їх потрібно перекладати в ящики. Не витирайте восковий наліт, який захищає плоди від втрати вологи та інфекцій.

Способи зберігання яблук

Закладати яблука на зберігання (або тимчасово в холодне місце) треба відразу, бо після зривання з дерева в плодах прискорюються обмінні процеси і вони стрімко достигають. Варто день потримати яблука в саду чи в теплому сараї (на веранді) – і ось вже яблука зберігатимуться на 2–3 тижні менше.

Як і більшість плодів, яблука довго зберігаються у холодному вологому місці. Так, у сховищі (підвалі) оптимальна температура – 0–3 °С, а вологість до 90%. Приміщення має бути продезінфіковано 1% розчином мідного купоросу.

Зберігання яблук в домашніх умовах можна забезпечити різними способами. При цьому плоди слід вкладати в ящики так, щоб плодоніжки дивились в один бік (а не кололи сусідні яблучка). Ось деякі з них:

- Пересипати шаром тирси в ящиках.

- Пересипати сухим листям дуба.

- Пересипати піском.

- Замотати кожне яблуко в газетний папір.

- Змастити кожне яблуко парафіном.

- Змастити кожне яблуко гліцерином.

- Розкласти по 2 кг плодів в поліетиленові пакети з отворами для вентиляції.

- Розкласти у два шари в дрібні ящики чи картонні коробки з отворами.

При всіх цих способах зберігається волога в плодах і уповільнюються процеси дозрівання.

Закладаючи урожай яблук на зберігання в погріб, врахуйте, щоб поруч не було картоплі та капусти. Яблука виділяють етилен, який прискорює дозрівання плодів (і проростання картоплі та капусти). А на противагу яблука вбирають неприємний запах від цих овочів. Також важливо ретельно провітрювати приміщення перші тижні після закладення яблук.

Озброївшись знаннями про правильне зберігання яблук, можна ласувати ними аж до весни! Нехай ваша турбота про сад завжди буде винагороджена!