Правильна висадка перцю у відкритий ґрунт передбачає дотримання певних правил. Теплолюбний перець має свої вподобання до ґрунту, освітлення, температури, поливу… Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт без їх дотримання означатиме більш пізній розвиток й іноді втрати урожаю.

Посадка перцю на розсаду має бути прив’язана до термінів висаджування рослин на город чи теплицю. Тож давайте за порядком про те, як правильно посадити перець.

Висадка перцю: де і коли

Запорука хорошого урожаю перцю – вдало підібрана й підготована ділянка. Висадка перцю має бути продумана заздалегідь, із врахуванням сівозміни та умов вирощування. Найкраща ділянка – сонячна та безвітряна, а ґрунт слабколужний.

Більше про види та кислотність ґрунтів можна прочитати у цій статті.

Найкращі попередники для перцю – огірки, бобові, морква, буряк, кріп та салат. Висадка перцю після картоплі, томатів, баклажанів небажана, бо всі ці культури з однієї родини, пасльонових, а значить, передадуть у спадок увесь набір спільних хвороб і шкідників.

Підживити ділянку найкраще з осені, щоб добрива встигли розчинитися та стати доступними для рослин. На 1 кв. м грядки вносять 50–60 г калійних та фосфорних добрив або удвічі менше мінеральних, а також піввідра перегною і 1 склянку деревного попелу.

На важких глинистих ґрунтах на 1 кв. м підмішують по відру річкового піску та перепрілої тирси, щоб не було застою води біля коренів. На піщаному городі краще додати по відру дернового ґрунту та торфу для поліпшення структури ґрунту.

Коли висаджувати перець? У більшості регіонів України зазвичай не раніше середини травня, коли мине загроза поворотних заморозків і ночі не будуть холодними. Денна температура має бути вищою 20 °С. На розсаді перцю до цього часу виросте від 10 листочків, а також сформуються бутони. Посадку перцю на розсаду зазвичай розраховують під дату висадки в ґрунт, тому краще сіяти числа 20 лютого (тобто за три місяці).

Більше порад про вирощування розсади перцю можна дізнатись у цій статті.

Найкращий час доби для висадки перцю – вечір, коли сонячні промені вже не так гріють.

Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт

Коли вже визначилися із місцем і часом висадки розсади у відкритий ґрунт, починаймо копати ямки! Для кращого урожаю садіть кілька сортів розсади перцю – тоді запилення буде краще.

Для низькорослих ранніх перців відстань між ямками – 20–25 см між кущами, для пізніх високорослих – 35–45 см. Ширину міжрядь при цьому краще зробити на 10 см більше, щоб було зручно ходити й обробляти. Якщо садити перець квадратно-гніздовим способом, краще викопати ямки на відстані 60 см одна від одної і посадити рослини по дві штуки в одну лунку (на різні стінки).

Будьте готові, що молоді корінці розсади перцю приваблять ґрунтових шкідників – личинок хрущів чи дротяників. Тому без замочування коренів розсади перед посадкою не обійтися. Я раджу препарати Антихрущ (10 мл на 1 л води на 1–2 години) та Авангард Стимул (30 мл на 10 л води на 3–4 години).

Висадка перцю буде вдалою, якщо не заглиблювати розсаду глибше кореневої шийки. Інакше або довго чекатимете, поки перець почне рости, або він може взагалі загинути. Також рослина не любить маніпуляцій із коренем, тому слід обережно перевалювати його зі стаканчиків, а вийняті зі спільного контейнера рослини садять із грудкою ґрунту.

Якщо сорт високорослий, у центр ямки можна одразу поставити кілочок, а пізніше підв’язати до нього тендітну рослину. Після посадки полийте перець 2 л води, а через день засапайте земляну кірку. Наступний полив буде потрібен через тиждень, і розрахунок буде приблизно 10 л на 1 кв. м. У спеку добре поливати перець дощуванням, щоб знизити температуру на грядках.

Посадка перцю в теплиці

Ґрунт у теплиці для посадки краще приготувати з осені. Посадку перцю в теплиці зробіть до появи у розсади не менше 10 листочків (зазвичай це 2 місяця).

У теплиці перець висаджують за температури землі 15 °С. Можна також пролити майбутні грядки гарячою водою й дати охолонути. Середньодобова температура в теплиці (парнику) не має опускатися нижче 20 °С.

Відстань між кущиками перцю в теплиці така сама, як при висадці перцю у відкритий ґрунт. Щоб ґрунт не гуляв, можна посадити у міжряддях цибулю на перо, салат чи посіяти кріп. Поки розсада перцю пуститься в ріст, ви вже зберете урожай зелені.

Тонкощів висадки перцю не так і багато, і я впевнений, що чимало з вас їх враховують. Найкраща турбота під час висадки розсади перцю у відкритий ґрунт – це замочування корінців рослин від шкідників та хвороб.