Мене часто запитують, якщо з’явилась тля на огірках – як боротись? Попелиця на огірках, на щастя, не часте явище, але з теплою весною буває вже в червні. Якщо з’явилась чорна тля на огірках чи зелена – особливої різниці немає, обидві шкодять рослині, висмоктуючи сік із листочків, квітів і бутонів так сильно, що вся рослина гине. Попелиця на огірках небезпечна тим, що є переносником вірусної мозаїки – хвороби, від якої немає лікування.

Звідки береться попелиця на огірках

Попелиця на огірках буває різних видів, найчастіше це зелена персикова або чорна смородинова попелиця, яка зимує на кущах і деревах. На огірки вони спускається, коли на деревах вже нема юної зелені. Також на огірках можна побачити й жовтувато-зелену картопляну та баштанну попелицю.

Як уже згадувалось вище, попелиця на огірках переносить вірус мозаїки, від якого немає ліків. Ознаки цієї хвороби – листя вкривається світлими нерівномірними ділянками, жилки при цьому залишаються зеленими. Зазвичай із початком хвороби рослина різко уповільнює ріст, дає покручені сіруваті плоди. Такі огірки в консервації стають гіркими, розсіл від них мутніє. Вірус дуже заразний і стійкий до несприятливих умов. Хворі рослини виривають та спалюють подалі від ділянки, не забуваючи при цьому обробити здорові рослини від попелиці, щоб не дати можливості вірусу поширитись.

Як боротися з попелицею на огірках

Тля на огірках часто може бути занесена й мурахами. Мурашки не лише харчуються виділеннями цих шкідників, а й запекло захищають свою колонію від комах-хижаків. Як боротися з попелицею на огірках, якщо є мурашники? Найперше потрібно вивести мурах, а вже потім приступати до боротьби з попелицею. Я рекомендую розставити на городі приманки з отрутою – Антимураха від Аптеки Садівника.

Також існують ефективні народні засоби від цієї напасті. Важливо також, щоб обробка огірків від попелиці була направлена і на нижню сторону листка, щоб повністю викорінити ворога.

Ефективні народні та професійні способи боротьби з попелицею:

 - Обприскування оцтом з милом раз на 3 дні. В 10-літровому відрі води розведіть 50 мл оцту (10 ч. ложок) і стільки ж рідкого мила для посуду (або 50 г господарського мила).

 - Залийте окропом 300–400 г тютюну або махорки, настоюйте добу. Вилийте отриманий відвар в 10 л води, туди ж потріть брусок господарського мила та обприскуйте отриманим розчином огірки.

 - Обробка настоєм гіркого червоного перцю (3–5 стручків залийте окропом, витримайте 3 години і доведіть розчин водою до 10 л).

 - 300 г сухої трави чистотілу чи 1 кг свіжої залийте окропом і витримайте добу. Розведіть у 10 л води.

 - Обробіть попелом та милом (200–300 г попелу та брусок господарського мила на 10 л води).

 - Позакореневе підживлення (обприскування по листю) – відмінний засіб від попелиці на огірках. Для цього 40 г нітроамофоски розчиніть у 10 л води.

 - Якщо грядки великі за площею, краще застосувати професійні препарати, наприклад, ефективний засіб від попелиці на огірках – препарат АТО Жук або Жук OFF (1,5 мл на 3–5 л води на 1 сотку) та Фас (2 мл на 3 л води на 1 сотку).

Навіть якщо ви дотримуєтесь усієї агротехніки вирощування огірків, боретесь із бур’янами на городі, не перегодовуєте грядки азотом і рясно поливаєте їх іноді попелиця на огірках може стати раптовою проблемою. Втім, не варто переживати! Особливо якщо у турботливого господаря завжди буде під рукою арсенал ефективних засобів, зокрема професійних препаратів.