Знаючи, як правильно щепити яблуню, можна братися до щеплення інших дерев у саду. Якщо ви хочете виростити новий сорт вже на наявному дереві або покращити стійкість яблуні до хвороб, щеплення – найкращий спосіб цього досягти. Коли та як щепити яблуню? 

Найкраще приживляються прищепи навесні. Для весни добре підійде щеплення живцями – частинами визрілих торішніх гілочок. Влітку в липні раджу щеплення вічком – окулірування. Взимку, в січні, можна щепити живцями на одно-дворічних викопаних підщепах для отримання нових саджанців. 

Щеплення яблуні восени не проводять.

Щеплення яблуні навесні

Один із найпоширеніших способів щеплення – живцями, його проводять на початку сокоруху.

Якщо хочете отримати новий сортовий саджанець, спершу треба виростити дворічну яблуню-дичку з насіння. В грудні наріжте міцні 30-сантиметрові однорічні гілочки завтовшки з олівець із дерева того сорту, який плануєте щепити. Живці замотайте у вологу тканину чи поставте у вологому піску в погребі аж до весни. В день щеплення виберіть живець, зріжте присохлий край гострим стерильним ножем. Далі прищеплюйте на підщепу-дичку одним зі способів: копулювання, в розщіп, за кору або в боковий розріз. При копулюванні діаметр прищепи й підщепи має збігатися, зрізи роблять під однаковим кутом. Тоді живець прикладають до підщепи і примотують.

В розщіп щеплять, коли діаметр підщепи більший. Тоді її зрізують під прямим кутом, роблять розтин посередині, куди вставляють зрізаний клином живець.

Так само роблять і щеплення за кору, але без розрізу пенька посередині.

У боковий «т»-подібний розріз кори приживляють підщепу, зрізану під гострим кутом.

Найголовніше, щоб шари камбію, завдяки якому дерево росте в ширину, збігались на прищепі й підщепі. Для щеплення залишають частину живця із трьома бруньками.

Детальніше про правила та різновиди щеплення дерев читайте тут.

Щеплення яблуні влітку

Яблуня добре переносить й окулірування – літнє щеплення вічком. При цьому підщепа може бути дичкою. Завдяки окуліруванню можна виростити гілку нового сорту на молодому саджанці.

В день щеплення обирають міцні торішні гілки з листям на сортовому дереві. На підщепі вирізають прямокутний або овальний шматок кори до 3,5 см завдовжки. За цим розміром та формою слід вирізати кору із брунькою посередині із гілочки-живця. Прикладіть вічко до вирізу на підщепі та примотайте з обох боків від бруньки плівкою. Залиште на бруньці хвостик від листка. Якщо він відпаде за два тижні, вічко прижилося. Якщо ні – засохло.

Щеплення яблуні взимку

Це не дуже поширений спосіб щеплення, але можливо, він вам знадобиться. Викопайте дворічне деревце сортової яблуні або дички у листопаді-грудні, коли з нього опаде листя і припиниться сокорух. Замотайте корінь у вологу тканину та тримайте у погребі. Тоді ж заготовте живці із сортових дерев. У січні занесіть у тепле приміщення (близько 20 °С) підщепи та живці. Зробіть зрізи завдовжки 3 см під гострим кутом на підщепі та прищепі. Для цього підходять способи щеплення – копулювання, за кору. Місце щеплення акуратно закрийте теплим парафіном або щільно обмотайте плівкою. Після цього щеплені саджанці складають у ящик із тирсою та тримають у цьому ж теплі два тижні. Потім ще два тижні їх витримують за температури 5–10 °С, а потім переносять у погріб, де вони зберігаються до самої посадки. Плівку знімають лише через місяць після того, як яблуню висадили в ґрунт.

Щеплення яблуні, як і інших дерев – справа цікава, а головне, дарує радість отримання нових сортів на вже наявних. Яблуні, як і всі дерева, люблять догляд та турботу, а правильно підібрані сорти для щеплення порадують новими смаками протягом довгих років.