Доглянутий сад, здорові та смачні плоди городини, яскрава клумба — мрія кожного садівника та городника. Щоб хвороби та шкідники не стали на заваді цієї мрії, варто знати про ефективні засоби боротьби з ними.

Весна — час пробудження багаторічних рослин. Вони нарешті можуть відійти від зимового сну і почати вегетацію. Однорічні рослини активно висаджують на ділянці також у весняний період. На жаль, посадити рослини — це лише половина шляху, який потрібно пройти, щоб отримати високий врожай. Температура повітря та ґрунту піднімаються, тож пробуджуються після зими не лише рослини, а й різноманітні комахи. Деякі з них несуть користь культурним рослинам, наприклад, беруть участь у запиленні, однак інші несуть лише шкоду. Шкідливі комахи після пробудження починають активно харчуватися соком рослин, розмножуються — і їхнє потомство шкодить зав’язям і плодам рослин.

Не меншої шкоди завдають і грибкові захворювання, які часто вражають культурні рослини. Такі хвороби пригнічують ріст і розвиток рослин, можуть призвести навіть до їхньої загибелі. Щоб вчасно почати боротьбу із хворобою, варто знати її ознаки та способи, як позбутися грибка.

Доглянутий сад, здорові та смачні плоди городини, яскрава клумба — мрія кожного садівника та городника. Щоб хвороби та шкідники не стали на заваді цієї мрії, варто знати про ефективні засоби боротьби з ними. Насамперед, варто дотримуватися профілактичних заходів, які знижують ризик появи шкідливих мікроорганізмів на ділянці. Однак захист рослин включає також використання спеціальних засобів захисту. Підібравши відповідний препарат, можна не лише захистити здорові рослини, а й допомогти тим, які вже вразив грибок або шкідник.

Чим шкідливі бур’яни на ділянці

Коли дачники починають боротися із бур’янами на ділянці, то намагаються очистити землю від такої рослинності на 100%. Однак у ґрунті знаходиться дуже багато насіння бур’янів, у них висока схожість зберігається на десятки років. Як тільки городник прополов грядки, нова трава одразу починає рости. Спонукає до швидкого росту такі рослини і дощ. Тому, на жаль, повністю позбутися бур’янів на ділянці неможливо. Однак це не означає, що потрібно опускати руки і взагалі не видаляти бур’яни, адже вони досить шкідливі для культурних рослин.

І найбільша їхня шкода в тому, що бур’яни пригнічують ріст культурних рослин. Бур’яни ростуть активніше і швидше, ніж культурні рослини, тому на стадії проростання овочів можуть легко їх витіснити. Бур’яни конкурують із культурними рослинами за світло, воду, добрива, тому несуть загрозу майбутньому врожаю. Крім того, бур’яни — це джерело розповсюдження грибкових захворювань та шкідників, які згодом переміщуються на культурні рослини.

Особливу шкоду насадженням несе пирій повзучий. Цей бур’ян швидко утворює зарості. Це відбувається під час механічного пошкодження кореневища. Пирій активно росте на родючих і пухких ґрунтах і захоплює великі площі. Зустрічається цей бур’ян не лише на полях, а й узбіччях доріг, біля посівів злакових.

Ще один небезпечний для насаджень культурних рослин бур’ян — вівсюг або овес дикий. Він дуже життєстійкий і виживає практично у будь-яких умовах. Росте вівсюг серед посівів ярих зернових культур, але помітити його можна у в посівах інших культурних рослин. Вівсюг виснажує ґрунт, що істотно впливає на урожайність рослин.

Із дводольних бур’янів досить поширеною є берізка польова. Хто не знає цієї рослини, яка обвиває стебла культурних насаджень, що спричиняє вилягання рослин і знижує їхню врожайність. У берізки польової розвинена коренева система, що у посушливий період забирає запаси вологи у ґрунті.

Берізка польова..jpg

Ефективні засоби проти бур’янів

У сучасному сільському господарстві боротьба з бур’янами особливо важлива, оскільки від цього залежить майбутній урожай. Злакові бур’яни вважаються одними із найбільш поширених, тож боротися з ними найкраще за допомогою гербіцидів. Хімічні засоби захисту рослин здатні знищувати такі живучі й активні бур’яни як пирій чи вівсюг на ділянках, призначених для культивування різноманітних культур.

Для боротьби із злаковими та дводольними бур’янами рекомендуємо застосовувати гербіцид Антибур’ян. Препарат знищує більше 300 видів бур’янів, не накопичується в ґрунті та безпечний для навколишнього середовища. Застосовувати гербіцид варто на ділянці за 14 днів до посіву культур або після збору врожаю. Також ефективний препарат проти бур’янів на землях несільськогосподарського користування, на виноградниках і плодових під час росту бур’янів. Обробку слід проводити у безвітряну погоду, коли температура повітря не вища 25 °С. обприскувати бур’яни слід, коли у них достатньо листової маси — так препарат швидше поглинається рослиною.

Хімічний захист рослин рекомендується застосовувати у комплексі з агротехнічними заходами. Такий підхід дозволить знизити ризик появи бур’янів на ділянці в наступному році:

- Знищення механічним способом, тобто зріз бур’янів вручну або за допомогою спеціальних машин. Однак під час такого способу насіння з рослин потрапляє у ґрунт і може знову прорости.

- Глибока осіння оранка з метою виморожування коріння бур’янів.

- Дотримання сівозміни культурних рослин.

Колорадський жук — небезпечний шкідник картоплі

Вирощуванням картоплі в Україні займаються як великі аграрні підприємства, так і дачники та городники–любителі для власних потреб. Ця культура надзвичайно поширена у нашій країні, оскільки тут склалися сприятливі умови для її культивування. Однак для того, щоб отримати якісний та багатий урожай картоплі, родючого ґрунту, на жаль, недостатньо. На шляху до цього стоїть злісний шкідник картоплі — колорадський жук. Невеликий за розмірами він, однак, активно розмножується і дуже ненажерливий. Якщо не вести боротьбу з цим шкідником, можна втратити насадження за якийсь тиждень.

Самки відкладають яйця на нижній стороні листових пластин. Після появи личинки одразу ж починають харчуватися листям картоплі, а потім переміщуються на верхню частину, знищуючи листя повністю і залишаючи лише прожилки. Після знищення посадок картоплі колорадський жук переміщується на інші пасльонові. Тож від нашестя шкідника страждають також томати, баклажани, солодкий перець.

Городники пробують боротися з цією шкідливою комахою різними способами: від народних настоїв та розчинів, до хімічних засобів захисту рослин від шкідників. Далеко не всі способи дієві і здатні захистити рослини, якщо шкідник уже з’явився на ділянці.

Як захистити картоплю від шкідника

Оскільки колорадський жук дуже живучий, а на нашій території з’явився ще в середині минулого століття, шкідник досить швидко адаптується до різних препаратів, які городники застосовують проти нього.

Купити засоби захисту рослин від колорадського жука варто такі, які не лише знищують шкідливих комах, а й підвищують стійкість культурних рослин до стресових та несприятливих погодних умов. Комплект препаратів Гудвін + Авангард Гроу Аміно — це можливість не лише захистити посадки картоплі від колорадського жука, а й покращити ріст та розвиток рослин. Це об’єднання інсектициду контактно–системної дії та антистресанта. Препарат ефективний не лише проти колорадського жука, а й попелиці, совок та трипсів. Обробляти рослини слід в період вегетації під час появи шкідників.

Застосовувати препарат потрібно лише після ознайомлення з інструкцією, строго дотримуватися дозування та використовувати засоби індивідуального захисту.

Рекомендуємо також разом із хімічними засобами захисту рослин застосовувати і агротехнічні заходи. Так, агротехнічні прийоми проти колорадського жука включають:

- Підбір стійких до пошкодження колорадським жуком сортів картоплі. На жаль, сортів, які б були повністю стійкими до цього шкідника, не виведено. Однак до відносно стійких належать Дезіре, Воловецька, Повінь, Явір.

- Зміна посадкового матеріалу кожні 4 роки, а також дотримання сівозміни.

- Глибока оранка ґрунту восени — так шкідники, які вже заглибилися в землю на зимівлю, потраплять у верхні шари ґрунту, де осінні заморозки їх можуть знищити.

- Високе підгортання картоплі, регулярне рихлення ґрунту після поливу чи дощу.

Фітофтороз: що за хвороба та як із нею боротися

Не менше, ніж шкідливі комахи, шкодять рослинам і грибкові захворювання. Фітофтороз вважається одним із найнебезпечніших захворювань картоплі та томатів. Залежно від розвитку хвороби втрати врожаю складають від 10 до 30%, хоча у деяких випадках сягають і 50%.

Сприятливі погодні умови являються каталізатором розвитку хвороби. При не дуже високій температурі повітря (20–25 °С) і високій вологості повітря (75% і вище) зооспори гриба проникають у тканини рослин і проростають. Іншими причинами виникнення хвороби є:

- Різкі перепади денної та нічної температури повітря.

- Уникання профілактичних заходів.

- Загущені посадки, через що рослини гірше провітрюються.

Джерело інфекції — грибниця на уражених бульбах.

Фітофтороз шкодить картоплі, томатам та іншим пасльоновим і вражає насамперед ослаблені рослини. Перші ознаки хвороби спостерігаються на нижніх листках у вигляді бурих розпливчастих плям невеликого розміру, які швидко збільшуються та поступово охоплюють всю листкову пластинку. Якщо погода суха, листя жовтіє та всихає, якщо волога — загниває. Вражає грибок не лише листя, а й стебла, плоди та бульби рослин. На них також з’являються коричневі плями без чітких меж, які згодом покриваються нальотом сірого кольору.

Профілактика фітофторозу:

- Дотримання сівозміни культур — це важливо не лише для профілактики фітофторозу, а й інших захворювань та уражень шкідниками.

- Вирощування сортів та гібридів, стійких до захворювання.

- Дотримання правил поливу рослин: у відкритому ґрунті зранку, щоб за день земля висохла, у теплиці — під корінь, щоб зайва волога не збиралася на листі.

- Дотримання норм посіву, щоб не загущувати посадки і посіви — так рослини будуть краще провітрюватися.

- Дотримання агротехніки культур, зокрема, розпушування ґрунту та підгортання картоплі.

Однак хімічний захист рослин залишається найбільш дієвим методом боротьби та захисту від фітофторозу. У якості профілактики та за перших ознак появи хвороби слід використовувати препарат Тройсет. Цей фунгіцид захищає рослини від широкого спектра хвороб, зокрема й фітофторозу. Препарат об’єднує в собі захисту та лікувальну дію, має довготривалий період захисту.

Під час використання ЗЗР, купити який можна в нашому інтернет–магазині, слід дотримуватися інструкції, обприскувати рослини фунгіцидом варто так, щоб засіб рівномірно розподілявся на листках і стеблах.

Поширені хвороби та шкідники саду

Садоводи, певне, радіють приходу весни, адже разом із нею прокидаються плодові насадження, квітнуть, на них розпускається листя — і сад перетворюється на барвистий килим. Однак щоб сад залишався таким же квітучим і дав якісний врожай, за ним потрібно правильно доглядати. Такі заходи включають полив, обрізку крони, внесення добрив, а також захист рослин від шкідників та хвороб. Про найбільш поширені варто сказати більш детально, щоб розуміти, з чим садівник має справу та як ефективно з ними боротися.

Яблуневий квіткоїд

Яблуневий квіткоїд — це невелика комаха до 5 мм завдовжки сірого або коричневого кольору. Навесні квіткоїди прокидаються досить рано, ще коли їхні конкуренти сплять, і вибираються із зимового укриття: тріщин деревної кори, ґрунту поруч із плодовими насадженнями.

Прокинувшись, шкідники заселяють дерева і починають харчуватися. А коли розпускаються бруньки дерев, квіткоїд починає розмножуватися. Жуки відкладають яйця в бутони, коли личинки з’являються на світ, то харчуються своїм «гніздом», вигризаючи бутон зсередини. Такі бутони уже не будуть цвісти, вони стають бурими і засихають. Якщо популяція шкідника в саду висока, вони можуть повністю знищити майбутній врожай. Дорослі особини шкідника пошкоджують листя, плоди та бутони рослин.

У якості профілактичного заходу проти шкідника рекомендується ранньою весною очищувати дерева від старої кори, адже саме там часто зимує яблуневий квіткоїд. Стару кору бажано знищити.

yablunevyi_kvitkoid1.jpg

Оленка волохата

Небезпечний шкідник, який за короткий проміжок часу може знищити цвіт плодових дерев, що в результаті призведе до втрати врожаю. Жук, довжиною 7–13 мм, зимує в ґрунті, а навесні виповзає на поверхню, щоб поживитися цвітом яблуні, абрикосу, груші, персику та ін. Шкідник виїдає тичинки та маточки квіток.

Личинки оленки волохатої харчуються переважно гумусом, тому великої шкоди плодовим насадженням не завдають. Однак дорослі особини живляться цвітом у денний час. В холодну чи дощову погоду ховаються в ґрунт, а в теплу — залишаються на квітках або нижній частині листя.

Парша

Грибкове захворювання має характерні ознаки ураження, які важко сплутати з іншим. На плодах утворюються темно–оливкові плями, що мають оксамитовий наліт. Згодом з’являються тріщини, плоди стають спотвореними. На з’являються плями бурого кольору, що мають оливков–-оксамитовий наліт. Вражаються паршою також пагони.

Як і для інших грибкових хвороб, для поширення парші потрібна висока вологість повітря та помірна температура близько 18–20 °С. Під час розвитку хвороби з’являються темні плями на плодах і листі, частини рослини деформуються, тріскаються та спотворюються. Якщо парша сильно вразила рослину, листя опадає, що негативно впливає на її урожайність.

Моніліоз

Захворювання рослин називають також плодовою гниллю. Найчастіше рослини вражаються моніліозом в період цвітіння. Ознакою хвороби є зміна кольору листя та квітів на бурий. Якщо вчасно не захистити рослини, листя та квіти рослини загинуть. Вражати моніліоз може і плоди рослини — плями бурого кольору розростаються і з часом можуть покривати весь плід. Плоди, уражені моніліозом, мають спиртовий смак. Через 2 тижні після враження на плодах з’являються спороходії кремового кольору. Такі плоди муміфікуються і опадають або залишаються на дереві до весни.

Після закінчення вегетації важливо видалити всі плоди, що постраждали від захворювання. Регулярно оглядайте рослини в період розвитку, чи немає на них ознак моніліозу. При виявленні таких, варто застосовувати фунгіциди, які вбивають збудників.

Для захисту плодових насаджень від поширених шкідників та хвороб варто застосовувати препарати для обробки саду. Такими є препарати Колібріс та Страж. Це інсектицид та фунгіцид, які разом працюють на захист садових культур. Варто зазначити переваги такого бінарного комплекту:

- Він працює проти поширених шкідників саду.

- Має тривалий період дії захисту.

- Може використовуватися в період цвітіння культур, оскільки найменш токсичний для бджіл та джмелів.

Застосовувати Колібріс+Страж можна на яблуні, груші, персику, черешні, винограду, вишні. Обприскування рекомендується проводити в період до, під час та після цвітіння.

Захист рослин від ґрунтових шкідників

Хрущі на всіх стадіях свого розвитку завдають шкоди посівам культурних рослин та насадженням плодових дерев і чагарників. Останні стають жертвами дорослих особин хруща, адже вони харчуються молодим листям рослин. Личинки ж, які знаходяться у ґрунті наносять шкоду садово–овочевим культурам, зокрема кореневій системі розсади під час періоду вегетації.

Дротяник — личинка жука–ковалика — ще один ґрунтовий шкідник, який завдає шкоди бульбам картоплі, моркві, яку можна порівняти зі шкодою від колорадського жука. У якості агротехнічних заходів проти дротяників варто зазначити глибоке перекопування ґрунту навесні, дотримання сівозміни, посів сидератів, які відлякують дротяників (гірчиця, люпин).

Захистити від шкідників сільськогосподарські культури найефективніше можна за допомогою інсектицидних протруйників. Так, для контролю ґрунтових шкідників на ранніх етапах розвитку рослин, а також задля запобігання розвитку стійкості у шкідників варто застосовувати препарат Антихрущ. Він працює проти широкого спектру шкідників на картоплі, капусті, томатах, саджанцях плодових.

Вирощування овочевих, плодових та інших культур можливе лише за умови дотримання їхньої агротехніки. Оскільки шкідники та хвороби завдають шкоди рослинам, знижують їхній імунітет і можуть позбавити вас врожаю, боротьбу з ними варто проводити вчасно. Засоби захисту рослин від шкідників та хвороб у комплексі з дотриманням агротехніки та профілактичних заходів здатні максимально захистити культурні насадження, щоб ви отримали високий урожай.