Як правильно посадити яблуню, здається, вчити нікого не треба. А що? Викопав собі яму, посадив, полив і чекай три-чотири роки на перший врожай. Та часом навіть досвідчені садівники роблять помилки й деревця повільно приймаються, погано ростуть, так що скуштувати перше яблучко все ніяк не вдається.

Щоб не припускатися помилок при посадці яблуні, поділюся з вами секретами:

- не садіть саджанець на місці, де раніше погано росло або хворіло інше дерево. Можливо, причина криється в поганому складі ґрунту, наявності хвороб або поруч пролягають ґрунтові води.

- яму на весняну посадку слід приготувати заздалегідь, восени або за 2–3 тижні до посадки. Не купуйте саджанців із листям – із початком сокоруху дереву буде важче прийнятися.

- перші два роки обривайте весь цвіт, хай як його шкода. Навіть одне яблуко – це як дитина для дерева, а як відомо, дітям – все найкраще. Тому дерево віддаватиме всі соки в плід, а не на ріст і розвиток. І може через це засохнути.

Посадка яблуні навесні

Весняну посадку саджанців плодових дерев і, зокрема, яблуні плануйте на кінець березня-початок квітня, коли земля вже прогрілась, але бруньки ще не набрякли.

Купуючи саджанець, поцікавтеся у продавця, на якій відстані від інших дерев його слід садити. Якщо це старий сорт із кроною заввишки 3–4 метри, то відстань має бути щонайменше 5 метрів. Нині популярні сорти на карликових підщепах: вони рідко виростають вище за 3 метри, яблука на них легко можна збирати і без драбини. Для карликових та колоноподібних саджанців достатня відстань 3,5–4 метри.

Яму для посадки викопуйте розміром 70–80 см: вглиб, вшир та вздовж. Викопану землю залиште поруч. На таку яму я закладаю відро перегною, добре, що на моєму чорноземі цього достатньо. У моїх родичів на ділянці глинистий ґрунт, тому вони додають пісок для дренажу. У піщаний ґрунт на Поліссі на дно ями для посадки дерев насипають глину для затримки води. Мінеральні добрива вносять помірно, фосфорні та калійні, а ось азотні не вносять, щоб випадково не обпекти корені.

Під час посадки саджанця я спочатку вбиваю кілок, до якого згодом прив’язую деревце. Корені яблуньки перед посадкою витримую кілька годин у стимуляторі росту Авангард Стимул. Є й народний спосіб: замочити корені у бовтанці з гною, глини та води або хоча б просто потримати кілька годин у посудині з водою. Це стимулює ріст та розвиток кореневої системи.

Я вже неодноразово писав про ґрунтових шкідників, які залюбки з’їдять все, що опиниться під землею, включаючи соковиті корінчики саджанців.

Тому до розчину стимулятору росту я додавав препарат Антихрущ – 10 мл на 1–2 літри води. Він надовго захищає від личинок хруща, вовчка (ведмедки), дротяника та інших шкідників.

Якщо ви захочете обрати тільки щось одне – стимулятор росту або препарат проти шкідників, то однозначно обирайте друге, бо шкідники несуть молодим саджанцям значно більшу загрозу, ніж нестача фітогормонів.

Далі на дні ями я роблю горбик і ставлю на нього саджанець, потроху розправляючи корінці донизу. Потім злегка присипаю землею, яку відклав збоку, і поливаю. Потім утрамбовую ґрунт. Важливо також стежити за тим, щоб не засипати кореневу шийку. Якщо місце щеплення буде надто близько до ґрунту, то пускатимуться в ріст пагінці дички, які ослаблюватимуть всю рослину.

Після поливу 2–3 відрами води присипте лунку сухою землею, а деревце міцно прив’яжіть до кілка, щоб не просіло. Зріжте на пару сантиметрів верхівку та краї бокових гілок (якщо це дворічний саджанець) – завдяки такій обрізці краще ростимуть нові гілки.

Осіння посадка яблуні

Як і навіщо садити яблуню восени? Вважається, що у такого дерева більше часу на укорінення, ніж у весняного. Якщо яблуню посадити у жовтні, коли ще досить тепло, але немає спеки, рослина швидше укоріниться. У північних районах такі саджанці можуть вимерзнути, якщо їх пізно посадити.

Завчасна підготовка ями, щоб добриво встигло трохи розкластися, та принцип посадки деревця нічим не відрізняється від весняної посадки. Єдиний нюанс: в цей період не вносять свіжий гній чи азотні добрива, які стимулюють вегетацію та сокорух, від чого дерево може вимерзнути. Так само поливають 2–3 відрами води, притискають ґрунт і трохи мульчують.

Перед настанням морозів пристовбурне коло мульчують опалим листям 10 см заввишки для захисту коренів від вимерзання. Також молоді деревця захищають від гризунів – обв’язують стовбур біля кореня пластиковою сіткою. Взимку молодою корою можуть ласувати зайці, які забігають у села з полів, і миші, які роблять ходи під снігом.

Якщо ви хочете виростити справжній яблуневий сад, то рекомендую також ознайомитись зі статтями про щеплення яблунь та їхню обробку впродовж сезону.

Купуючи саджанець, придивіться, щоб кора була скрізь одного кольору та дерево мало добре розвинені корінці. Краще прийметься яблунька-однорічка, ніж більш дорослий саджанець. Також купуйте сорти лише в розплідниках, бо на ринку можуть бути недобросовісні продавці. У мене в садку вже є кілька яблунь не тих сортів, які я від самого початку хотів купити. Довелося залишити рости, бо зрубати яблуню в мене просто рука не піднімається, хоч помилково придбані кущі я викорчовую без сумнівів.