Галовий кліщ на груші, листовійка на груші, попелиця на груші – ці та інші шкідники здатні позбавити спокою і сну тих садівників, які посадили грушеві дерева і розраховують отримати високий урожай. Тим більше, що груші коштують набагато дорожче за яблука, і втратити хороший урожай означає втратити хороший прибуток.

Що ж робити, якщо шкідники вже оселились на плодовому дереві? Як боротися з ними? Давайте спробуємо разом вияснити, як правильно боротися зі шкідниками груші, тим більше, що часто вони приносять із собою і спори грибків, які викликають хвороби груші, що тільки погіршує становище.

Галовий кліщ на груші

Неозброєним оком складно побачити кліща. Про появу цього дуже дрібного, але небезпечного шкідника свідчать здуття та сліди ходів уздовж прожилок листя груші. Ці здуття називаються галами, всередині яких самиці відкладають яйця протягом усього літа. Зимують галові кліщі  (запліднені самиці) у бруньках – до 500 особин в одній «домівці». Навесні ще до розпускання бруньок шкідники розмножуються, живляться зародковим листям, а після цвітіння виходять «пастися» на молоде листя. Пошкоджене листя, крім здуть, згодом жовтіє, чорніє, скручується та обпадає.

Обприскування груші проводять ранньою весною до і після розпускання бруньок (1% сечовиною), у фазі «зелений конус» (1,5% розчином колоїдної сірки). У суху погоду навесні та влітку необхідно поливати гілки дощуванням, бо кліщі бояться вологи. Також не забувайте, що повністю позбутися цих шкідників без спеціальних препаратів неможливо. Якщо не регулювати розмноження галових кліщів профілактичною обробкою, через деякий час вони можуть цілком знищити дерева. Також для запобігання їхньої появи восени прибирають опале листя, гілки, кору та перекопують  пристовбурні кола.

Плодожерка на груші

Найпоширеніші плодожерки на груші: грушева, яка харчується лише плодами, яблунева плодожерка та східна – спершу пошкоджують листя, стягуючи його павутинням у трубочки, а потім проникають усередину плодів. Грушева плодожерка мало чим відрізняється від своєї сестри – яблуневої плодожерки. Це сіро-коричневий метелик, гусені якої пошкоджують плодові дерева. Зимуючі стадії шкідника можна знайти у підстилці, в землі на глибині до 10 см.

Через два тижні після цвітіння груші (під кінець травня), гусениці лялькуються і вже в кінці червня починається масовий літ метеликів. Самиці відкладають яйця на плоди груші, а личинки (білуваті гусені з коричневою головою), що вилупились через тиждень, пробираються до насіння. Через місяць, вдосталь наївшись насіння та поробивши ходів у грушках, гусениці опускаються на землю і лялькується.

Народні засоби боротьби зі шкідником – перекопування ґрунту та ловчі пояси на стовбурі. Обприскувати препаратами від грушевої плодожерки слід під час льоту метеликів – через 30–40 днів після цвітіння.

Попелиця на груші

Цей всеїдний шкідник не минає грушу, особливо молоді пагони та квіткові бутони. Попелиця вилуплюється з яєць ранньої весни, розселяючись на зелені частини дерева. Шкідники обліплюють листки, висмоктуючи з них сік та виділяючи липку рідину, яка є хорошим середовищем для розвитку грибка. Уражені листки скручуються трубочками. Поїдені попелицею гілки засихають, листя опадає. Якщо попелиці небагато, переселіть із квіткових клумб на дерева кузочок сонечок – вони залюбки поїдять попелицю та чимало інших шкідників на грушах.

Оброблюють дерево від попелиці препаратами по бруньках, що розкриваються (фаза «зелений конус») та перед цвітінням. Водночас варто подбати про те, щоб вивести мурах із ділянки. Для цього буде ефективним розкласти отруйні принади, наприклад, Антимураха.

Інші шкідники груші та боротьба з ними

Крім суто грушевих шкідників, як приміром, грушевий пильщик та грушева медяниця, є й спільні шкідники, що також пошкоджують інші плодові дерева. Це молі, квіткоїди, щитівка, короїд. Кількадесят видів шкідників активізуються в різний час, тому винищити їх народними засобами не під силу жодному господарю. Коли йдеться про сортове дерево, під рукою завжди слід мати перевірені препарати і знати фази розвитку рослини, в які можна застосовувати обприскування від шкідників.

Обробка груш не відрізняється від обробки яблунь, тому фази застосування препаратів збігаються: до розпускання бруньок, під час розкриття («зелений конус»), перед та після цвітіння, дозрівання плодів. Раджу придбати та застосовувати такі препарати: Антиколорад Макс, Антигусінь, Антикліщ Про, АТО Жук, Фас – на вибір.

Кожен із запропонованих препаратів можна поєднувати одночасно із препаратом від хвороб – так можна зекономите час обробки та збільшити ефект дії.

Я раджу не застосовувати один і той самий препарат частіше, ніж два рази за сезон, що не допустити розвитку звикання шкідників до діючих речовин препарату, те саме стосується й народних засобів.

На жаль, повністю захистити сади від шкідників неможливо, як і накрити їх плівкою чи поставити загорожі від шкідників. Дуже часто шкідники вже є на придбаних саджанцях. Щоб груші росли, розвивалися правильно й давали рясний урожай, необхідно вчасно виконувати профілактичні обробки. Довіряти народним методам чи застосовувати перевірені препарати – це вибір садівника. Я був би радий, якщо б у кожному саду дбали про дерева так, як це роблю я, і щоб наші підопічні рослини росли здоровими, без шкідників.