Мене часом запитують городники з інших регіонів, як визначити кислотність ґрунту, його склад і родючість. І як правильно вносити вапно в землю, щоб зменшити кислотність ґрунту.

Тож розберемось, як її визначити та яка родючість землі у вашому регіоні.

Ще у школі ми вивчали, які ґрунти є в Україні, але запам’ятали здебільшого чорноземи. Проте, мати город чи сад у Волинській або Черкаській області – не одне й те саме. І картопля смакуватиме інакше, і десь будуть рекордні врожаї полуниці, а десь – огірків. І залежить це насамперед від складу землі!

Види грунту в різних регіонах України

Чорнозем

Найродючіша земля у світі, займає практично половину території України. Його вважають царем ґрунтів, дорожчим за вугілля та золото.

Ця смуга землі-годувальниці починається у Хмельницькій, а закінчується в Донецькій і Запорізькій областях. Найцінніший тип чорнозему на луках, бо він змішаний із дерновою землею. Високий вміст гумусу в ньому сприяє отриманню рекордних врожаїв – до 98% від можливостей сортів. Такі ділянки лучного чорнозему є у Вінницькій, Черкаській, Полтавській областях, на півдні Чернігівської області.

Кислотність грунту цього типу нейтральна, що ідеально підходить для більшості сільськогосподарських культур. А грудкувата структура поєднує оптимальну водозатримку та хорошу аерацію.

Піщані ґрунти

Найбільш бідні за складом. Їх осередок на Поліссі: півночі Київської, Житомирської, Рівненської та Волинської областей. Вони бувавають дерново-підзолистими та торф’яно-підзолистими. Вміст гумусу в них – 0,7-2%, зате висока кислотність грунту – pH 4-5.

Визначити таку землю можна за рослинами, які на ній ростуть (мох, дикий щавель, хвощ польовий). Щоб вирощувати городні культури, знизьте кислотність грунту вапнуванням, внесіть багато органічних добрив одночасно з мінеральними.

Через високий вміст піску та слабку водозатримку всі поживні речовини дуже швидко вимиваються. Підвищуйте родючість піщаної землі посівами люпину як сидерату та внесенням великої кількості добрив, зокрема попелу. На ньому виростають дуже смачні коренеплоди, якщо ви їх своєчасно підживлювати та поливати.

В такий ґрунт необхідно підмішувати глину та перегній, щоб затримувати вологу та поживні речовини. Проте городні роботи в такій землі достатньо легкі й нагадують порпання у пісочниці. Єдина складність: її важко поливати, адже вода розтікається поверхнею, не йде всередину. Після дощу волога на грядках швидко вивітрюється, а рослини постійно перебувають під загрозою засихання.

Супіщані ґрунти

В них пісок змішаний із дерновою землею. Більш родючі, проте часто мають завелику вологоємкість. На таких землях на Поліссі шаленими темпами росте картопля, полуниця, льон. Однак вони можуть бути бідними на поживні речовини.

Для підвищення родючості за потреби вносіть багато перегною разом із мінеральними добривами. Щоб знизити кислотність грунту, вапнуйте його. Із сидератів сійте люпин та конюшину. Як і піщані, супіщані ґрунти швидко перегріваються.

Глиниста земля

Найважча. Зволожена вона нагадує пластилін, пересохла – черепки. Копати й сапати такі грядки –  сізіфова праця. У такій землі рослини погано розвивають кореневу систему, їм бракує повітря, поживних речовин і навіть води.

Врятувати такі грядки можна внесенням 2-3 відер річкового піску й такої ж кількості торфу на 1 кв.м. Щоб підвищити родючість, вносіть багато перегною та рослинного компосту.

Інші види ґрунту

- Суглинок. Гарна комбінація землі, коли в ґрунті є частина гумусу, піску та глини. Ця земля пухка, але щільна щодо вологозатримки. Її добре підживлювати органічними добривами. Кислотність грунту зазвичай нейтральна.

- Сірі лісові ґрунти. В Україні знаходяться між Лісостепом та Поліссям (межа за лінією Києва). Вони зазвичай малородючі через низький вміст гумусу, тому сильно їх удобрюйте, а також вапнуйте, тому що кислотність грунту підвищена.

- Каштанові ґрунти. Є в посушливих степових районах. Гумусу в них не більше 3%. Кислотність грунту підвищена. Землю постійно зволожуйте та підживлюйте азотними добривами.

- Бурі лісові ґрунти. Не набагато родючіші. Це шари землі, які розташовані на кам’яних породах.

Дернова земля: ідеальний грунт для розсади

Однією із найпоживніших є дернова земля – верхній шар гумусу.

- Заготовляйте її на луках поблизу води, зрізуючи латки трави із землею до 10 см в глибину.

- Шматки дерну на початку літа складіть у загати як для компоста.

- Поливайте свіжим гноєм, водою.

- Додайте перепрілий компост.

- Пересипте попелом.

- Не завадить і гашене вапно.

 Вся ця комбінація протягом одно-дворічного перегнивання перетвориться на ідеальний поживний субстрат для розсади.

Кислотність грунту: як її визначити

Не настільки важливо, що ви знаєте загалом про ґрунти у вашому регіоні, як важливий їх склад саме на вашому городі. Адже він може відрізнятися від сусідської ділянки на іншому кінці села.

Про підвищену кислотність грунту свідчать зарослі подорожника, кінського щавля, хвоща польового, жовтця, мокрецю, фіалки триколірної та дикої м’яти. А от кропива, лобода та червона конюшина – ознаки чудового ґрунту з нейтральною кислотністю. Також у визначенні допоможе буряк: якщо листя й прожилки у нього зелені, то земля нейтральна, а якщо червоні – кисла. І чим більше червоного, тим вищий цей показник.

Кислотність грунту визначають за його зовнішнім виглядом (про що я зазначив вище) та за допомогою лакмусових папірців, спеціальних приладів. Їх можна придбати в сільськогосподарських магазинах.

Підвищена кислотність грунту: яким рослинам до вподоби

Як не дивно, але є культури, яким не зашкодить кислий ґрунт. Це морква, петрушка, помідори, кабачки, гарбузи, груша, малина, суниця, аґрус.

Якщо при вирощуванні інших культур, які не люблять кислої землі, не знижувати кислотність, то на вас чекатиме зниження вмісту поживних речовин, зменшення врожайності та згодом розвиток грибкових хвороб.

Кислотність грунту: як її знизити

Для того щоб знизити кислотність грунту, під час переорювання внесіть по 10 кг гашеного вапна чи доломітового борошна на 1 сотку. Також у цій справі допомагає деревний попіл – 1 відро на сотку. Добрі розкислювальні властивості має також сидерат люпин. Як і коли сіяти сидерати, читайте в нашій статті.

Зауважу, що всі ці способи знизити кислотність грунту мають повільну дію в ґрунті. Закисленість мине через два-три роки.

Збільшити вміст гумусу в глинистих ґрунтах допоможуть дощові черв’яки. Вони не лише активно переробляють рослинні рештки, а й підвищують пухкість землі на городі, повітро- та водопровідність.

Незважаючи на вид ґрунту, на якому вам доводиться вирощувати улюблені овочі, завжди пам’ятайте, що його можна покращити і пристосувати до отримання високих урожаїв. І для цього є достатньо засобів – природні добрива та сидерати.