Як правильно і як часто поливати огірки, щоб отримати не лише гарний врожай, але й подовжити плодоношення? Чи помічали ви, що у багатьох господарів перші огірки з’являються вже у липні, а до середини серпня урожаю більше нема та все гудиння посохло? Колись я провів експеримент із щоденним поливом, в результаті якого збирав урожай у вересні, а з пізніше посіяних рослин – до середини жовтня у відкритому ґрунті.
Яким би неможливим це не здавалося, але спробуйте забезпечити рослинам необхідний догляд і ви здивуєтеся, як вони згодом вам віддячать. Оскільки огірки найбільш вологолюбні рослини на городі після капусти, нехтувати їхнім поливом не можна ніяк.

Полив огірків у відкритому ґрунті

Волога потрібна для росту й розвитку огірків, плодоношення та підвищення опірності до хвороб. Проте при перезволоженні (наприклад, після тривалих дощів) є небезпека зараження спорами грибків, які розвиваються у вологих умовах (протягом холодних ночей або денного похолодання з підвищеною вологістю повітря на загущених грядках). Найперше можлива поява гнилі у пазухах листя та на зав’язях. Якщо поливати огірки дуже рясно під корінь, може постраждати коренева шийка і розів’ється хвороба коренева гниль.

Детальніше про те, чому жовтіє листя огірків, в тому числі від неправильного поливу, я писав тут.

Тому не поливайте по листю, якщо погода не посушлива і не спекотна. Поливайте під корінь за 10–20 см від стебла, а на другий день злегка спушіть ґрунт. В огірків корінь розміщений близько до поверхні, тому утворена земляна кірка може розтріскатися та порвати ніжні кореневі волоски. Цю саму шкоду можна завдати глибоким просапуванням.

Розсаду чи сіянці поливайте раз на тиждень по 5 л води на 1 кв. м. Якщо давати гудинню більше вологи, рослина нарощуватиме листя, тоді як формування зав’язі відкладеться.

Коли починають набирати масу перші огірочки, поливайте двічі на тиждень. Але зважайте на спеку, і якщо кілька днів температура сягає позначки 30 °С, поливати необхідно щодня.

Краще за все поливати увечері нагрітою за день водою, а не холодною з колодязя чи свердловини. Холодна вода – це шок для прогрітих за день коренів, через що вони можуть загнити, а сама рослина сильно уповільниться в рості. Ви можете набирати воду в бочки, балії, бутлі, відра і ставити її відстоюватися. Якщо спека шалена, що зазвичай буває в серпні, наливайте воду в міжряддя зранку, до 8–9 години. Так волога паруватиме і зменшуватиме температуру на ділянці. Це потрібно для запилення та зав’язування огірочків, бо за температури вище 32 °С пилок стає стерильним і запилення не відбувається. Після дощів полив можна припинити, проте все одно час від часу важливо трохи рихлити грядки.

Як правильно доглядати за огірками читайте тут.

Полив огірків у теплиці

На відміну від відкритого ґрунту, краще поливати огірки у теплиці вранці, щоб конденсат створював вологість вранці, а не вночі, коли більш прохолодно і комфортно для розвитку спор грибків. Молоді рослини поливайте раз на 2–3 дні по 5 л на кв. м. Коли почнуть з’являтися перші квітки, поливають трохи менше, по 2 л води на кв. метр, щоб пришвидшити плодоношення та швидкість зав’язування огірочків.

З появою перших плодів полив посилюють – до 10 л у спекотні дні, коли вже на гудинні багато огірків. При в’яненні листя у спеку поливайте рослини щодня. Якщо до в’янення додається пожовтіння листя і на ньому почали утворюватися плями, почніть обприскувати препаратами проти грибків, інакше рано чи пізно у теплиці може з’явитись коренева гниль, біла чи сіра гниль, справжня чи несправжня борошниста роса. Скористайтесь препаратами Захисник, Енергодар або Цілитель.

Обробка огірків від хвороб та шкідників описана в цій статті.

Якщо на рослинах з’являться ознаки хвороб, частоту поливу раджу зменшити. Нехай земля трохи просохне, а гудиння злегка провітриться.

Крапельний полив огірків

Крапельний полив огірків – зручна та оптимальна система зволоження землі в огіркових грядках. Найперше рослини отримають безперервний рівномірний полив просто під корінь і вода не розтікатиметься по всій поверхні землі, що знизить ризик грибкових хвороб.

При крапельному поливі й достатньому мульчуванні не треба просапувати земляну кірку навколо рослин. Вода, яка подається по трубах та шлангах, нагрівається за день, тому можна не боятися, що ви захолодите коріння.

При крапельному поливі норма використання води зменшується удвічі в городі  й теплиці – суттєва економія води. Однак у спекотні та посушливі дні полив треба буде збільшити.

Якщо немає можливості облаштувати систему крапельного поливу з трубами, можна її замінити пластиковими пляшками. Наприклад, дволітровими. Спочатку зробити отвір у пляшці зверху, щоб наливати туди воду і декілька дрібних дірок знизу. Потім вкопайте пляшки на глибину 10 см на відстані 15 см від стебла. Налийте 2 літри води у таку пляшку під вечір, а якщо посушлива погода, то й уранці. Час від часу перевіряйте, чи не забилися дренажні дірочки землею.

У крапельного поливу є велика перевага – за потреби його легко сумістити із підживленням під корінь.

Огірочки – одні з моїх найулюбленіших овочів, особливо найперші – солодкі, хрумкі, з пупиришками. Візьмеш такий огірочок у руку і відчуваєш його нагрітий пружній бочок – наслідок правильного поливу. Мене зрозуміють ті, хто вкладає душу у вирощування рослин. Не забувайте вчасно поливати огірочки, що вони не набирали гіркоти, а щедро поливайте свої субтропічні ліани та насолоджуйтеся улюбленими овочами!