Сорти перцю солодкого можна придбати практично на будь-який смак: ранні, пізні, насичено червоні, жовті тощо. Зазвичай, що новіший сорт, то більш стійкий до хвороб він є. Звісно, не варто відмовлятися від улюблених сортів, які городники здавна вирощують – такі сорти перцю вже добре відомі і проблем з їх вирощуванням не виникне. Проте завжди хочеться випробувати нові сорти, про які я розповім нижче.

Перець болгарський, сорти і гібриди найкраще вирощувати з насіння перевірених постачальників, що гарантує гарний урожай. За терміном достигання плодів розрізняють такі сорти перцю: ранні (90–110 днів), середньостиглі (110–130 днів) та пізні (більше 130 днів). Крім цього, я також розповім про сорти для теплиць та для відкритого ґрунту. 

Ранні сорти перцю

Клаудіо – надранній гібрид (70–80 днів від сходів) із високою врожайністю. Плоди товстостінні, кубовидно-довгасті, при дозріванні змінюють колір із зеленого на червоний. Маса перчин – 200–250 г. Сорт стійкий до стресових умов, вірусних хвороб. Його добре вирощувати як у відкритому ґрунті, так і в теплиці.

Фламінго – надранній перець (65 днів від висадки розсади). Сорт дуже врожайний (30–35 перчин із куща). Плоди продовгуваті, товстостінні, жовті, при дозріванні червоніють, вагою 10–200 г. Сорт стійкий до вірусів, його добре вирощувати в закритому ґрунті.

Рафаела – надранній сорт, достигає за 80–90 днів. Плоди темно-червоні, з товстими стінками та насиченим смаком, вагою 100–220 г. Має стійкість до вірусу тютюнової мозаїки.

Тритон – ранній сорт (65 днів від висадки розсади). Плоди червоні, конусоподібні, зі стінками середньої товщини, масою 100–150 г. Цей сорт краще підходить для відкритого ґрунту, витривалий до низьких температур і стійкий до основних хвороб перцю.

Сорти перцю для теплиць

Усі ранні та великоплідні сорти перцю, які стійкі до хвороб, можна вирощувати в теплиці. Саме в умовах закритого ґрунту легше отримати ранні врожаї, адже перець має тривалий термін вегетації та є теплолюбною рослиною (оптимальна температура для вирощування 20–30 °С). Крім того, в теплиці легше контролювати стан ґрунту, через надмірну сухість якого перець припиняє рости і може скинути листя. Нижче я наведу найбільш оптимальні сорти для вирощування в теплиці.

Вівальді – середньоранній перець (100–120 днів). Сорт врожайний, із червоними м’ясистими кубічними плодами, вагою 220–260 г. Стійкий до грибкових та вірусних інфекцій.

Герардо – середньоранній перець (100–120 днів). Сорт врожайний, із жовтими кубічними товстостінними плодами, вагою 200–220 г. Стійкий до вірусів, добре плодоносить у теплиці.

Марконі – середньоранній сорт (85–105 днів). Сорт врожайний, із великими довгастими товстостінними солодкими плодами, які при дозріванні стають із зелених червоними. Вага плодів – 120–170 г. Сорт стійкий до більшості хвороб.

Мазурка – середньостиглий сорт (70–80 днів від висадки розсади). Плоди товстостінні кубовидні, зелені (у стадії стиглості бордові). Мають насичений солодкий смак. Вага перчин – 200–250 г. Сорт стійкий до плямистостей, інших грибків і вірусів. Можна вирощувати також у відкритому ґрунті.

Багіра – ранній сорт (до 115 днів). Плоди темно-фіолетового кольору, які при достиганні стають чорними. Перчини кубічні, товстостінні, масою до 300 г.

Сорти перцю для відкритого ґрунту

Каліфорнійське диво – середньостиглий врожайний сорт (115–120 днів), вважається одним із найкращих у світі. Плоди червоні або жовті кубовидні з дуже товстими стінками, масою 90–150 г. Сорт нестійкий до гнилей та альтернаріозу.

Богдан – ранній високоврожайний сорт (95–110 днів). Плоди видовжені, товстостінні, жовті, вагою 200–250 г. Сорт стійкий до більшості хвороб, витримує незначну посуху.

Красний гігант – середньостиглий сорт (130–140 днів). Плоди червоні, видовжені, призмоподібні, товстостінні, масою 400–600 г. Сорт стійкий до хвороб.

Оранжевий бик – ранній сорт (100–110 днів). Плоди кубічні, оранжеві після дозрівання, товстостінні, масою 350–400 г. Сорт стійкий до вірусу тютюнової мозаїки.

Маринкин язичок – середньостиглий високоврожайний сорт (113–129 днів), виведений у Дніпрі (кол. Дніпропетровськ). Плоди темно-вишневі, солодкі, видовжені, товстостінні, вагою 200–250 г. Сорт стійкий до поганих погодних умов, вірусної тютюнової мозаїки та вертицильозу.

Болгарський перець – дуже вдячна культура. Окрім безперечної користі від вітамінів та мікроелементів, перчик просто радує око яскравими кольорами: насичено зеленим, червоним, жовтим, оранжевим. Посадіть різні сорти перцю на городі або в теплиці і насолоджуйтесь смачними та красивими плодами!