Поки ми чекаємо на врожай, шкідники огірків не втрачають часу й на повну силу ласують ним. Але ж ми стільки праці вкладаємо не для того, щоб годувати шкідників! Тому дуже важливо час від часу ретельно оглядати свої насадження і своєчасно реагувати на непроханих гостей.
Розповім про основних шкідників огірків та способи боротьби з ними.

Попелиця – основний загарбник

Баштанна попелиця активно розмножується з настанням теплої погоди – від 22 °С. Вона селиться колоніями на верхівках пагонів та висмоктує з молоденьких листочків соки. При цьому шкідники пошкоджують точки росту, що погано впливає на розвиток рослин.

Попелиця може бути білого, зеленого чи чорного кольору. Зазвичай разом з нею на ділянці з’являються мурахи. Якщо змивання струменем води не допомагає, попелицю виводять, оброблюючи листя різними розчинами.

Можна вдатися до народних рецептів і покропити уражені попелицею огірки настоями гірких трав. Полин, чистотіл або тютюн залийте окропом у пропорції 1:2. Через дві години літр настою розведіть у відрі води та додайте 30 г натертого господарчого мила. Обробляти огірки такими розчинами треба принаймні раз на тиждень. Обприскують також розчином попелу – склянка порошку на відро води.

Задля економії часу та отримання гарантованого результату раджу боротися з попелицею препаратом Антигусінь,4 мл+Самшит, 3 мл на 3–5 л води на 1 сотку. Обробляти треба лише двічі за сезон з інтервалом у два тижні, останній раз – не пізніше 30 днів до збору урожаю.

Для кращого прилипання препаратів до листків и подовження дії розчинів особливо за спекотної чи прохолодної погоди, додавайте у робочий розчин прилипач Тандем (10–15 мл на 10 л води).

Павутинний кліщ на огірках

Один із поширених шкідників на огірках – павутинний кліщ. Це дрібний шкідник із павукоподібних завбільшки 0,5 мм, який селиться з нижнього боку листків та висмоктує клітинний сік. Про зараження рослини свідчать білі цятки на листі, які згодом знебарвлюються. Наявність шкідника на гудинні видає також павутина. За деякий час листя засихає, обпадає, а стебло гине.

Найчастіше павутинний кліщ вражає огірки в теплицях, оскільки через погану вентиляцію створюються найкращі умови для його життєдіяльності. Також це може статися і у відкритому ґрунті, оскільки яйця кліща зимують у верхньому шарі ґрунту, гної, опалому листі. З приходом тепла шкідники вилуплюються і активно розмножуються, коли настає період посухи і спеки.

Існують народні способи вивести шкідника з грядки, наприклад, обробити мильним розчином: у відрі води розчиняють брусок господарського мила і протирають утвореним розчином листя. Також обприскують настоєм тютюну: 500 г листя заливають 10 л гарячої води, настоюють добу. Потім додають 30 г господарського мила і щедро обприскують рослини.

З професійних препаратів раджу скористатися Антикліщ Про: 7-10 мл треба розчинити у 8–10 л води з розрахунку на сотку. Збирати плоди можна через 30 днів. Знову ж таки, кращий ефект буде, якщо додати до розчину прилипач Тандем.

Трипси на огірках

Якщо знизу листків огірка з’являються жовті плямки з гострими краями, які нагадують шрамики – це означає, що на рослині поселилися трипси. Це дрібні чорні чи коричневі комашки, які висмоктують сік. Такі листки засихають і обпадають. Якщо шкідник відкладе яйця на пелюстки квіток, то зав’язь не утвориться зовсім, а значить, не буде плодів. Якщо нічого не робити з трипсами на огірках, дуже скоро від них загине вся рослина.

Оскільки трипси, як і павутинний кліщ, зимують близько до поверхні землі, профілактикою буде перекопування ґрунту восени. Трипсам некомфортно у вологому ґрунті, тому вчасно поливайте огірки.

З методів боротьби з трипсами застосовують клейкі смужки або ж обприскують настоями гірких трав, наприклад, чистотілу чи тютюну. Для цього 500 г подрібнених рослин заливають 5–8 літрами гарячої води і настоюють добу.

Для знищенні трипсів я рекомендую обприскувати листя і цвіт рослин препаратом АТО Жук – 1,5 мл на 3-5 л води.

Білокрилка на огірках

Ця дрібна мошка найчастіше селиться у теплицях, бо полюбляє теплі місця без протягів. Самиці відкладають яйця знизу на листі. Щойно помітили цих метеликів – негайно вживайте заходів! Інакше в місці локалізації личинок спочатку з’явиться липкий наліт, що заліпить продихи рослин, необхідні для дихання, потім листя пожовтіє та опаде, а там недалеко й до зараження грибком.

Один із дієвих, але тимчасових способів боротьби з білокрилкою – змити струменем води або мильним розчином. Можна застосовувати клейкі смужки від мух.

Для тривалого та надійного захисту обприскайте рослини інсектицидом Антиколорад Макс від Аптеки Садівника для першого обприскування та АТО Жук для другого.

Вивести шкідників з огірків не так складно, як може здатися на перший погляд. За умови вчасної профілактики та дотримання агротехніки вирощування цієї культури, паразитуючим комахам не залишиться місця на городі й ви не втратите жодного огірочка!