Щоб визначити день, який підходить якнайкраще для пересаджування розсади у відкритий ґрунт, можна скористатися місячним посівним календарем.

Вирощувати розсаду овочів чи квітів буває складно. Потрібно вчасно посіяти насіння, дібрати поживний субстрат та правильну ємність, слідкувати за температурою, освітленістю, вологістю. А ще розсада може хворіти та бути пошкодженою шкідниками. Однак настає той день, коли розсада готова переїхати на грядку. Якщо дуже поспішати з цим, можна висадити розсаду у непрогріту землю. Тоді всі старання зійдуть нанівець, адже розсада якщо не загине, то сповільнить зростання. Якщо ж перетримати рослини дома або в теплиці довше, ніж треба, вони сильно витягнуться, а після пересаджування будуть слабкі.

Коли пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт — питання, що турбує навіть досвідчених городників. З року в рік весняна погода мінлива й непередбачувана. Якщо минулого року вдалося висадити розсаду капусти чи огірків на початку квітня, це ще не означає, що цьогоріч терміни посадки будуть такими ж.

Вік пересадки розсади на грядку

Що ж тоді робити, якщо немає точних дат, коли садити розсаду у відкритий ґрунт? Насамперед важливо розуміти, що кожна культура має свої особливості вирощування, вимоги до ґрунту й повітря, а ще — кожна має свій вік розсади, готової до пересаджування.

Тому до питання слід підходити комплексно. Для початку з’ясуймо, який же вік повинен бути в розсади, що готова переїхати на грядку. Якщо це гарбузові культури (огірки, кабачки, патисони), через 20-30 днів від сівби розсада цих культур готова до пересадки у відкритий ґрунт. Горщечкову розсаду ранньої білоголової капусти пересаджують у віці 65-70 діб, а безгорщечкової — 60-65 діб. Безгорщечкову розсаду ранніх томатів, яку пікірували, висаджують через 55-60 діб після посіву, горщечкову — через 60-70 діб. Розсаду баклажанів слід пересаджувати через 50-60 діб після сівби.

Щоб визначити день, який підходить якнайкраще для пересаджування розсади у відкритий ґрунт, можна скористатися місячним посівним календарем.

Загартовування розсади

Культури, що вирощуються прямим посівом у ґрунт, більш стійкі до несприятливих погодних умов та стресів, ніж їхні “тепличні” родичі. Розсада, що росла на підвіконні чи теплиці, звикла до сталої температури, тому так одразу висаджувати її не можна. Така різка зміна навколишнього середовища загубить її. Стрес, сонячні опіки, обмороження — не найприємніше для рослин. Тому перед тим, як висадити розсаду помідорів чи інших культур, її треба загартувати.

Загартовування розсади підвищує стійкість рослин до несприятливих погодних умов, адже навесні відбуваються постійні перепади температури повітря. Також цей прийом дозволяє рослинам потім краще адаптуватися до природного середовища, рослини швидше приживаються і продовжують рости. Загартовування потрібне, щоб рослини звикли до:

- Температури повітря на вулиці.

- Прямого сонячного світла.

- Вологості повітря.

- Вітру.

Під час загартовування важлива поступовість. Починають процедуру приблизно за два тижні до пересаджування розсади перцю, баклажанів чи інших культур. Як проводити загартовування в домашніх умовах:

- У перші дні розсаду виносять буквально на одну-дві години й обов’язково притіняють.

- Час перебування рослин на свіжому повітрі поступово збільшують. В останній день рослина перебуває на вулиці цілу добу.

- Загартовувати рекомендується не лише ту розсаду, яку сіяли самі, а й куплену.

Готуємо місце під розсаду

Одне з правил успішного пересаджування розсади огірків, помідорів чи інших культур — підготовка грядок. Перше, що потрібно враховувати, місце, де культура почуватиметься найкраще. Світлолюбна культура чи може рости в тіні, любить вологу чи добре переносить посуху — все це важливо при виборі місця для розсади.

Ще один момент — сівозміна. Не потрібно висаджувати культури на одному й тому ж місці кілька років поспіль. У ґрунті можуть знаходитися спори грибка чи личинки шкідників, які вражали рослини минулого року. Якщо посадити культури на тому ж місці, ви підвищуєте ризики хвороб та враження шкідниками.

Під час пересаджування враховуйте і сусідство культур. Важливо не садити поряд культури одного сімейства або ж швидкорослі та повільнозростаючі, інакше перші будуть тінити останні.

Поки розсада загартовується, грядки можна удобрити. Для цього цілком підійдуть мінеральні добрива для овочевих культур, адже вони містять необхідні макро- та мікроелементи для повноцінного розвитку молодих рослин. Після внесення добрив у ґрунт, перекопайте та розрівняйте землю.

Якщо на грядці росте швидкоросла зелень, зібрати її варто за тиждень до пересаджування розсади основних овочевих культур.

Як кожна культура має свій термін вирощування розсади, так і схему розміщення рослин на грядці. Для ранньостиглої білоголової капусти схема посадки — 70х30 см, а для пізньостиглої — 70х70 см. Для огірків оптимальною буде схема 50+90х20 см. Для компактних кущиків перцю підготуйте лунки розміром 70х25-30 см, сильнорослих — 70х40-50 см. Ранні томати варто розмістити так: 70х30 см. Що стосується середньо- і пізньостиглих, їх краще розміщувати таким чином: 50+90х25 і 40+140х30 відповідно.

Коли пересадити розсаду помідорів

Хоча й існують певні загальні принципи щодо пересаджування розсади різних культур у відкритий ґрунт, все ж кожна з них має свої особливості.

Таку теплолюбну культуру як томат пересаджують на грядку, коли ґрунт на глибині 10-12 см прогріється до 12-13 °C і мине загроза заморозків. На цей момент на рослині повинно сформуватися 7-8 листків. Рослини заглиблюють до першого листка, засипають землею і поливають. Якщо розсада переросла, у ґрунт її саджають похило так, щоб на поверхні залишилося 7-8 листочків. Через кілька днів рослини випрямляться, а на стеблі, що заглиблене в землю, сформується додаткова коренева система.

Пересаджуємо розсаду огірків

Пересаджувати розсаду огірків на грядку, як ми вже зазначали, варто у віці 20-30 днів, коли мине загроза заморозків. При вирощуванні під укриттям пересадити рослини можна на 10-15 днів раніше.

Кращими попередниками для огірків є пасльонові культури, багаторічні трави, капуста, озима пшениця, бобові. Якщо плануєте вирощувати огірки вертикально, варто зарання подбати про опори, встановивши їх поряд із лунками.

Висаджують розсаду огірків вертикально на таку ж глибину, як вони й росли в ємностях. Якщо ж використовували для розсади торф’яні горщики чи касети, розсаду висаджують разом із ними — ємність швидко розкладеться і стане додатковим джерелом живлення.

Пересаджування розсади капусти

Капуста досить вимоглива до вологості ґрунту і при цьому достатньо холодостійка рослина. Насіння її починає проростати вже за температури 4-5 °С, хоча у період інтенсивного росту їй потрібні 18-20 °С.

Розсада капусти готова до пересаджування, коли на ній сформовані 5-6 справжніх листків. Розсаду середньостиглих сортів у південних районах висаджують протягом третьої декади березня - першої декади квітня, у північних — протягом першої та другої декади квітня. Пізньостиглі сорти та гібриди пересаджувати краще протягом другої та третьої декади квітня у центральних та північних районах України. На півдні — протягом другої та третьої декади травня.

Замочування розсади перед пересаджуванням

Безпосередньо перед пересаджуванням розсади кореневу систему рослин замочують у розчині препарату АС-Селектив для захисту від поширених хвороб та ґрунтових шкідників. Коріння замочують на 3-4 години, потім висаджують на грядку, а залишок розчину розводять до 10 л водою і проливають землю після висаджування.