Купувати гарний болгарський перець на базарі дорого, а ось виростити свій – саме задоволення. Тож зібравши гідний урожай перцю на своєму городі, як втриматися від спокуси вибрати з найгарніших перчин насіння для посіву наступного року? Тут є свої тонкощі, адже домашнє насіння вразливіше до хвороб і шкідників, ніж куповане.

Давайте разом розберемося, які є секрети у передпосівній підготовці перцю.

Відбір найкращого насіння

Спочатку все стандартно: треба знайти на кущі першу найбільшу найстиглішу перчину й зірвати її до того, як вона почала псуватися. Потім вийняти все насіння і покласти його просихати.

А отут починаються тонкощі – насінини треба ретельно оглянути й відокремити від волокон.

Далі просушуємо його у теплому місці без прямих сонячних променів та калібруємо – тобто вибираємо найбільші насінини. Пласкі дрібні викидаємо. Просушене насіння складаємо в полотняні мішечки й підвішуємо у сухому темному місці, наприклад теплій коморі.

Навесні, наприклад у кінці лютого чи на початку березня, треба перевірити якість насінин. Для цього у ледь солону воду кімнатної температури я висипаю насіння перцю і перемішую. За 2–3 хвилини здоровий посадковий матеріал осяде на дно, а пустий спливе. Хороші насінини обов’язково промиваю чистою водою та просушую.

Прогрівання та дезінфекція

Оскільки перець теплолюбна культура, то і його насіння любить грітися. Постійно тримати сухе насіння коло батареї чи печі не вихід, адже воно може пересохнути. Тому його корисно прогріти у теплій воді. Для цього у термос заливають воду не гарячіше 48–50 °С і витримують у ньому насіння 20 хвилин. Після цього воно набагато швидше зійде, а сіянці ростимуть активніше.

Зібравши насіння, яке виросло на нашому нестерильному городі, ми не можемо бути впевненими в тому, що воно не взяло у спадок всі хвороби своєї культури, які містяться у ґрунті. Тому насіння після прогріву та перед висіванням необхідно продезінфікувати. Існує народний спосіб, який може вберегти рослину від грибкових хвороб у майбутньому – 1% розчин марганцівки. В ньому насіння замочують на 20 хвилин перед посадкою.

Зазвичай я насіння будь-яких культур, в тому числі і солодкого перцю, замочую в розчині препарату АС-Селектив на 3-4 години – для цього беру 10 мл препарату на 1 л води, промивати насіння потім не треба. Для зручності насіння до замочування можна загорнути в шар марлі чи бавовняної тканини.

Таким чином я на довгий час захищаю насінинки не тільки від хвороб, а також і від широкого спектра шкідників: колорадських жуків, дротяників, личинок хруща, попелиць та інших.

Також не забувайте про дезінфекцію ґрунту для розсади – про це ми пишемо у статті про розсаду.

Стимулятори росту для насіння

Навіть ретельно оброблене насіння перцю може погано сходити через незбалансований склад ґрунту чи невідповідну температуру повітря. Тому, беручись до вирощування перцю з усім завзяттям, господарі не забувають і про передпосівну обробку насіння стимуляторами росту. Це комплекс натуральних речовин, які «пробуджують» рослину певним чином, змушуючи його прорости та оптимізуючи ростові процеси у тканинах. Отже, насінини проростуть швидше, сіянці краще формуватимуть стебло і листя, міцнішою буде коренева система. І, як результат, ми можемо отримати більш ранній урожай.

В народі використовують чимало рослинних настоїв для стимуляції росту розсади. Розглянемо кілька таких, в яких можна замочувати насіння.

Наприклад, старе листя алое (не 3 років) зрізують, тримають два-три тижні в холодильнику, щоб в ньому відбулися необхідні процеси – вироблення стимуляторів росту. Тоді сік витискають, витримують кілька годин, щоб він нагрівся до кімнатної температури. І на добу викладають насіння перцю у проціджений сік алое. Після цього промивають водою і висівають у горщики для розсади.

Складніший рецепт з використанням пророщеного ячменю. Зерна заливають водою кімнатної температури, а коли вони проростуть, їх перетирають. Через годину воду проціджують і заливають насіння перцю на кілька годин. Потім також промивають водою та висівають.

Є й простіший спосіб, як то використання спеціального препарату вітчизняного виробництва – Авангард Стимул, що містить фітогормони та бурштинову кислоту. Він діє як антистресант та імуностимулятор. В 0,5 л води розчиніть 30 мл препарату і замочіть 200 г насіння на 3–4 години. Відразу після цього перець можна висівати. Решту розчину розведіть до 10 л води і полийте ґрунт після висівання.

Як саме обробляти зібране власноруч насіння перцю перед посівом на розсаду – обирати вам. Лише пам’ятайте, що правильна підготовка – запорука хорошого врожаю, аніж простий посів готового насіння з пакетика. Тож дбайте про свої рослинки та перевершуйте свої урожаї!